• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: Na jahodový sirup už je pozdě, na rybízový minimálně u nás už taky. Ten myrobalánový by se ještě stihnout dal a na bezové plody se chystám, jestli bude čas a síla.
    A od švagrové mám skleničku borůvkové, která je sice parádní, ale nedovedu si představit, že má někdo takový přebytek borůvek, aby zbylo i na sirupy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: maliny, letos jsem zkoušela i jahodový; rybízová je challenge (mně i míchaná želírovatí víc, než se mi líbí).

    Bezovou z plodů jsem taky dělala, ale moc si nepamatuju, jaká byla, už je to dýl. Ale asi letos znova vyzkouším, tři děti mají třikrát větší spotřebu než jedno, kdo by to byl řekl? :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: roky jsem to nepila, ale letos mě postihla potřeba je zavařit :) Plánuju z plodu černého bezu, to by mohlo být dobré.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BLANCHE1: Jo, však já to nepiju... resp. vypila jsem asi 3 sklenice naředěného sirupu během výroby a naštěstí jsem nic nepostřehla...

    Už jsem stihla rozdat půlku várky. To konce kojení nedožije. A bezová za chvíli taky dojde...

    Jaké máte další oblíbené sirupy/šťávy?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ANNNA: Ja bych teda byla spis opatrna, nemam pri kojeni nedostatek, skoro opacne, a tak jsem letos v nejvetesich vedrech praktikovala listy maty s citronem do vody a pila to cely den a rekla bych, ze mleka fakt ubylo.
    Obnovitelne, nastesti.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Hele, přebytky na výrobu domácího sýra netrpím, tak to radši nebudu pokoušet ;)

    Výbornej, výbornej... tý máty na to ale padne neomezené množství, mám takový pocit. Já na to nakonec ostříhala celé hnízdo trifidů...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ANNNA:
    To je pravda, že zastavuje kojení...Holt počkáš:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: tak záleží, kolik budeš mít mlíka (aka, dojnice holštýnského typu se asi může mátou napájet od rána do večera) a kolik bys pila toho sirupu :-)

    ale dobrej je, to zas jo :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MAR_TINA: V něčem asi jo, ale zase radši si odepřu pár měsíců mátovýho sirupu, než abych pár měsíců míchala do lahvičky umělý mlíko ;)

    Z jiného soudku: pokud mám recept počítající s "distilled white vinegar", můžu to prostě převést na českej ocet? Koukám, že ten bílej se dělává 5%, takže ten český bych příslušně doředila. Ještě nějaká úprava receptu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: jestli ono nebude lepší tyhle rady nečíst ;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ach jo. Tak se mi právě zavařuje mátový sirup dle místní receptury, a zrovna jsem se dočetla, jak se máta nedoporučuje při kojení. Tak nevím, jestli na mě sirup počká, protože chutná fakt výborně!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    TRISSIE: právě že úplně za studena, dost mě to překvapilo, nechala jsem ho teď dvě hodiny na lince a houstne dál, je to už skoro želé, tak pátrám, kde se stala chyba
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADAVAZA: zastudena? Jak že jsi vůbec nezahřívala před plněním?

    Jinak rybíz prostě dobře želíruje (proto krásně dělá marmelády), ale že by želíroval zastudena až tak, to se mi nezdá (zvlášť vzhledem k tomu, že jsem dva týdny zpátky dělala želé ze šťávy s cukrem 1:1 a svařovala jsem to 45 minut, než to mělo požadovanou konzistenci...)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Ještě doplním, postup výroby- bobule jsem rozňahňala, nechala 3 hodiny stát, slila, vmíchala za studena cukr a kyselinu a nalila do lahve. Díky moc za rady!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Mám dotaz na zkušenější zavařovatele- včera jsem dělala poprvé šťávu-sirup z červeného rybízu. Na 1,25 litru šťávy jsem dala kilo cukru a 3g kyseliny citrónové. Nalila jsem to do lahví a dneska to má konzistenci tekuté marmelády - zhoustlo to a musí se dost míchat, když se naředí vodou. Kde jsem mohla udělat chybu? Díky moc za rady, jsem fakt začátečník a nenašla jsem nic moc ani v knihách
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to mě nenapadlo, dík. Jo, je vedro :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: akorát to bude chtít ubrat tu kyselinu citronovou - je to sice samozřejmá rada, ale dneska je vedro a minimálně já ve vedru občas nepřemýšlím, takže radši říkám i samozřejmé věci :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: díky moc, stačilo by mi 1:1 (tj. 1,5 kg cukru) a to máme vlastně bezinkovou a funguje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: kolik nejmíň, to nevím, ale dělala jsem rebarborovou podle tohohle receptu:
    ✭ ... Moji šťastní andělé ... ✭ : Rebarborový sirup 2013
    http://myhappyangels.blogspot.cz/2013/05/rebarborovy-sirup-2013.html

    tam jsou dvě kila na 4 litry a je to málo - po otevření plesniví (a to se u nás otočí ta půllitrovka během týdne).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to radši medové než barvivo.

    Nešlo by to udělat z méně cukru, aniž by se to kazilo? Nepotřebuju 4kg sirupu. Kolik je nejmenší podíl cukru ve šťávě, aby vydržela?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bohužel, leda bys přidala potravinářské barvivo, samo o sobě je to spíš takové medové, jen s mírným zeleným nádechem - no zhruba jako silný mátový čaj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: bude ten sirup alespoň trochu zelený? Právě pěchuju hrnec a rád abych něco "jedovatého" :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA:
    Teda, já to názvosloví budu fakt muset oprášit. Zarazilo mě, proč řadíš špendlíky k mirabelkám a myrobalánům, když je to přece malvice a tu si s peckovicí snad nikdo nesplete - a ono to, čemu se doma říkalo špendlíky, je vlastně jeřáb oskeruše. Pro jistotu jsem projela víc těch obskurních názvů, kdo by řekl, že takovým hamrlatům se dneska říká sladkovišeň a mají nóbl název Amarelka královská :)

    Jinak poslední zbytek povidel ze špendlíkového protlaku jsem okořenila jako švestková (badyán, skořice, hřebíček, rum included) a nedožijí večera, ani jsem je neslívala do sklenice. Jsou o fous kyselejší než klasická švestková povidla, což je jenom plus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam