• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    FKA82
    FKA82 --- ---
    SHADOWALKER: Používám a nedám na to dopustit, dělám v tom sirupy v podstatě celé léto. Já mám teda starší model po babičce ale je boží, rozhodně doporučuju.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Můžu se zeptat? Používáte někdo parní odšťavňovač? Teď jsem na to narazila a vypadá to krásně jednoduše, že by mi odpadlo vymačkávání peckovitého ovoce přes plátýnko, ale možná si to příliš idealizuji... Je to něco takového: http://www.katpro.cz/...na/0/5/189-Odstavnovaci-nerezovy-hrnec-Odstavnovac-mostovaci-hrnec-8-l-parni
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Moc prosím o radu. Chci udělat domácí pesto z bazalky, oříšků, česneku a oleje. Zavařovali byste to nebo se můžu spolehnout, že olej je konzervant?
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    ANNNA: Sirupy dělám v zavařovacím hrnci rovnou - zahřeju šťávu či bylinnej výluh, přidám cukr, rozmíchám, když to dojde k varu kohoutkem stáčím rovnou do lahví. S mytím žádnej problém není, jde to velmi lehce studenou vodou a houbičkou (specielně jsem si hrnec pořídila kvůli sirupům, poněvadž je vařím v místech kde mi voda teče jen z kohoutku na zahradě a v takovejch podmínkách je oblemcaná kuchyň a hromada nádobí tuze frustrující. Takhle se celej proces stal totálně bezbolestným).
    A polívku jsem v něm vařila taky, bez kuchyně pro padesát lidí, a je to úplná pohodička. A pak se v něm dá ohřát i voda na nádobí, čímž je to i odmočený a předumytý :-) Jen je potřeba zacpat zevnitř kohoutek, z něj se pak případnej uvízlej bordel dostává hůř.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    hlásím, že aronie je v pečeném čaji naprosto geniální! Nasypala jsem tam všechno, co zbylo po pálence a džemu (asi 600g na 2 kila ovoce dohromady - meruňky, broskve, švestky a angrešt) a výsledek je příjemně sladký a výrazný.
    Ještě uvidím, jak to bude chutnat zatepla, zatím to žeru lžičkou s výmluvou, že aronie je strašně zdravá, takže je to vlastně meducína :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jo, dělala jsem je přesně podle návodu a sladké jsou tak akorát...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jdu na slívy, že je upovidlím a koukám na ten tvůj recept, opravdu se tam dává tolik cukru? To asi zůstanu při starém způsobu. (Vařit na 1/3 objemu.)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak jsem z mirabelek vyrobila šťávu a marmeládu (vím, že to slovo používám špatně, ale mně se líbí mnohem víc než džem). Marmeládu jsem dochutila hřebíčkem a skořicí a obojí je božské. Jen mi to přijde strašně piplavé... pasírování a vymačkávání přes plátýnko... uá! Ale i přesto budou další várky. Tak dobré to je.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: válí se to přes noc v octové vodě, sama jsem zůstala u necelých 40 dg na litr.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: jenom mi přijde strašně moc cukru v tom nálevu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: není za co.
    A volala jsem mámě, recept potvrdila a měla ty chytré rady aka dle chuti a tak :)

    Sama jsem chuť té z dětství vychytala až po 4 letech...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: díky moc
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Sterilovaná obří (obyčejná) dýně dle mé mámy, dobrá, jedlá :)))

    Na 5 kg pokrájené dýně 1 litr octa, 2 litry vody. Nechat macerovat přes noc.
    Pak scedit a v malém množství macerátu kousky dýně postupně povařit asi 5 minut, stejně tak tam povařit na plátky pokrájený citron/y.
    Povařenou dýní plnit sklenice, proložit povařeným citronem, kouskem skořice, řebíčkem, kdo může, i badyánem. Zalít nálevem na 1 litr vody 40-50 dg cukru, sterilovat 20 minut při 80 stupních.
    IVA
    IVA --- ---
    ANNNA: Šťávu i likéry vařím zásadně jen v elektrickém zavařovacím hrnci a nemůžu si vynachválit stáčení do lahví pomocí kohoutku. Vymyté je to za chvíli a hlavně se to dá vařit i mimo kuchyni. Mimochodem houskové knedlíky v něm vařím taky :-) I moje staromilská mamka na něj nedá dopustit a po každém jeho použití mi volá a děkuje za jeho pořízení :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Počkej, v normálním hrnci zahřívám šťávu, aby se pohodlně rozpustil cukr. Poté vlažnou sladkou šťávu naliju do lahví, posadím do zavařovacího hrnce a zavařím. Ale přímo v tom zavařovacím hrnci by to taky mělo jít, ten můj má i výpust a píšou to na něm, že se dá používat i na guláš :-) Ale myl by se určitě blbě.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ANNNA: Děkuji.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    TRISSIE: Kamarád dělá šťávu za studena. Je božská!
    SAN_IN_DA_SOUL
    SAN_IN_DA_SOUL --- ---
    TRISSIE: já jsem loni dostala z aronie sirup. Byl vynikající...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak, nepěstujete někdo aronii? Co z ní?
    Dělala jsem likér, ten rozhodně hodlám zopakovat; marmeládu jsem zkoušela (se skořicí a rumem) a byla také skvělá, ale aronie je letos velmi mnoho, tak by šlo experimentovat i víc...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: proč mě nikdy nenapadlo, že by se dal zavařovací hrnec použít i takhle?
    njn, jak si člověk na jeden postup zvykne...
    akorát teda, jak dobře se potom vyplachuje?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SHADOWALKER: Dělám to jako TRISSIE: , jen teda protože mám zavařovací hrnec, tak letos už ani nepřivádím k varu, jen rozpustím cukr, zalahvuju a zavařím.

    Špendlíky v lázni doporučuju rozšťouchat mačkadlem na brambory.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ANNNA, MAR_TINA: Děkuji! Nějaké speciální postupy, nebo klasicky ovoce, cukr a trocha kyseliny citrónové?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHADOWALKER: skvělá, snadná, dobrá. a ještě můžeš dělat různé barvy, když to natřídíš
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SHADOWALKER: skvělá! Asi naše nejoblíbenější...
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    MAR_TINA: diky! ja si to tak nejak idealne predstavovala, ale nemajic zkusenost jsem to radsi proverila, aby v tom nebyla nejaka zaludnost...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Děláte někdo ze špendlíků/mirabelek šťávu? Má to smysl? Bude to dobré?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FUNTL: v pohodě a snadno, velmi rychle se rozvaří a pecky samy vypadají, jen to vybereš nebo přeleješ přes cedník.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    prosim pekne, je mozne obejit vypeckovavani spendliku na marmeladu tim, ze je necham rozvarit vcelku a posleze derovanou lzici pecky vyberu? Jedna se o male mnozstvi marmelady - odjizdime pryc a chci zuzitkovat to, co pada ze stromu.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    delate nekdo stavu z merunek?
    a nakej recept na kompot z tehoz ovoce?

    diky :]]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jop tak to plati i na kubani. tan se teda otvira ofocialne az v 9. a bylo tam v tu dobu tak 30 kg malych nakladcek u dvou stanku.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: U nás totéž, na malé okurky musíme do osmé hodiny (nebo do Cieszyna na targowisko), odpoledne už jen vetší kusy, holt jsem musel na kvašáky přivařit více láku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam