• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Onehda jsem cetla, ze kdyz ty jahody nalozis pres noc s cukrem, tak to potreba neni. Ja ho loni i predloni pridavalo, pricemz ta predlonska varka byla ponekud tuha ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je do rebarbovo-jahodové marmelády (1:1) potřeba přidávat pektogel/gelfix?
    Ráda bych se držela poměru 3:1 ovoce-cukr, takže možná radši ano?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    kolem prahy!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ja bych taky chtela stavu z bezu, ale nemam bez ;] nevite o nejakym venku nekde? :]
    IVA
    IVA --- ---
    MRNOUS: Já ještě do výluhu bezinkových květů přidávám mátu a meduňku. Přidá to lehké a velmi příjemné aroma. Mám toho na zahradě dost, tak nešetřím.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAR_TINA: Díky za návod, chci to letos zkusit, snad se povede..

    Btw mám desítky 0.75l a 1l lahví od vína se šroubovacím uzávěrem (všechny pěkně stejné, celkem jenom tři druhy), kdyby měl někdo málo lahví na sirup:-) (Praha)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRNOUS: http://cervenyrendlik.blogspot.cz/2013/06/pred-bezem-klekni.html fungoval mi loni bez chyby, šťáva stojí v kredenci (v dílně, proměnlivá teplota včetně občasného topení) nezkažená a chutná. jen jsem asi dávala výrazně víc citronu.

    A lila jsme do do zavařovacích sklenic od medu (bacha, od okurek mají pachuť), jelikož lahve nemám v takovém množství.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    začíná kvést černý bez, nějaký osvědčený polopatistický blbuvzdorný recept na bezový sirup pro začátečníky?:)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    PETRUSKA: mužova teta nám loni udělala banánovo rebarborovou zavařeninu s rozinkami a je to teda moc dobré
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: jahody už jsou na trhu, minimálně jahodárna Vraňany už prodává
    Ale zamrazit klidně
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    Rebarboru rozvař a pak zamraz. Přihodíš později k jahodám, které se rozvaří rychleji...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TABBY: Já jsem nakrájela a zamrazila bez tepelné úpravy, ale dělám to za tímto účelem poprvé.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Rada bych vyrobila jahodovou marmeladu s rebarborou.
    Bohuzel se sezona rebarbory a jahod tak trochu miji, takze zatimco rebarboru mam prave v lednici, jahody teprve kvetou. Mate tip, jak tu rebarboru uchovat do sezony jahod? Podusit s ckukrem a zamrazit, nakrajet a zamrazit bez tepelne upravy?
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    MAR_TINA: kdyby aspoň vykopali..bohužel si ji nechali vyvrtat, z jejich pozemku nebyl přístup , my zrovna předělávali plot tak vjeli bez povolení a vrtali z našeho..nebyli jsme tu a dozvěděli jsme se to až později...prostě fakt no comment
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RAHANUR: to jsou dárečci.
    Poctiví lidi si s velkými náklady legálně zbudují studnu a vychcánci si ji prostě vykopou.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    martina..už jsme to zjištovali....není to tak jednoduché....ta vymahatelnost práva je tady velmi problematická...neřkuli sousedské vztahy...ale chceme to řešit..jen na odboru vodohospodářství nám na rovinu řekli, že za tohle pokuty nedávají
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RAHANUR: podej stížnost na životní prostředí, odbor vodohosporářství.
    Jestli máš svoji studnu legálně a přihlášený odběr vody, jseš v absolutním právu. 6 nebo 12 litrů v myčce tě nevytrhne, když zaklesne voda a nepustíš pračku nebo se neosprchuješ a pitnou vodu budeš dovážet v barelech.

    Pokud sousedi jen čerpají příliš mnoho vody, lze to napravit úpravou čerpaného množství. Jestli strhli vodu blbě udělaným vrtem, je to špatný. lae to se tak často nestává.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    naše má spotřebu na eko program 6l, a řešili jsme vodu právě proto, že máme vlastní studnu , napojení na veřejnou sít nehrozí a sousedi vedle si dělají vrty..načerno a nám voda spadla. ale i v těch levnějších se dá vybrat dobrá..jen to chce se podívat
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MRNOUS: Zavařování dražší model nezlepší (když pohlídáš minimální teplotu).
    Já taky dělávám marmelády tak, že doma vymyju v myčce sklenice + víčka, zavřu, odnesu na chalupu, tam navařím marmeládu, naplním, uzavřu (a akorát nechám stydnout dnem vzhůru)... Vše OK.
    Co je nutno zavařit (okurky) dělám doma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam