• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SANTAL: přidej do pečeného čaje zázvor, dává tomu úžasný šmrnc
    AIJA
    AIJA --- ---
    SANTAL:
    A kapku rumu:-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SHADOWALKER: Pečený čaj, na pekáč kilo švestek, kilo jablek, celá skořice, klinčeky, necelé kilo cukru, šťávu z cistronu... jakkoli obměňovat ovoce a koření.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHADOWALKER: švestky dělají bezvadný základ na pečený čaj, pokud máš ještě jiné ovoce
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    SHADOWALKER: svestkova omacka s chilli - dokonala ke stejkum
    proste rozvaris svestky s chilli a korenim dle chuti (ja davam skorici a hrebicek), vydusis vetsinu tekutiny a rozmixujes, da se to zavarit nebo zamrazit
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: svestky, bezova stava, jablka. kdysi jsem sem daval recept na francouzskou marmeladu bez pektogelu :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Máme tu přemíru švestek... nemáte nějaké nápady? Do povidel se mi nějak nechce? Šlo by z toho udělat šťávu? Třeba se skořicí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    AIJA: bud rada, sestrina tchyne dava do marmelad pro deti umele sladidlo, aby to pry bylo zdrave...

    a uz ste zkousely zazvorovy sirup? To je take namka
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: je to blbý, ale mě takový důvod vůbec nenapadl :))))
    Dělám marmelády v přirozené chuti, něco je slaké něco ne.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Aby to bylo sladké?:-)
    Moje tchýně dává kilo na kilo plus želírovací cukr. Strašný zvyk...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: proč by tam mělo být kilo krystalu navíc? Ale nápad je to dobrý.
    Většinu věcí dělám s 300-350g cukru/ kilo ovoce a k tomu nějakouo tu želírovací věc.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak mám hotovou bezinkovou marmeládu. Jen se želírovacím cukrem, bez dalšího kila krystalu navíc.
    Občas ji pak používám i do studeného pití. Lžičku do sklenice s ledem a ono se to pomaličku rozpouští, vypadá to docela efektně:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jojo, šťávová královna jsem já :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: díky moc. No, nefiltrovala jsem, ale pachatele jsem si pamatovala dobře. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: mám, dávala jsem: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    pokud budeš mít šťávu lisovanou/svařenou, tak se přidává cca 25g kyseliny citronové na 1l šťávy. Ale s tou kyselinou experimentuj, já většinou dávám víc (taky mi standardní přijde moc sladké). Svařím podle receptu, pak si odeberu lžičku, naředím, ochutnám, a přidávám tu citronovku, dokud se mi výsledný produkt nezačne zamlouvat.
    A teda s mým ředěním 1 lžička na čtvrt litru vody... si s tím nijak nedělám hlavu. Ale primárně si dávám do vody na pití citronovou šťávu, nejlíp mi funguje citronka z Lidlu (čistá citronová šťáva s minimem chemie), s "přírodním citronem" to většinou nějak nedopadne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jinak bezinkovou a myrobalánovou šťávu chci proto, že mně běžné sirupy (bezový květ, máta, jahoda) připadají moc sladké a do pití si k nim dávám citron. Tak hledám něco kyselého samo o sobě. A taky něco sladkokyseleho aromatickéo na zimní saláty všeho druhu.

    I když zrovna já bych cukr pít neměla. Tak max jednou denně a zruším ranní dvoudeci džusu z koncentrátu, stejně není přínosný.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem úplně zapomněla zapět ódu na myrobalány. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_myrobal%C3%A1n - i když u nás se to zamněňuje se špendlíky.
    Dostala jsem koš těch červených, nešly od pecky. ALe po nasypání do hrnce a podlití vodou se začly vařit bez připalování a ihned pustily spoustu šťávy. Bez lisování jsem ji přecedila a výtěžnost byla asi 750ml šťávy z kila plodů. Krásná barva, sytá růžová, nakyslá chuť, dobře želíruje, parádní hmota.

    Udělala jsem marmeládu, část rozvaru (varem trochu zredukován objem) jsem použila na čokoládovou omáčku, část zamarazila s myšlenkou, že to použiju na další omáčku, do směsi s něčím na nanuky a ještě si zamrazím celé plody na říjen, až budu potřebovat něco kyselého ke kdoulím.

    A asi ještě zajdu na lov a udělám sirup do vody.

    Máte někdo (Trissie? :)) základní univerzální recept na sirup?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Bezinky plánuju určitě. S malinama to mám podobně jako s borůvkama (letos poprvé vůbec zbylo na marmeládu...), rybízová mi nechutná... Zítra na procházce zkusím narvat "špendlíky" a uvidím, co z toho vznikne... Jsem asi vybíravá :)

    Nezkoušeli jste někdy švestkovou?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNNA: Na jahodový sirup už je pozdě, na rybízový minimálně u nás už taky. Ten myrobalánový by se ještě stihnout dal a na bezové plody se chystám, jestli bude čas a síla.
    A od švagrové mám skleničku borůvkové, která je sice parádní, ale nedovedu si představit, že má někdo takový přebytek borůvek, aby zbylo i na sirupy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam