• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: on je z Ostravska, našel si to v nějaké knihovně
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOIRAIN: Jestli by si chtěl půjčit tu papírovou knížku ode mě, není problém.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: asi to bude chvíli trvat, ty fotky jsou pro to nepoužitelné, ale zkusí to sehnat jinde, má dost schopné zdroje
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOIRAIN: To by bylo skvělý! :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: kamarád z toho udělá ebook
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak nakonec je to jen nafocené. http://leteckaposta.cz/699846580 k vyzvednutí do Hromnic.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SANTAL: Skener tu nemám, ale zkusím to s foťákem. Nebo jestli je někdo pražský ochotný to naskenovat, půjčím.
    MIST
    MIST --- ---
    ZEMINO: tak ja neznala ten peceny caj, ted uz chapu a otevrel se mi svet dalsich moznosti, diky
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BONEMINA: A nešlo by to naskenovat jako dárek pro nás všechny? Prosím...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MIST: no myslela jsem,že k němu přidáš nějaké ovoce..stačily by jablka..když jsi psala,že cukr zesklovnatěl,tak by mohl při zahřívání se rozpustit a pak tě už nic "nepořeže".
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jo a ještě je tu poznámka, že na varenje se dá použít jak cukr, tak med, ve stejném poměru jako cukr.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jasné :) Je to 99 receptů a za každým receptem je i nějaký cvik s kuchyňským náčiním, aby člověk ty kalorie ze sebe taky trochu dostal.
    A recepty tu jsou, dokonce na jahodové, višňové, malinové, meruňkové, melounové, hruškové, pomerančové a citronové.
    Zrovna višňový recept je ale poněkud odbytý:
    1 kg višní, 1,5 kg cukru, 150 ml vody
    Višně přebereme, omyjeme ve studené vodě a odpeckujeme. Do hrnce vsypeme cukr, přidáme vodu, zamícháme a přivedeme do varu. Do vařícího sirupu dáme višně a vaříme, až je "vareňje" hotovo.

    Podle jahodového receptu: Že je vareňje hotové poznáme, jestliže kápneme sirup na misku a kapka se nerozteče, nýbrž si uchová tvar. Kromě toho ovoce nevystupuje na povrch, ale je rovnoměrně rozloženo v sirupu a je průzračné (to bude asi platit jen pro ty jahody, pro višně ne). U jahod se píše i o tom odstání. Jsou-li zahradní jahody velmi šťavnaté, dáme je před zavařováním na mísu, zasypeme polovinou cukru připraveného k zavařování a necháme 5-6 hodin stát na chladném místě. Potom vyluhovanou šťávu slejeme, přidáme do ní zbylý cukr a uvaříme sirup, aniž přidáme vodu.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    BONEMINA: Já jsem byla letos strašně hodná, můžu si ji prosím okopírovat?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mám tu nějakou knížku receptů sladkostí ze Sovětského svazu, vydal to svého času klub přátel SSSR jako neprodejný vzorek, jsou tam celkem zajímavé recepty od pobaltských po dálný východ, nějaké varenje tam určitě taky bude. (Z hlavy si vybavuju jen křenový kvas a to je spíš do jiného vlákna :) )
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    se zavařováním višní mám bohaté zkušenosti, výborně nám plodí strom celá léta.
    Obecně chtějí ovoce a cukr v poměru 1:1 - 2:1, při klasickém postupu jen s cukrem tečou, ale jsou výborné, na tuhou mazací marmeládu chtějí silný želírovací přípravek.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    MIST: Pokud si to dobře pamatuji, tak to višňové se dělalo v poměru 1:1 višně cukr. Višně se v hlubokém plechu zasypaly polovinou cukru a nechaly se několik hodin "prosladit". Pak se zbytek cukru svařil se sklenkou vody na sirup a do horkého sirupu se vmíchaly višně i s puštěnou šťávou a celé se to chvilku převařilo. Ale upozorňuji, že postup tahám z dětské paměti, kdy jsem jednou sledovala tetu jak to dělá. Pokud bude někdo chtít opravdu recept, tak zkusím od tety vyzjistit.
    MIST
    MIST --- ---
    RANDOM_NIGHT: nejak se nemuzu prenest pres ten caj, ale ten jogurt a kase je neco, co u nas urcite chyti. Dik.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Jam z jablek na ruský způsob velmi dobrý.

    1 kg jablek - 1 kg cukru - ocet - 5–6 sklenic vody - vanilka - citronová kůra

    Jablka se oloupají, jádra vykrojí, nakrájejí se na tenké řízky jako na závin a nechají se ve vodě s málo octem, aby nezčernala. Okrájené slupky a jádra se dají do hrnku 1/2 hodiny vařiti s 5–6 sklenicemi vody; když se povařily, voda se z nich sleje do většího hrnku a přidá se do ní odvážený cukr, kousek vanilky a citronové kůry. Jestliže se voda vyvaří, přileje se jí trochu, aby jí byly 4 čtvrtlitrové sklenice, a nechá se s cukrem svařiti. Do vařícího cukru se dají rozkrájená jablka a nechají se tak dlouho vařiti, až jsou průhledná jako skleněná. Nato se pak sundají s ohně a plní se hned do lahviček.
    Jamu tohoto se užívá jako každého jiného k čaji na houstičky.
    K úpravě jeho se hodí jablka tuhá (renety), ne moučná, letní.

    (Dobrá česká kuchyně. Předpisy chutných domácích pokrmů našim hospodyňkám podává Marie Haškovcová. 1939.)

    Sice píše na houstičky, ale to asi jen proto, že se u nás jam do čaje nedává. Jako jablečné varenje to vypadá i chutná, recept odpovídá – a v čaji je perfektní. Taky ho dávám do ovesné kaše a do jogurtu. A z housky stéká. :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: je na tom evidentne rychle zavislost. mam to taky tak :)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Jen co dorazím domů...
    MIST
    MIST --- ---
    Dejte sem postup,prosim. Ja teda jamy moc nedelam ( jen paprikovy a pak kdyz je moc pomerancu nebo citronu, je mi to skoda cpat do popelnice).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam