• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    SNELA
    SNELA --- ---
    ANNNA: super dekuju. A myslis, ze hrusky budou fungovat stejne?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SNELA: Zavařuju na přesnídávky každým rokem hromady jablek.
    Oloupaná jablka rozvařím v malém množství vody, projedu tyčákem, do čistých skleniček, zavařit a je to. Pokud je pak výsledek moc kyselý, "sladila" jsem to před podáváním rozmačkaným banánem, odměrkou mlíka nebo později rozpuštěným piškotem. Ale z většiny jablek v pohodě i samotné.
    Švagrová vyrábí přesnídávky tak, že krátce povařená jablka i se slupkou projede pasírovacím strojem a teprve pak zavaří. Krásně to lehce želíruje a má to parádní barvu, možná letos taky zkusím.

    Když je jiné ovoce, dávám do kombinace, případně jsem před podáváním v malém množství vody rozvařila třeba pár borůvek.

    K zelenině jsem se nikdy neodhodlala - riziko zkažení je na můj vkus vzhledem k vložené práci příliš velký...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MORRIGHAN: já sem rozvařené, přepasírované a varem redukované hrozny používala jako "ředidlo" třeba do borůvkové. Nebo přilít nějaké odrůdové víno nebo whiskey a udělat želé.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETRUSKA: povařit a přepasírovat, tím případné zbytky slupek oddělíš a bude hkadká a jemná. Rozmixováním hrozí "chlupatá" chuť.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    PETRUSKA: merunky neloupu, mit broskve, tak taky ne...
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Sklidili jsme hrozno z plotu a nevím, co s tím. Nechce se mi s tím moc crcat, tak jsem původně přemýšlela nad rozinkama, ale jsou v tom obří pecky, což v rozinkách neberu. Na víno je ho málo, navíc nemáme lis. Takže asi svařit a propasírovat. Napadl mě sirup, že by z toho pak mohl být takový domácí top-topic? Nebo marmeláda, ale tam si nejsem úplně jistá výsledkem. Zkoušel někdo?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Musí se ty broskve do marmelády fakt loupat? To je moje nejvíc neoblíbená činnost - změní to nějak její chuť, nebo jde "jen" o konzistenci? Když to povařím a rozmixuju, nemuselo by to vadit - zkoušel někdo?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    A jeste mam v mrazaku cernej rybiz a svestky..a na strome spoustu lehce nakyslych jablek - slo by to nejak nakombinovat, nebo je lepsi ciste broskvova?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    TRISSIE: Marmelada je vlastne fajn drobnej darek k Vanocum..mas nejakej osvedcenej recept?

    A kde koupit relativne levny sklenicky na marmeladu, aby byly hezky a stejny?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETRUSKA: broskvová marmeláda je skvělá!
    co třeba pečený čaj?

    Zkoušela jsem i sirup, ale z povařených broskví měl sice krásnou barvu, ovšem chuť nepříliš výraznou. Možná, kdyby se odšťavnily v odšťavňovači a pak šťáva svařila s cukrem a kyselinou citronovou, byla by ta chuť lepší (s angreštem to letos zabralo), ale nemám vlastní, jen kupované, tak to by byl drahej špás.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Mam tu obalenej strom broskvemi a nejak nevim co s nimi. Je z nich dobra marmelada? V lednu bude mimino, taky bych mohla neco zamrazit a pouzit na prikrmy - nejaky tipy co dal?
    SNELA
    SNELA --- ---
    Zavařujete někdo ovoce a zeleninu na první příkrmy ? Prosím případně o postup, chtěla bych se vyhnout uplně cukru.. díky
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RAHANUR: no však v ní zavařuju normálně.. ale při první letošní várce kečupů,jsem "odvařila" víc než polovinu,co se nechytly.. takže zkoušim jen otočit..a je zavařeno :)
    navíc sluníčko mi zapadá směrem do kuchyně,tkaže pustit do toho ještě troubu je dost o držku :)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    zemino..a co trouba v té se dá taky zavařovat, jen se v ní blbě zavařují okurky...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RAHANUR: my co máme v kuchyni misto myčky pračku si nemůžeme moc vyskakovat :-)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    od té doby co zavařuju v myčce mi to nevadí
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    FKA82: mám podobný recept jako ten od aether,ale rajčat dávám 2 kila a octu určitě mín.. stačí tak 120ml,jinak je to dost ostré a tím pádem i ubrat cukr..tak na 150g .. a na barvu přidávám trochu červené řepy.. chvili mi to trvalo to vychytat :)
    letos jsem dokonce vzdala i zavařování a otočíla jsem jen dnem vzhůru.. tak to dělá tchán,tak mu budu věřit a doufat v ušetření práce do příštích let
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    možná přidat jablka pokud máte k dispozici...zjemní to
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZATAMOKO:
    Přidala bych víc cukru a špetku kyseliny citronové, i skořice se hodí. Bezinky jsou jinak docela cítit stařinou...je dobrý je trochu dochutit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dozrávají nám tu bezinky.
    Před lety jsem zkoušel sirup a vůbec mi to nechutnalo. Na vině nebyly bezinky, ale spíš to, že sirupům obecně moc neholduju.

    Chtěl bych zkusit povidla. Recept jsem našel a zdá se to jednoduchý:

    0,5 kg cukru na 1 l šťávy
    - Zralé plody rozvaříme s vodou na kaši.
    - Vychladlé prolisujeme, přidáme cukr, želírovací prostředek a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí.
    - Povidly naplníme skleničky a sterilizujeme.

    Máte nějaký jiný recept, nebo je lepší držet se jednoduchosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam