jablka ... já bych po zavaření toho, co chci mít, usilovala o uskladnění na zimu a předání až v zimě pěkných, křupavých.
Jinak je sušíme (ty jen lehce vadný, co nelze uskladnit). Křížaly mají velmi rychlý odbyt.
Babička nějak zavařovala strouhaná, u nás se tradičně dávala na vdolky. Vdolek, strouhaná jablka, tvrdý strouhaný tvaroh, pocukrovat.
Povidla se dají, dělala bych rozvar se šlupkama a až by byl dost hustý (po pár dnech :)), tak rozmixovat. Šlo by to použít do těsta na lité buchty a perníky místo cukru, na oslazení a vláčnost v jednom (za výsledek neručím, ale možná to otestuju. I povidla i buchtu.)
Marmeládu jsem dělala nějakou hruškojablkovou, kořeněnou. Nebylo to špatný, jen to nemělo moc využití. Výborně tuhne, není třeba přidávat pektin. ANi moc sladit, stáhla bych to na 4:1 ovoce : cukr, ale asi přidala nějaký konzervant nebo zavařila.
Kompot by asi byl dobrý. U nás se dělala jen čerstvá dušená jablka a bylo to moc dobrý.