Chystáme se s kámošem na švestkové zavařování ve velkém (má asi 10 stromů), tak se chci zeptat na pár věcí:
1) fungují odpeckovávače jako např.
http://www.cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/odpeckovavac-svestek.html ?
2) kromě povidel a džemu chceme zkusit i švestky ve vlastní šťávě, recept např.
http://diatips.cz/svestky-ve-vlastni-stave/
2a) má nějaký smysl dávat ty půlky řeznou stranou dolů?
2b) je možné je do sklenic naházet halabala a jen upěchovat? Představa skládání 200 sklenic mě moc neláká :)
2c) je 20 minut při 80 °C dostatečná doba? Sklenice budou max 720ml omnia, spíš ale menší (sturz 350ml), aby to byla rovnou porce na koláč
Co zavařování/sterilizace při vyšší teplotě? Mám
ALL AMERICAN 41.5 QT. CANNER/COOKER, tak si jsem schopnej relativně přžesně nastavit teploty 100-105-112-121 °C
Před lety jsem zkoušel zavařit strouhaná jablka na 121 °C po dobu 5 minut a vydržela rok a půl, dýl nevím, snědli jsme je :) Na štrůdl byla vynikající, byla lehce karamelizovaná a chuťově skvělá.
Jinak se samozřejmě zavařování při nižších teplotách nebráním, mám 27l automatickej hrnec.