• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    BARC2A
    BARC2A --- ---
    AIJA: bylo to asi 3 kila bananu a o trochu vic jablek. Neco se snedlo a ze zbytku sem udelala chutney.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BARC2A:
    Kolik je hromada?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    nejake jabka a banany se daji umistit do babovky, perniku
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Přesnídávky :) můj muž si je bere aj do práce
    BARC2A
    BARC2A --- ---
    prosim vas, mate nakej overenej recept na ovocny chutney? mam hromadu bananu a jablek, ktery potrebujou rychle zpracovat. popripade uvitam i dalsi napady jak s nima nalozit.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOIRAIN: I v Ostravě mám famílii. Ale knihovna bude snazší řešení.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: on je z Ostravska, našel si to v nějaké knihovně
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOIRAIN: Jestli by si chtěl půjčit tu papírovou knížku ode mě, není problém.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: asi to bude chvíli trvat, ty fotky jsou pro to nepoužitelné, ale zkusí to sehnat jinde, má dost schopné zdroje
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOIRAIN: To by bylo skvělý! :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: kamarád z toho udělá ebook
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak nakonec je to jen nafocené. http://leteckaposta.cz/699846580 k vyzvednutí do Hromnic.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SANTAL: Skener tu nemám, ale zkusím to s foťákem. Nebo jestli je někdo pražský ochotný to naskenovat, půjčím.
    MIST
    MIST --- ---
    ZEMINO: tak ja neznala ten peceny caj, ted uz chapu a otevrel se mi svet dalsich moznosti, diky
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BONEMINA: A nešlo by to naskenovat jako dárek pro nás všechny? Prosím...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MIST: no myslela jsem,že k němu přidáš nějaké ovoce..stačily by jablka..když jsi psala,že cukr zesklovnatěl,tak by mohl při zahřívání se rozpustit a pak tě už nic "nepořeže".
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jo a ještě je tu poznámka, že na varenje se dá použít jak cukr, tak med, ve stejném poměru jako cukr.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jasné :) Je to 99 receptů a za každým receptem je i nějaký cvik s kuchyňským náčiním, aby člověk ty kalorie ze sebe taky trochu dostal.
    A recepty tu jsou, dokonce na jahodové, višňové, malinové, meruňkové, melounové, hruškové, pomerančové a citronové.
    Zrovna višňový recept je ale poněkud odbytý:
    1 kg višní, 1,5 kg cukru, 150 ml vody
    Višně přebereme, omyjeme ve studené vodě a odpeckujeme. Do hrnce vsypeme cukr, přidáme vodu, zamícháme a přivedeme do varu. Do vařícího sirupu dáme višně a vaříme, až je "vareňje" hotovo.

    Podle jahodového receptu: Že je vareňje hotové poznáme, jestliže kápneme sirup na misku a kapka se nerozteče, nýbrž si uchová tvar. Kromě toho ovoce nevystupuje na povrch, ale je rovnoměrně rozloženo v sirupu a je průzračné (to bude asi platit jen pro ty jahody, pro višně ne). U jahod se píše i o tom odstání. Jsou-li zahradní jahody velmi šťavnaté, dáme je před zavařováním na mísu, zasypeme polovinou cukru připraveného k zavařování a necháme 5-6 hodin stát na chladném místě. Potom vyluhovanou šťávu slejeme, přidáme do ní zbylý cukr a uvaříme sirup, aniž přidáme vodu.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BONEMINA: Já jsem byla letos strašně hodná, můžu si ji prosím okopírovat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam