• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZATAMOKO: OK, možná je to iracionální, ale prostě bych se toho bála... že mi dostatečně netěsní poklice, že se vyvaří voda, že nebude v celém hrnci stabilní teplota...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: ono se za tu chvilku skoro nic nevyvaří
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Děkuji, to je vyčerpávající! Společné zavařování s babičkou zkusím rozfázovat tak, aby nebyla přímo u zavařování, a dám dvě vrstvy. Resp. až dojde na jablečné pyré, tak tolik vrstev, kolik uloupu na jeden zátah jablek ;)

    ZATAMOKO: Zavařování v páře se právě trochu bojím... rošt mi přijde dost nízký, bála bych se, že se voda vyvaří... Zkrátka radši bych zvlášť okurky zavařila ve vodě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: teď koukám, že jsem to taky nenapsala úplně srozumitelně, opisovala jsem názvy kapitol (tahle v létě mám Konzervování v domácnosti pořád někde při ruce) a tam je to samozřejmě rozepsané v textu pod tím.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: jo takhle, s kontrolní flaškou, to je informace, která mi chyběla, znám jen teploměr v hrnci jako takovém
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a přímo výrobce uvádí, že při sterilaci musí být lahve ponořené.
    TECNOCAP s.r.o.
    http://www.tecnocap.cz/omnia.html
    4. Uzavřené sklenice narovnáme do nádoby , ve které budeme provádět sterilaci. Sklenice musí být zcela pod vodou. Voda v nádobě musí být teplejší než sklenice.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: sterilace ve vodě s teploměrem, jako nejspolehlivější způsob sterilace - v jedné lahvi máš speciálně upravené víčko, kterým prochází teploměr, a steriluješ do dosažení požadované teploty obsahu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: nerozumím rozdílu sterilace ve vodě a sterilace ve vodě s teploměrem, jestli vyhrabu svoje skripta na konzervaci ze školy, zkusím najít, jestli se tam něco o tomhle nepíše, ale já bych radši neponořovala
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: Balaštík, československý guru průmyslové i domácí sterilace, tvrdí, že:
    při sterilaci ve vodě má voda sahat minimálně 1cm nad víčko.
    při sterilaci ve vodě s teploměrem ve sklenici 2-3cm pod víčko.
    sterilace v troubě a páře je tentýž princip a dává se jen několik centimetrů na dno.

    Takže, pokud Balaštík tvrdí, že má být voda nad víčko, považuju za nepravděpodobné, že by mohlo dojít k přicucnutí vody, pokud je samozřejmě víčko dobře nasazené. Koneckonců, on je ten, kdo ty principy testoval a nastavil standardy v době, kdy se Omnia víčka začala prodávat.
    Ovšem fungovat to bude i s hladinou vody pár centimetrů pod víčko, roky jsem to tak dělala taky a dobrý.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: nebo zavařuj v páře.
    - na dno dáš rošt (bývá součástí zavařovacího hrnce)
    - dáš vody těsně pod rošt
    - naskládáš sklenice (dávám 2-4 vrstvy podle velikosti)
    - přivedeš k varu
    Takto jsem zavařoval 27 sklenic v jedné várce (rajčatovo-dýňová omáčka) a vydrželo to skoro dva roky, resp. to jsem jedl poslední :)

    Možná jediný problém může být ten var, neb něco se zavařuje na 80-90 st., ale zatím jsem rozdíl v kvalitě výsledku nepozoroval.
    Úspora času značná .)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MOIRAIN: Jojo, tím mi argumentuje maminka taky... Jiné zdroje ale zase praví, že přetlak si odfoukne do vody, odejde bublinka a podtlak se může přicucnout i pod vodou...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ANNNA: omnia bych neponořovala, jsou dýchací, tj. při přetlaku si odfouknou a pak se přicucnou podtlakem
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Nevíte, jestli se dají víčka omnia zavařovat pod hladinou vody? Návod na zavařovacím hrnci praví, že ano (tj. je možný dát dvě vrstvy sklenic), moje mamka tvrdí, že ne (a tam je těch 40 let zkušeností, se kterými bych se nerada hádala na základě jednoho cáru papíru).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jinak zavařovačky a další sklo se dá koupit u http://eshop.bricol.cz/
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    BLANITCHKA: Já si letos oblíbila nahrazovat mátovým sirupem v pití kam patří cukr+máta, takže v mochitu a maté, pro nenáročné chuťově k nerozeznání. Pak zkouším další alkoholický drinky, teď byla nějaká hrušková vodka, takže sirup, vodka, led, sifon, navrch pár ostružinomalin vizuální i chuťový efekt super.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BLANITCHKA: zmraz drobné ovoce (jak je, žádné pyré) do příhodných kelímků. Třeba od zmrzliny, to budou mít i ve vesnickém obchůdku :-)
    Vytáhneš na podzim, až budou jabka, a uděláš si úžasný pečený čaj! (A je to minimální námaha...)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    myšlenka dne: pokud se rozhodnete zjednodušit si výrobu marmelády z červeného rybízu tím, že rybíz odšťavníte v odšťavnovači, zkontrolujte si pečlivě, jestli je nádoba na suchou dužinu dobře zajištěná na místě.

    Je sice pravda, že jsem se už delší dobu chystala vydrbat kuchyňského robota, kávovar, a i ty spáry mezi kachličkama už volaly po jisté údržbě, ale dneska večer jsem to fakt v plánu neměla :-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    MAR_TINA: tvarožník s angreštěm? :))) o víkendu jsem dělala s mixem rybízu a byl skvělej, tak udělám další angreštovej :)
    ALICE_L
    ALICE_L --- ---
    MAR_TINA: môže sa aj zo zrelého, je lepší - priam výbornýk, ale treba ho poprepichovať. pekne jeden egreš po druhom. po tom, čo sa odstránili stopky a okvetie. hrozná práca, preto som výrobu egrešového kompótu odjakživa nenávidela:)
    FKA82
    FKA82 --- ---
    Klidně bych ti nějaký i darovala, ale jsem z Ostravy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam