• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak mirabelky nejsou mirabelky, ale slivoň myrobalán, ževraj. Takže nešly od pecky, výsledkem čehož je, že mám skvělý sirup, který už neudělám nikdy znovu.
    Když jsem asi u desáté slívy začala běsnit, že to od té pecky ne a ne pustit, napadlo mě podusit je s trochou vody a následně propasírovat. Dušením vznikl parádní základ na sirup, stačilo přidat cukr v poměru 1 díl cukru na 2 díly tekutiny (800 na 1600) a k tomu lžičku kyseliny citronové. Ale kolik jsem tam původně dala ovoce a kolik vody, to už nikdy nezrekonstruuju :( Chutná to perfektně, jako něco mezi meruňkovým a švestkovým sirupem a má to šanci stát se druhým nejoblíbenějším v naší domácnosti.
    Povidla z propasírované hmoty vypadají taky slibně. Takže kompotama pro příště nebudu ztrácet čas ani suroviny.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU: diky...! usoudila jsem, ze k jidlu to je, ale preci jen zbytek domacnosti neduverive koukal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HABRENKA: je to normální - dostatek tepla, barvy jdou do háje.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    lama dotaz... jahodova marmelada zhnedla, ale jinak se netvari, ze by mela nejake potize... je to normalni? nekde jsem udelala chybu...? citronovou stavu jsem tam davala, tedy jahody/cukr/zelirovaci cukr/citronovou stavu... diky...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Mátový sirup :) v úterý zkusím meduňkový.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: v pračce :D

    stará miniromo byla obří nádoba na vodu s termostatem, stačilo vyskládat sklenice, nalít vodu, zapnout, počkat na 90 st. a po odměřeném čase vypustit. Jo a NEZAPÍNAT vrtulku :D

    Roky stávala v kůlně v létě se tahala na dvůr na zavařování. Jo a pralo se v ní nesmírně blbě.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: v pračce?!? :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA: A-Ha! Já si říkala, že tam ještě něco musí chybět. Poohlídnu se po tom, ty sklenice s gumou budou na jedlých dárcích vypadat líp než šroubovačky.

    A zjišťuju, že se celkem rozrodily mirabelky, mám cukání udělat z nich povidla. Mirabelkový kompot z loňska tu ještě straší, tak to chce něco nového.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: lečo jsme zavařovali ve dvou vrstvách v pračce a bylo ok.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: vše se umyje, guma se zkontroluje, že není zpuchřelá. Nalije se obsah, guma dá na víčko, víčko na sklenici a zajistí se to dvěma kovovýma svorkama (prodává se zvlášť). Po vystydnutí marmelády (kompot se dá zavařit) nebo jiného obsahu se svorka sejme a to víčka fakt drží přilepený a musí se odlepit trochu ilou, nejsnáz příborovým nožem.
    Svorek prý stačí méně, tolik, kolik je jedna várka. Já těch sklenic mám asi 6 a zatím je používám cibuládu do lednice a na dezerty a tak.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: chápu, taky jsem se kdysi bál. Je fakt, že jednou jsem na hrnec zapomněl a vodu vyvařil, sklenice praskly, obsah vytekl a přiškvařil se k hrnci :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZATAMOKO: OK, možná je to iracionální, ale prostě bych se toho bála... že mi dostatečně netěsní poklice, že se vyvaří voda, že nebude v celém hrnci stabilní teplota...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: ono se za tu chvilku skoro nic nevyvaří
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Děkuji, to je vyčerpávající! Společné zavařování s babičkou zkusím rozfázovat tak, aby nebyla přímo u zavařování, a dám dvě vrstvy. Resp. až dojde na jablečné pyré, tak tolik vrstev, kolik uloupu na jeden zátah jablek ;)

    ZATAMOKO: Zavařování v páře se právě trochu bojím... rošt mi přijde dost nízký, bála bych se, že se voda vyvaří... Zkrátka radši bych zvlášť okurky zavařila ve vodě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: teď koukám, že jsem to taky nenapsala úplně srozumitelně, opisovala jsem názvy kapitol (tahle v létě mám Konzervování v domácnosti pořád někde při ruce) a tam je to samozřejmě rozepsané v textu pod tím.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: jo takhle, s kontrolní flaškou, to je informace, která mi chyběla, znám jen teploměr v hrnci jako takovém
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a přímo výrobce uvádí, že při sterilaci musí být lahve ponořené.
    TECNOCAP s.r.o.
    http://www.tecnocap.cz/omnia.html
    4. Uzavřené sklenice narovnáme do nádoby , ve které budeme provádět sterilaci. Sklenice musí být zcela pod vodou. Voda v nádobě musí být teplejší než sklenice.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: sterilace ve vodě s teploměrem, jako nejspolehlivější způsob sterilace - v jedné lahvi máš speciálně upravené víčko, kterým prochází teploměr, a steriluješ do dosažení požadované teploty obsahu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: nerozumím rozdílu sterilace ve vodě a sterilace ve vodě s teploměrem, jestli vyhrabu svoje skripta na konzervaci ze školy, zkusím najít, jestli se tam něco o tomhle nepíše, ale já bych radši neponořovala
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: Balaštík, československý guru průmyslové i domácí sterilace, tvrdí, že:
    při sterilaci ve vodě má voda sahat minimálně 1cm nad víčko.
    při sterilaci ve vodě s teploměrem ve sklenici 2-3cm pod víčko.
    sterilace v troubě a páře je tentýž princip a dává se jen několik centimetrů na dno.

    Takže, pokud Balaštík tvrdí, že má být voda nad víčko, považuju za nepravděpodobné, že by mohlo dojít k přicucnutí vody, pokud je samozřejmě víčko dobře nasazené. Koneckonců, on je ten, kdo ty principy testoval a nastavil standardy v době, kdy se Omnia víčka začala prodávat.
    Ovšem fungovat to bude i s hladinou vody pár centimetrů pod víčko, roky jsem to tak dělala taky a dobrý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam