Tak jsem přijela na chalupu a vypadá to na neplánované zavařování. Je tady kvantum jahod (lesní i zahradní), rybízu- všechny druhy, muchovníku atd. To se nedá ujíst ve fresh stavu a stále dozrávají další a další) Mátu aj. Byliny zítra asi vezmu kosou.
Mám jako zavařovací novic opět nějaké dotazy:
1) neprozřetelně jsem použía všechny šroubovací skleničky na bezovou šťávu :( dají se koupit šroub. Skleničky v domácích potřebách? Podobně jako jsou zavařovačky na okurky, akorát menší? Ve vedlejší vesnici je zázračné smíšené zboží a old skůl domácí potřeby. Pokud by to byl běžný sortiment, tak to tam určitě budou mít- je to běžný sortiment? :)
2) kombinujete někdo do jedné marmelády lesní a zahr. Jahody? Nebo je lepší dělat jednodruhovky?
3) zaujal mě mix jahody/rybíz- jaký je cca ideální poměr? Půl na půl? Hodí se i černej nebo jenom červenej?
4) uvažuju, že bych udělala z části urody i nějaké pyré (zmrazit) a část zmrazit jak je (na tácku a sesypat). Má to nějaké další kuch. Upotřebení kromě jedení alá zmrzlina? miluju totiž tohle letní ovoce, ale nějak jsem přejedená koláčů a moučníků (jakýchkoliv vč. Tvarožníků, knedlíků/ noků se žahourem atd). Na druhou stranu udělat desítky marmelád taky nechci (tolik jich zase nejíme).
5) dá se tento typ ovoce nějak sušit? ( plánuju pořídit patrovou sušičku na podzim na jablka/švestky apod.
V retrospektivě musím říct, že na to, že jsem ty keře sázela před 2,5 lety, tak to už teď plodí přebytky ;)
Dobře se naučit domácí uchovávání a konzervace potravin je tedy můj projekt na následující pětiletku. Strašně mě mrzí, že moje šumavská babička zemřela dřív než jsem se rozhoupala k předání know how ;(((