• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZATAMOKO: pokud jsi ochotná si to odjíst, tak tyhle sklenice z Lidlu (i ty nižší s paštikou nebo sádlem) uvnitř rovné jsou. je to vysokomasové a chemicky to není zase taková hrůza, jak by se člověk bál, ne že by tam nebylo vůbec nic, ale čekala jsem to horší
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: tak na vyklopit vcelku bude dobrý weck, ten je hladký po okraj. http://www.ezavarovani.cz/produkty/detail/19741cl0370--zavarovaci-sklenice-classic-370ml/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: jj, vnější tvar je rovný, šlo mi o vnitřní rovnost stěn. Když se do toho zavaří něco tuhýho, tak aby to šlo vyklopit vcelku.
    Asi objednám sadu vzorků :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: bricol. V pátek večer objednáno, v úterý ráno tady.
    Ještě jsem je nevybalila, ale podle výkresu i s výstupkem jsou nejrovnější k dostání u nás.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: 16,4 km :)
    Ale mám dost času a když jedu aspoň kousek tím směrem, nedá mi to a zajedu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: od koho jsi objednávala? Bricol?
    Má ten Sturz rovné stěny? Mě se podle výkresu zdálo, že má nahoře malej výstupek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já už letos asi nepojedu... přeci jen to mám asi 20km, tak si většinou sjedu jednou pro deset kilo a to zpracuju do zásob (protože ta kvalita prostě je úplně jinde...) a zbytek sezóny už nakupujeme rychlospotřební normálně v obchodech. Ale ty to máš blíž, co si pamatuju...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: Vraňany dotrhávají odrůdu malwina a ta je tmavá a plná chuti. včera jsem jeden koš rozmixovala s minimem cukru (asi 12:1) a zamrazila jako nanuky, muffinové puky a jen tak v krabičkách. Na zimní koktejly.

    Ale pozor, nevím, odkud jezdíš, ale prý jsou strašlivé fronty na silnici 16 na přemostí dálnice u Nové Vsi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jo a zjistila jsem, že i zželírovaný rybízový sirup jde zachránit - pokud se pořádně (ale fakt hodně) protřepe v lahvi, tak se docela hezky odželíruje a ve vodě se potom dobře rozpouští i zastudena.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já vyrobila rybízovou na linecké, rybízovo-jahodovou (geniální! tak akorát sladko-kyselá. A Vraňany ještě jedou), rybízový sirup a tu zbylou trošku hodila na mrazák do muffinů a koláčů.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A přemýšlím, co s červeným rybízem. Sklenice dvě marmelády jsou tu z roku 2013, používáme jen na vánoční linecké. A to jde udělat (a je skvělé) s černorybízovou.
    Smíchat s něčím?
    Nebo svařit na šťávu a zamrazit a v zimě brát jako tekutinu na želé na dorty. Bude toho tak litr.
    Nějaké nápady?

    TRISSIE: bílý, ten jsme měli dávno tomu. Ale už se mi keř asi nikam nevejde.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A udělala jsem zásadní rozhodnutí. Dochází mi sklenice (ano, už po jahodách, před malinama, ostružinama a vším) a mám tu jen bedničku sklenic na rajčata a různorodé = špatně použitelné zbytky. Vlezla jsem do eshopu a objednala si 60 rovných širokých sklenic (0,35; 0,30 a 0,225) s víčky, dneska je kurýr přivezl. Věřím, že se to bude líp skládat do skříně, plnit, vyjídat a mýt.

    Tisícovka a klid na další roky, si myslím.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: Já jsem taky docela rychlosběrač, i odrůda je dobrá, ale do červeného se ještě za zelena pustili kosi či co, takže nemalá část hroznů měla kuličky jen na horní půlce - takže víc práce a míň výnosů. Bílý nechali na pokoji, ten se sklízel daleko líp.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: já jak se mažu s domácíma pracema, tak venku jsem rychlosběrač. Rybíz si teda stopnu a zvážím :) Ale on mi táta vybírá odrůdy dobře trhatelné a zodpovědně mi ho stříhá. I když černý, ten byl, ten roste po kuličkách a ne po hroznech, a roste uvnitř. Hodina na dvě kila kuliček.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to by mě mohli milovat...
    JEDEN keř rybízu jsem sklízela hodinu (měřila jsem si to, bylo zrovna šílené vedro a já se po patnácti minutách vždycky radši přesunula dovnitř vychladnout) a odstopkovávala při filmu další dvě...
    Ten keř je úplrně šílenej, pak jsem to vážila, bylo z něj 4 kila odstopkovaného rybízu... druhej je naštěstí rozumnější, tam byly "jen" dvě kila.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: já sklízím tak, že to rovnou u stromku drhnu z hrozínků do mísy.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: OK. Ted jeste sehnat otroka na to odstopkovavani... z destvi si to vybavuju jako nebetycny voser, a obavam se, ze vzpominky v tomto ohledu nelzou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: jak to omyju, nesuším, ulpí trocha vody. Nasypu do hrnce, zapnu plotýnku tak na půl výkonu a pomaleji zahřívám. Dá se na začátku trochu pomačkat. Nechám po poklicí skoro vařit a hlavně popraskat. Je to za chvíli. Hodně šťávy a v ní slupky.
    (Vařm bez listí a stopek, odrhnuté kuličky, ale extra moc to nečistím, tu a tam stopka nebo list je.)

    Pak dám cedník po babičce (má díry, ne síťku, ale asi je to jedno) na velkou mísu, nalévám naběračkou a jejím dnem mačkám a tlačím. Lepší než ruční pasírka - tou mi to nějak nejde všeobecně, kdyby ji někdo chtěl... Občas stěrku otřu cedník zespoda, aby to víc teklo. DLe chuti a množství ovoce pokračuju do definitivního vymačkání. Odpad okamžitě vynáším ven, kvasí rychle a drozofily jej milují.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Dikes. Na to pasirovani jsem zvedava, budu mit premieru. Tipy, triky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: povařila jsem, propasírovala, šťávu dala do čistého hrnce, přidala vypeckované třešně a nechala to chvíli - asi půl hodiny stát. Aby natekla šťáva i dovnitř třešní, chytla mě paranoia, že tam budou vzduchové kapsy a bude se to kazit :).
    A pak klasika, zvážit, přivést k varu, gelfix, cukr, provařit 5 minut, naplnit, na víko.
    Dávala jsem na 2 kg ovoce (asi 1200g šťávy a 800 g třešní) gelfix v množství jako na jendo kilo, tj. jeden pytlík, a nepřišlo mi, že by to bylo pekelně tuhé, spíš středně tuhé. Bez by to asi šlo, vařit déle a testovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Mam rybiz! Jak ho zmarmeladovat s temi tresnemi, povarit a propasirovat? Je k tomu rybizu potreba jeste pridavat zelirfix?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: okurky nakladačky nepěstujeme, protože je to hlavní zdroj plísně na začátku sezóny. ta pak přijde mnohem dříve a chytne, brambory, rajčata, všechno. A i tak to je náročný, každý den sebrat max půlkilo malých okurek a co dva dny zavařit pár sklenic.

    A zelenináři tak maličké okurky samotné neprodají. (Mám zájem o 5-8 cm i menší.) Prostě mají bednu všech velikostí a musíš brát.

    A co mi říkala máma, vyzkoušela 4 recepty než jakžtakž trefila lák a dostala se na úroveň kupovaných. A ten úkol je nerozvařit. Chce to zkušenost, která mi chybí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam