• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: pokud to funguje všude stejně, tak jo. Tady jsou malé vyprodané už před 8. hodinou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    dotaz na okurky - tušíte někdo stav okurek v Praze?

    Respektive byla jsem dneska mezi 11 a 13 hodinou na trhu na Jižáku, na Jiřáku a v Holešovicích a všude měli jen strašlivě veliké nakládačky. Je to tím, že jsem tam byla moc pozdě a ty malé byly vybrané?
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZATAMOKO: Já bych taky odpeckovávala ručně. U švestek to jde dobře. A taky rovnou bez problémů eliminuju červivé.
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    Prosim, prosim, majitelky zavarovaciho lidl hrnce - na kolik stupnu a minut zavarovat leco? (vloni jsem to zkousela, abych zjistila jak na to, ale samozrejme, ze jsem cas zapomnela, navic to bylo jeste v normalnim hrnci) Diky
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    ZATAMOKO: jj, to je ono.
    Nakládání do čisté vody
    Tento způsob je náročný na čas, výsledek však stojí za to. Očištěné houby povaříme asi 7 minut v osolené vodě, potom je řádně propláchneme a nasypeme do sklenic asi tak 1 cm pod okraj. Potom na ně napustíme z vodovodu vodu, vzduchotěsně uzavřeme a steriluji při teplotě 100 stupňů první den 1/2 hodiny, druhý den sterilaci opakuji. Třetí den vynechám a čtvrtý den opět steriluji 1/2 hodiny při teplotě 100 stupňů. Takto sterilované houby používám na jakékoliv úpravy, protože chutnají jako čerstvé.
    A to maso uplně jednoduše, buď upečené, raděj ale jen osolené, bez koření anebo syrové nakrájím na přiměřené kostky a rovnou do sklenic, neplnit až po vrch, nechávám alespoň 5 cm od hor. okraje. Sterilace první 1,5 hodiny při 100 st. a za 24 -36 hod znovu vařit 1 hodinu. Dělám většinou vepřové - dá se použít od mazání na chleba až po omáčky, cokoliv.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RADUZA: to maso mě zajímá, máš nějaké recepty?
    Budu mít hovězí a skopové/jehněčí a nechci všechno mrazit.

    K tomu sterilizatoru jsem dostal i knizku se zakladnimi postupy, tak az ji najdu, zkusim udelat scan.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RADUZA: to je tzv. Kochova sterilizace (např. 3 x 60 minut po 24 h při 100 °C), dělávalo se to v laborkách, kde nebyl dostupný vysokotlaký sterilizátor.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    ještě s podělím o zkušenost - loni bylo mraky hub a na kyselo se u nás moc neuplatní. Našla jsem recept zavařování jen s vodou, má to spec. postup, asi 3,4 krát zavařovat určitý čas s určitým časovým rozestupem, z hlavy nevím ale můžu najít. Houby takto zavař. se dají použít i na smaženici a není poznat rozdíl od čerstvých. A jako základ na cokoli houbového. Sušený mám taky, ale tyto jsou lepší.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    TABBY: proto choulostivější věci zavářím jen pod omnia víčka, u těch spolehlivě poznám, že držej, jsem stará škola :-) . Přijde mi, že největší mrchy jsou jahody, ale kdo je dneska už zavařuje. Zavařuju i maso a když se dodrží postupy, není s ním problém a žádnej konzervant tam není, teda kromě toho sádla z vepř., co se vyvaří.
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Ja ti nevim. Rikala mi znama, ze takhle prisla o varku tresni, co zavarovala jenom s cukrem. Ty, co zavarovala jako kompot, tzn. cukr a voda, byly OK. Tak nevim.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    tak když je to dobře zavařené, cukr netřeba, ne?
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Aha. Myslela jsem spis kvuli konzervaci nez nedostatecne sladkosti.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    TABBY: nepřislazuju, když jsou zralý, mají cukru dost a na koláče většinou dělám drobenku. Takovou speciální, místo mouky strouhaný perník a se švestkama je to báseň.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RADUZA: super, díky za info. 720ml máme dost, tak ty menší použiju na džem a povidla.
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Prosypavas cukrem?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    ZATAMOKO: pokud jsou to pravé švestky, tzn. pecka jde snadno ven, připadá mi nejrychlejší odpeckovávání ručně. Zavařuju je pouze bez vody, na buchty apod. jsou takto ideální. A asi je pouze házet a nerovnat (pěchováním by se zbytečně rozmačkaly) - vejde se jich míň. A řeznou plochou dolů je to nejefektivnější, Sklepávám a nahoře jen trochu přimáčknu, zavařením zmenší objem.Sklenice 720 ml je tak akorát dávka na běžný plech, 350ml na kulatý koláč 30 průměr jentaktak. Jestli jich máte tolik, dělala bych 720ml. S automatem nemám zkušenost, klasicky ve vodě 20 min. při 80 st na 720 ml trvanlivost i víc let.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Chystáme se s kámošem na švestkové zavařování ve velkém (má asi 10 stromů), tak se chci zeptat na pár věcí:

    1) fungují odpeckovávače jako např. http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/odpeckovavac-svestek.html ?
    2) kromě povidel a džemu chceme zkusit i švestky ve vlastní šťávě, recept např. http://diatips.cz/svestky-ve-vlastni-stave/
    2a) má nějaký smysl dávat ty půlky řeznou stranou dolů?
    2b) je možné je do sklenic naházet halabala a jen upěchovat? Představa skládání 200 sklenic mě moc neláká :)
    2c) je 20 minut při 80 °C dostatečná doba? Sklenice budou max 720ml omnia, spíš ale menší (sturz 350ml), aby to byla rovnou porce na koláč

    Co zavařování/sterilizace při vyšší teplotě? Mám ALL AMERICAN 41.5 QT. CANNER/COOKER, tak si jsem schopnej relativně přžesně nastavit teploty 100-105-112-121 °C
    Před lety jsem zkoušel zavařit strouhaná jablka na 121 °C po dobu 5 minut a vydržela rok a půl, dýl nevím, snědli jsme je :) Na štrůdl byla vynikající, byla lehce karamelizovaná a chuťově skvělá.

    Jinak se samozřejmě zavařování při nižších teplotách nebráním, mám 27l automatickej hrnec.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU: ja se prave zatim nikde nedohledala pomeru cehokoli u ruzneho ovoce... babicka delala dzem z rybizu pul jen s cukrem a pul s pectogelem a ehm, ted dojidame posledni dedictvi po deseti letech... a zatim mi chybi grif na to, co jak, takze povetsinou experimentuju a zatim tuk tuk, ale vim, ze je to loterie... ale u mne se trochu stira pojem povidla/marmelada/dzem... takze i s tou chemii to pak mam slozity, ale zatim vsechno tuk tuk drzi, jen merunky letos zkousim poprve
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HABRENKA: tak uvidíš jak to bude trvanlivý - von ten cukr a kyselina tam nejsou jen tak z plezíru, ale kvůli konzervaci. I když 3:1 má docela dost kys. sorbové, tak snad ti to vydrží.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU:
    MAR_TINA: diky, v sobotu jsem to potrebovala porobit, takze jsem to svarila, cukru dala dle chuti, jeden gelfix, trochu citronovky a riskla jsem to a je vyborna... (takze jsem to vlastne udelala dle rady driv, nez prisla, to potesi)

    ptala jsem se na zkusenosti, neb treba rybiz by dle navodu byl pro mne nepozivatelnej, nesnasim ty tuhy gelovy veci, preferuji mazaci "marmelady". takze spokojenost ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak meruňkový povidla nejsou špatný, ale chtějí přeci jen dosladit. A teda budu je sterilovat.

    Trvaly cca 4 hodiny na 00° v otevřeném příliš chytrém hrnci (multicooker).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam