• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ach jo. Tak se mi právě zavařuje mátový sirup dle místní receptury, a zrovna jsem se dočetla, jak se máta nedoporučuje při kojení. Tak nevím, jestli na mě sirup počká, protože chutná fakt výborně!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    TRISSIE: právě že úplně za studena, dost mě to překvapilo, nechala jsem ho teď dvě hodiny na lince a houstne dál, je to už skoro želé, tak pátrám, kde se stala chyba
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADAVAZA: zastudena? Jak že jsi vůbec nezahřívala před plněním?

    Jinak rybíz prostě dobře želíruje (proto krásně dělá marmelády), ale že by želíroval zastudena až tak, to se mi nezdá (zvlášť vzhledem k tomu, že jsem dva týdny zpátky dělala želé ze šťávy s cukrem 1:1 a svařovala jsem to 45 minut, než to mělo požadovanou konzistenci...)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Ještě doplním, postup výroby- bobule jsem rozňahňala, nechala 3 hodiny stát, slila, vmíchala za studena cukr a kyselinu a nalila do lahve. Díky moc za rady!
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Mám dotaz na zkušenější zavařovatele- včera jsem dělala poprvé šťávu-sirup z červeného rybízu. Na 1,25 litru šťávy jsem dala kilo cukru a 3g kyseliny citrónové. Nalila jsem to do lahví a dneska to má konzistenci tekuté marmelády - zhoustlo to a musí se dost míchat, když se naředí vodou. Kde jsem mohla udělat chybu? Díky moc za rady, jsem fakt začátečník a nenašla jsem nic moc ani v knihách
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to mě nenapadlo, dík. Jo, je vedro :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: akorát to bude chtít ubrat tu kyselinu citronovou - je to sice samozřejmá rada, ale dneska je vedro a minimálně já ve vedru občas nepřemýšlím, takže radši říkám i samozřejmé věci :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: díky moc, stačilo by mi 1:1 (tj. 1,5 kg cukru) a to máme vlastně bezinkovou a funguje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: kolik nejmíň, to nevím, ale dělala jsem rebarborovou podle tohohle receptu:
    ✭ ... Moji šťastní andělé ... ✭ : Rebarborový sirup 2013
    http://myhappyangels.blogspot.cz/2013/05/rebarborovy-sirup-2013.html

    tam jsou dvě kila na 4 litry a je to málo - po otevření plesniví (a to se u nás otočí ta půllitrovka během týdne).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to radši medové než barvivo.

    Nešlo by to udělat z méně cukru, aniž by se to kazilo? Nepotřebuju 4kg sirupu. Kolik je nejmenší podíl cukru ve šťávě, aby vydržela?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bohužel, leda bys přidala potravinářské barvivo, samo o sobě je to spíš takové medové, jen s mírným zeleným nádechem - no zhruba jako silný mátový čaj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: bude ten sirup alespoň trochu zelený? Právě pěchuju hrnec a rád abych něco "jedovatého" :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA:
    Teda, já to názvosloví budu fakt muset oprášit. Zarazilo mě, proč řadíš špendlíky k mirabelkám a myrobalánům, když je to přece malvice a tu si s peckovicí snad nikdo nesplete - a ono to, čemu se doma říkalo špendlíky, je vlastně jeřáb oskeruše. Pro jistotu jsem projela víc těch obskurních názvů, kdo by řekl, že takovým hamrlatům se dneska říká sladkovišeň a mají nóbl název Amarelka královská :)

    Jinak poslední zbytek povidel ze špendlíkového protlaku jsem okořenila jako švestková (badyán, skořice, hřebíček, rum included) a nedožijí večera, ani jsem je neslívala do sklenice. Jsou o fous kyselejší než klasická švestková povidla, což je jenom plus.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ano, větština u nás planě rostoucích špendlíků / mirabelek je myrobalán a nejde od pecky :)
    Mám zrovna ve sklepě koš. Předpokládala jsem, že to rozvařím i s peckama a pak propasíruju. Ale co s nima? Část rozvaru použiju na čokoládovou pomazánku (až seženu recept) a zbytek nevím.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak mirabelky nejsou mirabelky, ale slivoň myrobalán, ževraj. Takže nešly od pecky, výsledkem čehož je, že mám skvělý sirup, který už neudělám nikdy znovu.
    Když jsem asi u desáté slívy začala běsnit, že to od té pecky ne a ne pustit, napadlo mě podusit je s trochou vody a následně propasírovat. Dušením vznikl parádní základ na sirup, stačilo přidat cukr v poměru 1 díl cukru na 2 díly tekutiny (800 na 1600) a k tomu lžičku kyseliny citronové. Ale kolik jsem tam původně dala ovoce a kolik vody, to už nikdy nezrekonstruuju :( Chutná to perfektně, jako něco mezi meruňkovým a švestkovým sirupem a má to šanci stát se druhým nejoblíbenějším v naší domácnosti.
    Povidla z propasírované hmoty vypadají taky slibně. Takže kompotama pro příště nebudu ztrácet čas ani suroviny.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU: diky...! usoudila jsem, ze k jidlu to je, ale preci jen zbytek domacnosti neduverive koukal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HABRENKA: je to normální - dostatek tepla, barvy jdou do háje.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    lama dotaz... jahodova marmelada zhnedla, ale jinak se netvari, ze by mela nejake potize... je to normalni? nekde jsem udelala chybu...? citronovou stavu jsem tam davala, tedy jahody/cukr/zelirovaci cukr/citronovou stavu... diky...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Mátový sirup :) v úterý zkusím meduňkový.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: v pračce :D

    stará miniromo byla obří nádoba na vodu s termostatem, stačilo vyskládat sklenice, nalít vodu, zapnout, počkat na 90 st. a po odměřeném čase vypustit. Jo a NEZAPÍNAT vrtulku :D

    Roky stávala v kůlně v létě se tahala na dvůr na zavařování. Jo a pralo se v ní nesmírně blbě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam