• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: klasika - sladkokysely nalev.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARAJ: a jak?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAR_TINA: mam ho nalozeny.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MAR_TINA: ja ho mam v mrazaku, ale strasne moc ztrati aroma. ne tolik, jako koriandr, ale uz je to tak na hranici pouzitelnosti :(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jak uskladňujete kopr?
    sušení nefunguje.
    chci ho dávat třeba na saláty, takže prosolení se mi taky nelíbí.
    funguje mražení?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    LADY_MYSKA: dík. Chytla jsem nějakou hygienickou paranoiu a začala mít pocit,že ta guma musí opakovaným zavařováním + postupem času ztrácet těsnící vlastnosti. U některých kusů mi to přijde očividné, ale říkám si,že vlastně nevím,jaký je osvědčený postup u té šedé zóny použité už vícekrát ale bez zjevných známek opotřebení.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FUNTL: proc by melo byt prasacke opakovane pouzivat sklenice se sroubovacim vickem?

    Rekla bych, ze zaklad uspechu je mit ciste sklenice a vicka, ktera by nemela byt ponicena. Ale predpokladam, ze nejakeho defektu by si zavarovatel vsiml a vicko vymenil za jine.
    Nachylnejsi vicka omnia se pouzivaji nekolik generaci a opakovane.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    onehdy jsem zde řešila hrušková povidla - díky za rady, podařilo se, je to dobré a málo pracné.
    Otázka dnešní zní, jestli je hodně prasecké používat opakovaně sklenice se šroubovacím víčkem - od hořčice, marmelád, atp. Má zavařovací kariéra je krátká, ale v některých sklenicích už 2 -3 generace zavařenin pobyly. Zatím mi to neplesnivělo, ale zrovna nad těma povidlama už jsem váhala, jestli to víčka vydrží. Doufám, že se nepřiznávám těžkému zavařovacímu hříchu...
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Je normální, že mi ovoce v kompotu plave, není tedy zcela ponořené? Nevadí to?
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MAR_TINA: tak uz mam po, hodila jsem je nakrajeny na pulky do hrnce s vodou, dala varit..po vystydnuti jsem odstranila jadrince, rozmixovala (i se slupkama), pridala cukr (na 1.5 kg kdouli asi 0.5 kg cukru), stavu z limetek, skorici, kardamom, hrebicek, muskatovej orisek, jeste kratce povarila a po naliti do sklenic jsem to zakapla tulamorkou..tak jsem zvedava, co tu za mesic najdu .-]]]

    bohuzel jsem je spotrebovala vsechny, takze pradelnik zaplace. nicmene musim uznat, ze vune nadherna, octomilky a vosy se tu muzou zblaznit (jdu je vyhnat)

    kazdopadne - tak tvrdy mi neprisly, mozna jsem dostala nejakou specialni odrudu? anebo dobre nabrousenej nuz?

    dik a recept na ten syr urcite uvitam, to je ten z mandli?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Mám dojem, že je známá dávala do mrazáku a pak teprve zpracovávala. Ale možná si to pletu s něčím jiným...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: sklidit, jakmile začnou jít od stopky. Ony opadají a začnou hnít, nedají ti šanci čekat. Maj se prý sklidit a den dva nechat v teple dozrát, položené na lísce vedle sebe, stopkou dolů. Ale spíš se rozjede hnijtí u napíchaných plodů. Prostě jsou tvrdé a pracné.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Nemají se nechat přemrznout, aby se líp zpracovávaly?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARKALINA: kdoule dozrávají, čekají mě koncem týdne. Budu teprve něco testovat, loňské pokusy nic moc. Jako výsledek dobrý, ale ta pracnost! Mám želé a marmeládu - má smysl méně sladit, přidat citron a vznikne tuhá velmi voňavá hmota i bez želírovacích přípravků, ale jsou strašlivě tvrdé, oloupat je a odšťavnit bylo peklo.
    Letos zkusím kdoulový džem a sýr, zjednodušený recept vyšel v apetitu (snad září), kdyžtak může přes den vyfotit. Ale to loupání a ždímání, to je na dva dny.

    Nadbytek doporučuju nakrájet na plátky (motorovou pilou...) a usušit a dát do prádelníku.
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    MAR_TINA: pristaly u me kdoule, tak jsem si rikala, ze urcite budes mit nejaky zkusenosti.. osvedcil se ti nejakej recept? idealne neco rychlyho/chutnyho. dik
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já vlastně jablečnou přesnídávku dávala místo tekutiny do nějakých pseudomuffinů
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: zamrazit do nanukových tvořítek - jablečné nanuky rulez!
    použít na pečení místo oleje - třeba do banánového chleba.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    A ty piškoty omočit v rumu a navrch pořádnou čokoládu, mňam :-) Kromě dortu jsme dělávali i jako poháry...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: pokud by to bylo moc řídké na plnění buchty, dej to žávesově navrch ;)
    kynutý těsto rozplacatíš na vymaštěnej plech, potřeš tím jakopovidlím a posypeš drobenkou (lépe skořicovou, ale ani bílá neurazí) ;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    WERKA: Některý skleničky jsem právě zkusila potřetí :) Podezřívám vadná víčka... co se nechytí ani napotřetí vyhážu sklo i víčka, ale holt ten čtyřikrát vařenej obsah tu bude...jo, piškotovej dort udělám, dobrý nápad! Ještě mě napadlo svařit to dohusta a plnit buchty/kynuté koláče... a ono toho ve finále snad takový kvanta nebudou, něco se sní i jenom jako pyré...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam