• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    jablka ... já bych po zavaření toho, co chci mít, usilovala o uskladnění na zimu a předání až v zimě pěkných, křupavých.

    Jinak je sušíme (ty jen lehce vadný, co nelze uskladnit). Křížaly mají velmi rychlý odbyt.
    Babička nějak zavařovala strouhaná, u nás se tradičně dávala na vdolky. Vdolek, strouhaná jablka, tvrdý strouhaný tvaroh, pocukrovat.
    Povidla se dají, dělala bych rozvar se šlupkama a až by byl dost hustý (po pár dnech :)), tak rozmixovat. Šlo by to použít do těsta na lité buchty a perníky místo cukru, na oslazení a vláčnost v jednom (za výsledek neručím, ale možná to otestuju. I povidla i buchtu.)
    Marmeládu jsem dělala nějakou hruškojablkovou, kořeněnou. Nebylo to špatný, jen to nemělo moc využití. Výborně tuhne, není třeba přidávat pektin. ANi moc sladit, stáhla bych to na 4:1 ovoce : cukr, ale asi přidala nějaký konzervant nebo zavařila.
    Kompot by asi byl dobrý. U nás se dělala jen čerstvá dušená jablka a bylo to moc dobrý.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANNNA: Ten rozdil v konzistenci dela asi pasirovani vs. mixovani tycakem.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TABBY: švagrová krátce povaří čtvrtky jablek i se slupkou a pak to propasíruje. Její přesnídávky jsou díky pektinu ze šlupek krásně husté a mají i parádní barvu. Budu-li mít někdy neloupací jablka, taky to chci letos zkusit. Já to zatím vždycky jen projela tyčákem a mírně hrubší konzistence mi nevadí, takže pasírování vynechávám.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SNELA: Se slupkou jsem je delala jenom jednou, neb slupka byla ve vysledku znat. Jinak postup podobny jako ty.

    Rodice delaji krouhana jablka do velkych sklenic. Vymackaji z ni stavu (mnam!) a jablka zavari. Hodi se na strudl, jablkovy dort ci zemlovku. Uspora casu z nich dela velmi poptavany artikl ;)
    SNELA
    SNELA --- ---
    ANNNA: mam asi 4 tasky a budou brzo dalsi jablka. Udelala bych vic presnidavek, ale dosly sklenice a kupovat se mi je moc nechce. Jedine zavařit do velkych od okurek, ale to zas nevim jak vydrzi v lednici.


    ZATAMOKO: ja si nasla takovou svou cestu tak uvidime jestli se mi nezkazí.

    Delala jsem mix jablka a borůvky/hrusky/svestky/rybíz/ostruziny vsude základ jablka ty jsem nejdřív loupala, ale nebyl cas tak jsem je strouhala i se slupkou. Povarila, umixovala, prepasirovala a do vymytych a vyvarenych sklenic nacpala a zavarila. Do některých js pridala trosku třtinového cukru di některých ne. Některý davky jsem dala i zamrazit (do forem od mufinu a pak do nadepsanyho sacku). Vse jsem delala pocitove a od oka
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: já dávám do povidel 40ml/1,5kg švestek, u marmelád (třeba aronie je se skořicí a rumem dokonalá) 50ml na kilo ovoce.
    můžeš dát i jiný, voňavý alkohol (amaretto třeba).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SNELA: můžeš sem hodit recept na ty přesnídávky?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SNELA: Kolik už máš přesnídávek? U nás na dvě děti (a občas ujídající rodiče) padla přes minulou zimu stovka ;)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TRISSIE: rum mi byl taky doporučen, ale jak nejsem moc rumovej, tak jsme s tím váhal :)
    Kolik tak toho rumu?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    SNELA: jestli je ta hromada opravdu velká, co moštovat?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: jinak na povidla doporučuju tenhle recept: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] - ozkoušeno třikrát a nikdy se nepřipálilo (ale já teda dávám víc než toho 1,5 kila švestek, posledně toho byly 3,5 kila a ostatního adekvátně).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZATAMOKO: rum?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: rum už jsi tam dal? Nevím, jestli to pomůže, ale s rumem je všechno lepší :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    V čase hrušek jsem z nich vyzkoušela džem se zázvorem, skořicí a badyánem, který sklidil velkou chválu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jsem povidla z blům v pomalém hrnci, ale nechal jsem to tam moc dlouho (20 h na LOW), trochu se to speklo a teď je chuť trošku nahořklá. Vůně je dobrá.

    Je nějaký trik, jak tu chuť spravit?
    WERKA
    WERKA --- ---
    SNELA: Suším. Zkoušela jsem povidla, ale to byl takový experiment, tak nevím...
    SNELA
    SNELA --- ---
    Ahoj. Co byste udelali s hromadou jablek. Delala jsem presnidavky pro dceru, ktery jsou 4 měsíce. Ale porad mam moc jablek. Diky za rady
    WERKA
    WERKA --- ---
    Já jsem minulý víkend na chalupě vyrobila marmeládu z blum nebo možná spíš ze špendlíků špendlíků - čert ví, co to je... (velikostí spíš špendlíky, ale vždycky jsem měla za to, že ty jsou žluté, tohle je modré). Každopádně o ně u nás nikdo nestojí, protože jsou mrňavé a jdou děsně blbě od pecky. A letos se jich urodilo docela dost, tak mi bylo líto jich většinu nechat jen tak spadnout. Otrhané špendlíky jsem nasypala celé do kastrolu malinko (asi půl deskou vody) podlila. přidala špetku soli a nechala přikryté v troubě na jedničku (naše trouba je z pravěku a má jen stupně 1-2-3 ;-), takže netuším, na kolik to bylo stupňů) - asi 2 nebo tři hodiny. Pak jsem to propasírovala přes cedník, abych se zbavila pecek (šlupky se v podstatě rozvařily - aspoň tedy natolik,že prolezly cedníkem), nechala ještě trochu odvařit na sporáku odkryté, přidala Gelfix (2:1) , dva velké panáky rumu a cukru (od oka - podle chuti), provařila a bylo. Kupodivu to chuťově vyšlo velmi dobré, ač to byl takový experiment, jehož výsledkem jsem si nebyla jistá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A ještě jsem zjistila, proč máme mini-nashi (víc žluté,méně sladké) a nashi - velké, hnědé, moc sladké a nemáme hrušky. V okolí je nějaká nemoc hrušní a kdykoli vysadíme novou, chytne to, moc neroste a neplodí. Asijské hrušně tím netrpí. Tak máme ty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam