• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mame tu spor stran pasirovani rybizu. Odbojna cast domacnosti, ktere se nechce odrbavat kulicky (dostali jsme kybl rybizu), tvrdi, ze to jde varit se stopkama. Co, je to tak?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: jj, znám, ale jsou drahý a vadí mi ten uzávěr, chci šroubovací.
    Zatím to vypadá na Sturz kónický, ale trochu jsi mě zvyklala tím rovným :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: tak na vyklopit vcelku bude dobrý weck, ten je hladký po okraj. http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/19741cl0370--zavarovaci-sklenice-classic-370ml/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: jj, vnější tvar je rovný, šlo mi o vnitřní rovnost stěn. Když se do toho zavaří něco tuhýho, tak aby to šlo vyklopit vcelku.
    Asi objednám sadu vzorků :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: bricol. V pátek večer objednáno, v úterý ráno tady.
    Ještě jsem je nevybalila, ale podle výkresu i s výstupkem jsou nejrovnější k dostání u nás.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: 16,4 km :)
    Ale mám dost času a když jedu aspoň kousek tím směrem, nedá mi to a zajedu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: od koho jsi objednávala? Bricol?
    Má ten Sturz rovné stěny? Mě se podle výkresu zdálo, že má nahoře malej výstupek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já už letos asi nepojedu... přeci jen to mám asi 20km, tak si většinou sjedu jednou pro deset kilo a to zpracuju do zásob (protože ta kvalita prostě je úplně jinde...) a zbytek sezóny už nakupujeme rychlospotřební normálně v obchodech. Ale ty to máš blíž, co si pamatuju...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: Vraňany dotrhávají odrůdu malwina a ta je tmavá a plná chuti. včera jsem jeden koš rozmixovala s minimem cukru (asi 12:1) a zamrazila jako nanuky, muffinové puky a jen tak v krabičkách. Na zimní koktejly.

    Ale pozor, nevím, odkud jezdíš, ale prý jsou strašlivé fronty na silnici 16 na přemostí dálnice u Nové Vsi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jo a zjistila jsem, že i zželírovaný rybízový sirup jde zachránit - pokud se pořádně (ale fakt hodně) protřepe v lahvi, tak se docela hezky odželíruje a ve vodě se potom dobře rozpouští i zastudena.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já vyrobila rybízovou na linecké, rybízovo-jahodovou (geniální! tak akorát sladko-kyselá. A Vraňany ještě jedou), rybízový sirup a tu zbylou trošku hodila na mrazák do muffinů a koláčů.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A přemýšlím, co s červeným rybízem. Sklenice dvě marmelády jsou tu z roku 2013, používáme jen na vánoční linecké. A to jde udělat (a je skvělé) s černorybízovou.
    Smíchat s něčím?
    Nebo svařit na šťávu a zamrazit a v zimě brát jako tekutinu na želé na dorty. Bude toho tak litr.
    Nějaké nápady?

    TRISSIE: bílý, ten jsme měli dávno tomu. Ale už se mi keř asi nikam nevejde.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A udělala jsem zásadní rozhodnutí. Dochází mi sklenice (ano, už po jahodách, před malinama, ostružinama a vším) a mám tu jen bedničku sklenic na rajčata a různorodé = špatně použitelné zbytky. Vlezla jsem do eshopu a objednala si 60 rovných širokých sklenic (0,35; 0,30 a 0,225) s víčky, dneska je kurýr přivezl. Věřím, že se to bude líp skládat do skříně, plnit, vyjídat a mýt.

    Tisícovka a klid na další roky, si myslím.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: Já jsem taky docela rychlosběrač, i odrůda je dobrá, ale do červeného se ještě za zelena pustili kosi či co, takže nemalá část hroznů měla kuličky jen na horní půlce - takže víc práce a míň výnosů. Bílý nechali na pokoji, ten se sklízel daleko líp.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: já jak se mažu s domácíma pracema, tak venku jsem rychlosběrač. Rybíz si teda stopnu a zvážím :) Ale on mi táta vybírá odrůdy dobře trhatelné a zodpovědně mi ho stříhá. I když černý, ten byl, ten roste po kuličkách a ne po hroznech, a roste uvnitř. Hodina na dvě kila kuliček.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to by mě mohli milovat...
    JEDEN keř rybízu jsem sklízela hodinu (měřila jsem si to, bylo zrovna šílené vedro a já se po patnácti minutách vždycky radši přesunula dovnitř vychladnout) a odstopkovávala při filmu další dvě...
    Ten keř je úplrně šílenej, pak jsem to vážila, bylo z něj 4 kila odstopkovaného rybízu... druhej je naštěstí rozumnější, tam byly "jen" dvě kila.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: já sklízím tak, že to rovnou u stromku drhnu z hrozínků do mísy.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: OK. Ted jeste sehnat otroka na to odstopkovavani... z destvi si to vybavuju jako nebetycny voser, a obavam se, ze vzpominky v tomto ohledu nelzou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: jak to omyju, nesuším, ulpí trocha vody. Nasypu do hrnce, zapnu plotýnku tak na půl výkonu a pomaleji zahřívám. Dá se na začátku trochu pomačkat. Nechám po poklicí skoro vařit a hlavně popraskat. Je to za chvíli. Hodně šťávy a v ní slupky.
    (Vařm bez listí a stopek, odrhnuté kuličky, ale extra moc to nečistím, tu a tam stopka nebo list je.)

    Pak dám cedník po babičce (má díry, ne síťku, ale asi je to jedno) na velkou mísu, nalévám naběračkou a jejím dnem mačkám a tlačím. Lepší než ruční pasírka - tou mi to nějak nejde všeobecně, kdyby ji někdo chtěl... Občas stěrku otřu cedník zespoda, aby to víc teklo. DLe chuti a množství ovoce pokračuju do definitivního vymačkání. Odpad okamžitě vynáším ven, kvasí rychle a drozofily jej milují.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Dikes. Na to pasirovani jsem zvedava, budu mit premieru. Tipy, triky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam