• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SHADOWALKER: horký rozliv, v cajku, normální metoda
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: 10 let
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SHADOWALKER: _Několik let, v poho - marmelády dělám tak, abych měla alespoň na 2 roky (obvykle tak rodí naše stromy, ob rok).
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    SHADOWALKER: k lama dotazu,mamka je dela stejne a jime jeste predlonske.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: Taky ho mám. Akorát bych potřebovala ještě jeden s menším průměrem na mini skleničky.

    A lama dotaz. Marmelády nesterilizuju, skleničky ano. Dělám jen to "horkou marmeladu dovnitř a otočit". Jak dlouho tyhle vydrží? Zatím jsme je vždy snedli tak do 2 měsíců, ale chtěla bych udělat darkovou várku na vánoce.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: O ten se odjakzavařuju přetahuju s matkou :-). Je fakt k nezaplacení...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A letos se můj zavařovací život radikálně zlepšil koupí širokého plastového trychtýře. měli to v tescu v oddělení zavařování - sezónní zboží vedle papírnického. Stál dost, asi 80-90 Kč za kus plastu a stál za to :)
    Už žádné čištění okrajů a umývání pocintaných sklenic.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: postup mi přijde ok, pěkně precizně popsaný. Víčka celý život přiměřeně utahuju nevelkou silou a funguje mi to.

    Trochu sis zkomplikovala život maličkýma skleničkama, do nich se to špatně leje :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BLANITCHKA: Jako spolu-lama se podotknu, že se šroubovacíma víčkama je to nějaký krapet složitější. Zavařuju teda v hrnci, nikoliv v myčce. Víčka by se měly nechat malilinko nedotažený (aby mohla ven horká pára). Pokud se trefí správné ne/dotažení, dotáhnou a chytí se samy, nebo je potřeba to ještě horký dotáhnout (aby se přicucly a udělaly podtlak). Nasazovací Omnia víčka si odfouknou a chytí se samy.
    Když jsem zavařovala utažený napevno, víc jak půlka se mi nechytla. Teď už to snad mám trochu víc v ruce a většina skleniček se mi dotáhne sama.

    Jinak chycení víčka se zkouší poklepem - pokud máš vedle sebe chycené a nechycené víčko, rozdíl zvuku je jasný. Na začátku jsem si k tomu klidně vzala kupovanou skleničku rajského protlaku. Doporučuju zkoušet až na (skoro) studených sklenicích. Zdá se mi, že to furt zní dutě, dutě, dutě, chytá mě panika... a ráno většina krásně zvoní.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BLANITCHKA: Já myju sklenice na zavařování taky na maximum (program hrnce).
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Vím, že mám lama dotazy. Domácí bohyně buďte prosím ke mě schovívavé.

    Schraňuju si skleničky od jogurtů od Madety s víčky, abych do nich mohla dělat zavařeniny (plánovala jsem jahodové). Jako přirozeně velmi líného člověka mě vždycky nadchne možnost svěřit práci strojům. Co jsem tak pročítala různé metody na trvanlivou bezovou šťávu, tak se shodují na zavaření/ sterilizaci.

    Chci si tady se zkušenými "zavařovačkami" potvrdit, že následující postup je OK

    1) příprava skleniček a víček
    - pro jistotu project myčkou (stačí program na sklo) i s víčky s umývací tabletou. Nechat uschnout v myčce a nedotýkat se vnitřku sklenic (nikdy)
    - vyskládat na linku k plnění

    2) bezová šťáva- přísady, louhování apod podle receptu ( tam žádná past imho není)

    3) naplnit do sklenic (trychtýř) pod okraj (nezacintat kolem uzávěru), zašroubovat víčka.

    4) postavit do myčky víčky nahoru a project programem na hrnce (bez tablety). po skončení programu vyndat na utěrku na linku a otočit dnem nahoru

    5) až vystydne uložit do spíže.

    Stačí ty šroubovací sklenice ( od jogurtů, od okurek apod.) jenom utáhnout rukou natěsno? Poznám, jestli se víčka nechytí (abych zkonzumovala rovnou, nebo to hodila do mrazáku se spotřebou během léta?)


    Vyhlašuju projekt bezová šťáva za zahájen a jdu se projít s košíkem a se psem na bez :))

    Všem děkuju za dobré rady a potvrzení předem :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Já proč mi dva dny teče z nosu... že by to byly ty dva dny dělání bezové šťávy? Ale povedla se a zavařovací hrnec funguje :)

    Potvrzuji, že 12 kg dítě by se do něj od pohledu s trochou šťouchání/porcování vešlo bez problémů. Trochu se ale bojím o teplotní čidlo na dně, takže to v praxi zkoušet nebudu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bez je coby alergen značně agresivní... no uvidíš, až s ním budeš pokusničit, pokud neuvidíš přes nateklé oči nic, tak to byl bez.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ha, jestli já tu tajemnou alergii, kterou přičítám topolům, nemám na bez. Kvete to ve stejnou dobu a ve stejných místech.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: na to máme moc frekventovanej les :-(
    ale už jsem zvažovala i varianty typu uvařit to u známé ve vedlejší vesnici, ovšem krachuje to na tom, že s dětma se tam nedostanu jinak než autem, a protože autem jezdí i muž, tak... no prostě asi až někdy za pár let, no :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: naložit to do kýble v lese a dojít vyzvednout výluh?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kdyby se ta bezová květová tak dala dělat bez toho pylu... my ji milujeme, i muž, ale snese ji jen perorálně, na bezový pyl v dýchacích cestách má velmi ošklivou alergii (je skvělým indikátorem, že v lese 700 metrů od nás už bez nakvétá). Přinést květy domů, tak tu asi scípne :-(
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MAR_TINA: Diky za odpověďˇ. Link mi nejde z telef. Rozkliknout, prostuduju postup. Zkusím možná několik receptů a variant....

    Vlastně možná budu muset dokoupit i cukr. Bezu je kolem asi 30 plne vzrostlejch keru a ja uz si nechci kupovat YO syrup za 60 kacek.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLANITCHKA: denní doba nebude u šťávy klíčová, ale můžeš kolem poledne slunného dne. Večer je moc hmyzu a květy už se zavírají.

    Recept beru odtud (ještě jsem nevyzkoušela :) www.cervenyrendlik.blogspot.co.at/2013/06/pred-bezem-klekni.html - je to někdo z nyxu. A abych to mohla vypařit a zavařit, radši vezmu skleněné kompotovky a budu pak vždy přelívat do lahve jen tu načatou do lednice.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Je nějaká speciálně lepší denní doba na sběr květu bezu černého? (dopoledne, poledne, večer, slunce atd) pro nejlepší šťávu? Budu ji letos dělat prvně, miluju jí a bez konečně pořádně nakvet na zahradě i po okolí (tzn. v podstatě neomezené množství bezu).

    a pokud máte nějaký opravdu fool- proof postup, tak ho velmi ocením. Stáčet budu do PET lahví, protože tolik šroubacích skleněných nemám ( podceněná příprava) :(

    ocenila bych zj. dlouhou trvanlivot ( 1rok), udělala bych toho kolik unesu :) Skladování pouze při pokojové teplotě (Zatím není sklep), ale možná udělám nějaký "zemní"
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: ani ne ;), ale ten starý ještě funguje, tenhle výdaj počká ještě nějaký měsíc
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    TRISSIE: broskovovou delala mamka loni hned dvakrat.jedna je oranzova,druha do belozluta. pridavala vanilku a obe chutnaji prekvaapive vyborne,predevsim v palacinkah,jak pises.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: tyčáky měli dnes na Mělníku, asi 3. To ti moc nepomůže, co :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: na Budějárně taky zavařovacích hrnců kopec, kontaktní gril jsem ulovila, ale tyčák už nebyl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam