• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: jak to omyju, nesuším, ulpí trocha vody. Nasypu do hrnce, zapnu plotýnku tak na půl výkonu a pomaleji zahřívám. Dá se na začátku trochu pomačkat. Nechám po poklicí skoro vařit a hlavně popraskat. Je to za chvíli. Hodně šťávy a v ní slupky.
    (Vařm bez listí a stopek, odrhnuté kuličky, ale extra moc to nečistím, tu a tam stopka nebo list je.)

    Pak dám cedník po babičce (má díry, ne síťku, ale asi je to jedno) na velkou mísu, nalévám naběračkou a jejím dnem mačkám a tlačím. Lepší než ruční pasírka - tou mi to nějak nejde všeobecně, kdyby ji někdo chtěl... Občas stěrku otřu cedník zespoda, aby to víc teklo. DLe chuti a množství ovoce pokračuju do definitivního vymačkání. Odpad okamžitě vynáším ven, kvasí rychle a drozofily jej milují.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Dikes. Na to pasirovani jsem zvedava, budu mit premieru. Tipy, triky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: povařila jsem, propasírovala, šťávu dala do čistého hrnce, přidala vypeckované třešně a nechala to chvíli - asi půl hodiny stát. Aby natekla šťáva i dovnitř třešní, chytla mě paranoia, že tam budou vzduchové kapsy a bude se to kazit :).
    A pak klasika, zvážit, přivést k varu, gelfix, cukr, provařit 5 minut, naplnit, na víko.
    Dávala jsem na 2 kg ovoce (asi 1200g šťávy a 800 g třešní) gelfix v množství jako na jendo kilo, tj. jeden pytlík, a nepřišlo mi, že by to bylo pekelně tuhé, spíš středně tuhé. Bez by to asi šlo, vařit déle a testovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Mam rybiz! Jak ho zmarmeladovat s temi tresnemi, povarit a propasirovat? Je k tomu rybizu potreba jeste pridavat zelirfix?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: okurky nakladačky nepěstujeme, protože je to hlavní zdroj plísně na začátku sezóny. ta pak přijde mnohem dříve a chytne, brambory, rajčata, všechno. A i tak to je náročný, každý den sebrat max půlkilo malých okurek a co dva dny zavařit pár sklenic.

    A zelenináři tak maličké okurky samotné neprodají. (Mám zájem o 5-8 cm i menší.) Prostě mají bednu všech velikostí a musíš brát.

    A co mi říkala máma, vyzkoušela 4 recepty než jakžtakž trefila lák a dostala se na úroveň kupovaných. A ten úkol je nerozvařit. Chce to zkušenost, která mi chybí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já je nedělala deset let, ty dvě skleničky za rok, co bych snědla já (k šunkoflekům), stačí koupit... ale děti se na ně nějak najednou ulakomily a sežerou jich sklenici na posezení - a to zas jim radši udělám nějaké s "kontrolovaným složením", aka bez chemie a bez umělých sladidel.

    Ale uvidíme, jak vyšly... třeba se pokorně vrátím ke kupovaným :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: vy je neradi?
    Taky jsem po letech zavařování naznala, že na to prdím. A po dvou letech jsem se k té "dřině" ráda vrátila. Žádné kupované mi nechutanají a vzhledem k mé spotřebě se jeden den v roce seknu a nadělám zásoby :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tak to bych je radši snědla.

    A všechna čest, okurky jsou jedna z věcí, které nedělám a nechce se mi do nich.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA JAJITA: u okurek se bojím, že po druhém zavaření budou rozblemcané a vůbec ne křupavé :-(
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: provedla jsem totéž a marmeláda drží jak sviň :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: Tak angreštová šťáva. Je světle žlutozelená, sladkokyselá. Pro někoho, kdo chce intenzivní chuť a barvu to není. Nejsem si jistá, jestli hlavní složku nedělá kyselina cukr. (Dávala jsem jen tu první dávku kyseliny, při dochucení už ne.) Pro dobrý pocit, že mám angreštovou šťávu a dám si ji v zimě, to je.

    A dávala jsem nejnižší uvedená množství vody, kyseliny a cukru, aby bylo co nejvíc ovoce uvnitř.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a co ji strčit do myčky s příštím nádobím? Dělám to tak s nechycenýma marmeládam a obvykle se chytnou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ty mi dáváš, od včerejška nemyslím na nic než džin s tonikem, klidně i bez té šťávy :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nechytla se mi jedna sklenice okurek - spotřebují se u nás rychle, ale těch 14 dní, než se rozleží, mám je nechat radši v ledničce, nebo můžou být normálně ve špajzu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: náš padal, tak jsem ho sesypala do košíku a přemýšlela, co bych si z něj ráda udělala. A představa řízné šťávy, minerálky, ledu a džinu byla dneska velmi lákavá.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já jsem každý rok laxnější a momentálně vykapávám v drátěném sítku (takovémhle: http://eshop.tescoma.cz/...racovani-potravin/kuchynske-naradi-a-pomucky/chef/428054-sitko-chef-20-cm )
    jen to párkrát prohrábnu lžící a setřu spodek, kde se chytá takový ten šlem, přes který to blbě teče.

    Ale utěrky, nebo netkané textilie (pokud teda nejsou vodotěsné) jsou nejlepší, protože se dají pak ještě zatočit a vymačkat dosucha.

    Dej vědět, jak dopadlo, angreštu mám mraky, jen potřebuje ještě pár dní na dozrání.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A nalistovala jsem tu tenhle TRISSIE: postup a asi se ho budu držet :)
    Vykapat půjde přes řídkou utěrku v cedníku?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dotaz pro šťávové královny:

    Mám tady trochu angreštu a rozvařím ho a prolisuju na šťávu.
    Šťávu (sirup) získám tak, že přidám stejně cukru a vody a svařím? A naleju do lahví s přisávacím uzávěrem (mám tu wecky). Musím ještě zavařovat nebo stačí nalít horké?
    Ochotně přidám špetku sorbanu draselného.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SHADOWALKER: uvařeno, moc fajn chuť, díky ;)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    TABBY: Sám hledám výmluvu, proč si ten zavařovací hrnec z Lídlu koupit, to o ohřívání teplé vody mě nenapadlo, to je dobrý argument.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam