• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: čistě toreticky předpokládám, že v uzavřené skleničce v lednici do dvouměsíců určitě. Jednu malou sklenici zkusím nechat déle na pokus. Předpoklad je vršek zalít olejem, aby nekoukalo nic kazivého (listí) nad hladinu, načaté spotřebovat rychle (takž eminiskleničky) a strkat do toho vždy čistou neolízanou lžičku.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MAR_TINA: To se mi líbí! Mám tu mraky rukoly a nevím co s ní. Jak dlouho to vydrží?
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    MAR_TINA: já dávám oliv. olej a ještě trochu česneku a je to výborné. Jednou jsem to chtěla upgradovat a slunečnicová semínka jsem upražila a nebylo to tak dobré. Taky jsou v něm dobré vlašské ořechy.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: mrazím, možná trochu ztratí aroma, ale používám ho všude, kde bych použila čerstvý (výjimku tvoří dekorativní snítky), funguje to skvěle
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a rukolu jsem sklidila. Chci zkusit pesto - rukola, slunečnicový olej, slunečnicová semínka a sůl.

    Nějaké varování? Dělám to prvně :)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: cha! dobra kombinace, dik za inspiraci!!!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: to zkusím, miniskleničky mám.

    koupila jsem dobrou medovou hořčici, tu promíchám s koprem, zase zavíčkuju a budu mít skvělou koprovou hořčici a uchovaný kopr
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: jj, mam to v mensich sklenickach. Podobne mam nalozene i lisky na kulajdu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: aha a pak to z toho lovíš a přímícháváš do zálivky? to zní logicky, to by šlo.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: klasika - sladkokysely nalev.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: a jak?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: mam ho nalozeny.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MAR_TINA: ja ho mam v mrazaku, ale strasne moc ztrati aroma. ne tolik, jako koriandr, ale uz je to tak na hranici pouzitelnosti :(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jak uskladňujete kopr?
    sušení nefunguje.
    chci ho dávat třeba na saláty, takže prosolení se mi taky nelíbí.
    funguje mražení?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    LADY_MYSKA: dík. Chytla jsem nějakou hygienickou paranoiu a začala mít pocit,že ta guma musí opakovaným zavařováním + postupem času ztrácet těsnící vlastnosti. U některých kusů mi to přijde očividné, ale říkám si,že vlastně nevím,jaký je osvědčený postup u té šedé zóny použité už vícekrát ale bez zjevných známek opotřebení.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FUNTL: proc by melo byt prasacke opakovane pouzivat sklenice se sroubovacim vickem?

    Rekla bych, ze zaklad uspechu je mit ciste sklenice a vicka, ktera by nemela byt ponicena. Ale predpokladam, ze nejakeho defektu by si zavarovatel vsiml a vicko vymenil za jine.
    Nachylnejsi vicka omnia se pouzivaji nekolik generaci a opakovane.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    onehdy jsem zde řešila hrušková povidla - díky za rady, podařilo se, je to dobré a málo pracné.
    Otázka dnešní zní, jestli je hodně prasecké používat opakovaně sklenice se šroubovacím víčkem - od hořčice, marmelád, atp. Má zavařovací kariéra je krátká, ale v některých sklenicích už 2 -3 generace zavařenin pobyly. Zatím mi to neplesnivělo, ale zrovna nad těma povidlama už jsem váhala, jestli to víčka vydrží. Doufám, že se nepřiznávám těžkému zavařovacímu hříchu...
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Je normální, že mi ovoce v kompotu plave, není tedy zcela ponořené? Nevadí to?
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MAR_TINA: tak uz mam po, hodila jsem je nakrajeny na pulky do hrnce s vodou, dala varit..po vystydnuti jsem odstranila jadrince, rozmixovala (i se slupkama), pridala cukr (na 1.5 kg kdouli asi 0.5 kg cukru), stavu z limetek, skorici, kardamom, hrebicek, muskatovej orisek, jeste kratce povarila a po naliti do sklenic jsem to zakapla tulamorkou..tak jsem zvedava, co tu za mesic najdu .-]]]

    bohuzel jsem je spotrebovala vsechny, takze pradelnik zaplace. nicmene musim uznat, ze vune nadherna, octomilky a vosy se tu muzou zblaznit (jdu je vyhnat)

    kazdopadne - tak tvrdy mi neprisly, mozna jsem dostala nejakou specialni odrudu? anebo dobre nabrousenej nuz?

    dik a recept na ten syr urcite uvitam, to je ten z mandli?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Mám dojem, že je známá dávala do mrazáku a pak teprve zpracovávala. Ale možná si to pletu s něčím jiným...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam