• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FKA82: A fungovalo by to třeba i s nevypeckovanými třešněmi nebo mirabelkami?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    SHADOWALKER: Používám a nedám na to dopustit, dělám v tom sirupy v podstatě celé léto. Já mám teda starší model po babičce ale je boží, rozhodně doporučuju.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Dekuji moc vsem za rady.Zkusim zaolejovat a nechat ve sklepe.Mrazak je zcela plny,tam se nevejde uz ani steblo.Pripadne poreferuji,jestli to vydrzelo.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LADAVAZA: ja pesto taly strkam radsi do mrazaku a kdyz ho pak vyndam a nezspotrebuju cely, zaleju ho olejem a skladuju v lednici
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LADAVAZA: mám loňská podzimní pesta v malých skleničkách (aby se dlouho nespotřebovávala načatá) v ledničce. S tou solo vrstvou oleje navrch, není jim nic.
    TABBY
    TABBY --- ---
    LADAVAZA: Mrazila jsem to...
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    ZUZKAOU: Díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADAVAZA: nezavařovat- přijdeš o barvu. Olej ti to zakonzervuje, ale musíš pak ještě nalít vrstvičku která zalije celý povrch a ideálně až k víčku, aby se minimalizovala šance toho oleje žluknout - tedy oxidovat.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Můžu se zeptat? Používáte někdo parní odšťavňovač? Teď jsem na to narazila a vypadá to krásně jednoduše, že by mi odpadlo vymačkávání peckovitého ovoce přes plátýnko, ale možná si to příliš idealizuji... Je to něco takového: http://www.katpro.cz/...na/0/5/189-Odstavnovaci-nerezovy-hrnec-Odstavnovac-mostovaci-hrnec-8-l-parni
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Moc prosím o radu. Chci udělat domácí pesto z bazalky, oříšků, česneku a oleje. Zavařovali byste to nebo se můžu spolehnout, že olej je konzervant?
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    ANNNA: Sirupy dělám v zavařovacím hrnci rovnou - zahřeju šťávu či bylinnej výluh, přidám cukr, rozmíchám, když to dojde k varu kohoutkem stáčím rovnou do lahví. S mytím žádnej problém není, jde to velmi lehce studenou vodou a houbičkou (specielně jsem si hrnec pořídila kvůli sirupům, poněvadž je vařím v místech kde mi voda teče jen z kohoutku na zahradě a v takovejch podmínkách je oblemcaná kuchyň a hromada nádobí tuze frustrující. Takhle se celej proces stal totálně bezbolestným).
    A polívku jsem v něm vařila taky, bez kuchyně pro padesát lidí, a je to úplná pohodička. A pak se v něm dá ohřát i voda na nádobí, čímž je to i odmočený a předumytý :-) Jen je potřeba zacpat zevnitř kohoutek, z něj se pak případnej uvízlej bordel dostává hůř.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    hlásím, že aronie je v pečeném čaji naprosto geniální! Nasypala jsem tam všechno, co zbylo po pálence a džemu (asi 600g na 2 kila ovoce dohromady - meruňky, broskve, švestky a angrešt) a výsledek je příjemně sladký a výrazný.
    Ještě uvidím, jak to bude chutnat zatepla, zatím to žeru lžičkou s výmluvou, že aronie je strašně zdravá, takže je to vlastně meducína :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: jo, dělala jsem je přesně podle návodu a sladké jsou tak akorát...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jdu na slívy, že je upovidlím a koukám na ten tvůj recept, opravdu se tam dává tolik cukru? To asi zůstanu při starém způsobu. (Vařit na 1/3 objemu.)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak jsem z mirabelek vyrobila šťávu a marmeládu (vím, že to slovo používám špatně, ale mně se líbí mnohem víc než džem). Marmeládu jsem dochutila hřebíčkem a skořicí a obojí je božské. Jen mi to přijde strašně piplavé... pasírování a vymačkávání přes plátýnko... uá! Ale i přesto budou další várky. Tak dobré to je.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: válí se to přes noc v octové vodě, sama jsem zůstala u necelých 40 dg na litr.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: jenom mi přijde strašně moc cukru v tom nálevu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MAR_TINA: není za co.
    A volala jsem mámě, recept potvrdila a měla ty chytré rady aka dle chuti a tak :)

    Sama jsem chuť té z dětství vychytala až po 4 letech...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAJITA: díky moc
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Sterilovaná obří (obyčejná) dýně dle mé mámy, dobrá, jedlá :)))

    Na 5 kg pokrájené dýně 1 litr octa, 2 litry vody. Nechat macerovat přes noc.
    Pak scedit a v malém množství macerátu kousky dýně postupně povařit asi 5 minut, stejně tak tam povařit na plátky pokrájený citron/y.
    Povařenou dýní plnit sklenice, proložit povařeným citronem, kouskem skořice, řebíčkem, kdo může, i badyánem. Zalít nálevem na 1 litr vody 40-50 dg cukru, sterilovat 20 minut při 80 stupních.
    IVA
    IVA --- ---
    ANNNA: Šťávu i likéry vařím zásadně jen v elektrickém zavařovacím hrnci a nemůžu si vynachválit stáčení do lahví pomocí kohoutku. Vymyté je to za chvíli a hlavně se to dá vařit i mimo kuchyni. Mimochodem houskové knedlíky v něm vařím taky :-) I moje staromilská mamka na něj nedá dopustit a po každém jeho použití mi volá a děkuje za jeho pořízení :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam