• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Ja ti nevim. Rikala mi znama, ze takhle prisla o varku tresni, co zavarovala jenom s cukrem. Ty, co zavarovala jako kompot, tzn. cukr a voda, byly OK. Tak nevim.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    tak když je to dobře zavařené, cukr netřeba, ne?
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Aha. Myslela jsem spis kvuli konzervaci nez nedostatecne sladkosti.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    TABBY: nepřislazuju, když jsou zralý, mají cukru dost a na koláče většinou dělám drobenku. Takovou speciální, místo mouky strouhaný perník a se švestkama je to báseň.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    RADUZA: super, díky za info. 720ml máme dost, tak ty menší použiju na džem a povidla.
    TABBY
    TABBY --- ---
    RADUZA: Prosypavas cukrem?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    ZATAMOKO: pokud jsou to pravé švestky, tzn. pecka jde snadno ven, připadá mi nejrychlejší odpeckovávání ručně. Zavařuju je pouze bez vody, na buchty apod. jsou takto ideální. A asi je pouze házet a nerovnat (pěchováním by se zbytečně rozmačkaly) - vejde se jich míň. A řeznou plochou dolů je to nejefektivnější, Sklepávám a nahoře jen trochu přimáčknu, zavařením zmenší objem.Sklenice 720 ml je tak akorát dávka na běžný plech, 350ml na kulatý koláč 30 průměr jentaktak. Jestli jich máte tolik, dělala bych 720ml. S automatem nemám zkušenost, klasicky ve vodě 20 min. při 80 st na 720 ml trvanlivost i víc let.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Chystáme se s kámošem na švestkové zavařování ve velkém (má asi 10 stromů), tak se chci zeptat na pár věcí:

    1) fungují odpeckovávače jako např. http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/odpeckovavac-svestek.html ?
    2) kromě povidel a džemu chceme zkusit i švestky ve vlastní šťávě, recept např. http://diatips.cz/svestky-ve-vlastni-stave/
    2a) má nějaký smysl dávat ty půlky řeznou stranou dolů?
    2b) je možné je do sklenic naházet halabala a jen upěchovat? Představa skládání 200 sklenic mě moc neláká :)
    2c) je 20 minut při 80 °C dostatečná doba? Sklenice budou max 720ml omnia, spíš ale menší (sturz 350ml), aby to byla rovnou porce na koláč

    Co zavařování/sterilizace při vyšší teplotě? Mám ALL AMERICAN 41.5 QT. CANNER/COOKER, tak si jsem schopnej relativně přžesně nastavit teploty 100-105-112-121 °C
    Před lety jsem zkoušel zavařit strouhaná jablka na 121 °C po dobu 5 minut a vydržela rok a půl, dýl nevím, snědli jsme je :) Na štrůdl byla vynikající, byla lehce karamelizovaná a chuťově skvělá.

    Jinak se samozřejmě zavařování při nižších teplotách nebráním, mám 27l automatickej hrnec.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU: ja se prave zatim nikde nedohledala pomeru cehokoli u ruzneho ovoce... babicka delala dzem z rybizu pul jen s cukrem a pul s pectogelem a ehm, ted dojidame posledni dedictvi po deseti letech... a zatim mi chybi grif na to, co jak, takze povetsinou experimentuju a zatim tuk tuk, ale vim, ze je to loterie... ale u mne se trochu stira pojem povidla/marmelada/dzem... takze i s tou chemii to pak mam slozity, ale zatim vsechno tuk tuk drzi, jen merunky letos zkousim poprve
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HABRENKA: tak uvidíš jak to bude trvanlivý - von ten cukr a kyselina tam nejsou jen tak z plezíru, ale kvůli konzervaci. I když 3:1 má docela dost kys. sorbové, tak snad ti to vydrží.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU:
    MAR_TINA: diky, v sobotu jsem to potrebovala porobit, takze jsem to svarila, cukru dala dle chuti, jeden gelfix, trochu citronovky a riskla jsem to a je vyborna... (takze jsem to vlastne udelala dle rady driv, nez prisla, to potesi)

    ptala jsem se na zkusenosti, neb treba rybiz by dle navodu byl pro mne nepozivatelnej, nesnasim ty tuhy gelovy veci, preferuji mazaci "marmelady". takze spokojenost ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak meruňkový povidla nejsou špatný, ale chtějí přeci jen dosladit. A teda budu je sterilovat.

    Trvaly cca 4 hodiny na 00° v otevřeném příliš chytrém hrnci (multicooker).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HABRENKA: ZUZKAOU: tak při nedostatku gelfixu se dá 1) přidat víc cukru 2) déle vařit 3) přidat víc kyseliny (lžička, dvě) 4) doufat a neočekávat zavařeninu hustou, že by se dala krájet. Optimálně v kombinaci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HABRENKA: potřebuješ druhý - je to na kilo ovoce.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MAR_TINA: Zamrazila jsem ho a bude do crumble na zimu. V kombinaci s meruňkami atd.
    Na tu šťávu ho pak můžeš použít i po rozmrazení.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    pekne prosim... mam tu dve kila merunek, cukr, citronovku, nejake to koreni, ale jen jeden gelfix 3:1... vystacim si, nebo musim jit pro druhy? merunky jsem jeste nepatlala, diky...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: asi menší a má jenom kulaté díry různé velikosti, ne ty "struhadlovité". Třeba o bude tím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: ano mám, koupeno asi za 8-9 stovek. Nevím, co dělám špatně, ale s cedníkem a naběračkou jsem pořád rychlejší a lepší.
    Chystám se to vyhodit, tak klidně přenechám.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: já ty moje vybalím a kouknu se :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam