• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TERA79
    TERA79 --- ---
    TRISSIE: Jasně! Akorát nemám ani záclonu, přes kterou to nechat prokapat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TERA79: pijete sirup?
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Prave tu zazvonil soused a podal mi dve vanicky obraneho cerveneho rybizu. Na vahu tak lehce pres 1 kg. Mam tu kilo cukru krystal. Tak pul kila mouckveho, ve kterem parkuje vanilkovy lusk. Zbytek kyseliny citronove od bezove stavy. Asi 3 prazdne cistr sklenice od salatu z cervene repy. Zavarujeme, marmeladujeme na chate. Tady ne. Nemam ani jak oddelit zrnicka. Takovy ten cednik s klikou mam taky na chate.
    Co s tim? Zamrazit po ctvrt kg na kolace s drobenkou? Zrovna cerveny rybiz neni obliben. Prosypat cukrem a zamrazit? Jede spis cokoli z jablek.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosim o osvedceny recept na boruvkovou marmeladu, ve ktere by nebyly pouze boruvky. Ty maly kulicky pri sberu desne pomalu pribyvaji ;)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    já letos zatím použila želírovací cukr,loni to bylo tuším na střídačku..zatím jsem dělala jen 2 druhy jahodové a marmeláda je hrozně hustá :( z loňských se mi to nestalo u žádné,ani povidla nemývám tak husté. Tak nevím,kde je chyba
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TABBY: Ad 4. znám jen variantu, že šťáva, kterou jahody takhle pustí, se zavaří zvlášť jako sirup a pevný zbytek se využije na marmeládu (která je ve výsledku hodně pevná až povidlovitá).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: ad 1. mělo by to být to samé; ad 2. 2:1 má míň cukru = míň konzervuje, proto je tam chemický konzervant, 1:1 by měl být dostatečně zakonzervován cukrem samotným za dodržení hygieny a technologie procesu
    ad 3. máma zavařovala jako divá, nepamatuju se, že by kdy pěnu sbírala a nic se nestalo
    ad 4. nevím, možná se druhým postupem mírně zkrátí doba vaření
    TABBY
    TABBY --- ---
    Vcera jsem delala jahodovou marmeladu. A mam par dotazu:

    1. Pouzila jsem Zelirfix, narozdil od lonskeho roku, kdy jsem pouzila zelirovaci cukr. Da se rict, ze je to to same? Pulkila zelirovaciho cukru 2:1 = Zelirfix 2:1 plus pul kila cukru?

    2. V Zelirfixu 2:1 je ve slozeni uveden konzervant sorban draselny, v 1:1 neni. Jakou zivotnost prorokujete marmeladam bez konzervantu, vyrazne nizsi nez ten s konzervantem? (Sklenice vyvarene, vicka se chytla.)

    3. Pena. Loni si ji nevybavuju, letos mnoho. U prvni davky jsem to jaksi ignorovala, u druhe jsem se pokousela ji sbirat, ale stoprocentni to fakt neni. Je s penou v marmelade jeste nejaky jiny problem nez esteticky?

    4. Receptu na jahodovou marmosku je spousta. Nektere pokrajene ovoce veli zpracovat hned, jine zasypat cukrem a nechat odlezet do druheho dve v lednici. Je za tim nejaka veda, nebo je vcelku jedno, jak budu clovek postupovat?

    Dik :-)

    SANTAL
    SANTAL --- ---
    TABBY: Tohle jsem před nedávnem řešila taky - měla jsem pocit, že pokud přitáhnu ještě jeden velký kuchyňský krám, ocitnu se v centru nechtěné pozornosti (odšťavňovací hrnec, třeba, bydlí ve skříni v ložnici...)

    Hurá, miluju svého muže! dnes vařil, a anžto jsem připekla největší hrnec (a on vařil těstoviny pro 5 lidí) tak mi vyčet, že máme málo velkých hrnců! (ta skříň v ložnici je dlouhá 4,5 metru a hluboká 90cm, tam se aspoň dva ještě vejdou, ŘEČI NEBUDOU! :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mam ho! Posledni Lidl, posledni kus :)
    Ted resim jiny problem: jak ho nenapadne propasovat do domacnosti :)
    IVA
    IVA --- ---
    Zavařovací hrnec jsem viděla včera v Lidlu v Praze ve Vršovicích. Cca 5 ks:-) Sama jsem si o víkendu koupila a hned v něm vařila bezinkovou šťávu a super. Bezvadně se to následně stáčí do lahví.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: co nadelam. Presto dik.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: neměli
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Zlata, moc dik.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: ok, kdyby byl, koupím ho a dám vědět
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Dik moc.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: můžu se ti dneska podívat v Bílé labuti, ale obávám se, že tenhle týden už stejně nikde nebudou
    TABBY
    TABBY --- ---
    Byl by nekdo prazsky ochotny koupit mi v Lidlu ten zavarovaci hrnec? Tady se po nich zaprasilo (minuly tyden jsem nebyla mobilni), od pondelka objizdim okolni Lidly - a nic.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Bezová šťáva je chuťově vynikající. Imho se nechytly pouze 2 skleničky od oliv, ale jinak to vypadá OK. Budu sledovat spíž, jestli se tam něděje nějaká nepravost s kvasením nebo plísní. Všem děkuji za podporu a dobré rady :)

    BTW fascinuje mě,když se dá běz jenom vylouhovat do vody tak chutná po grepech (cca 3 květenství vylouhovat). Když se nechá louhovat ve větším množství přes noc a dodá se citron a cukr, tak chutná jako bezovka :))
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Paráda, děkuji! Hned mám z produkce lepší pocit, když jí nemusíme do konce léta spotřebovat. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam