• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANAT0MI: to mě právě napadlo, nějak ty kvítky odrbat a nechat v tý marmeládě :)
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    ZATAMOKO: Ja to dělala podle oka. Bylo toho pul sklenicky od přesnídávky a jeden menší květ. Zbytek uz byl zavíčkovány ve skleničkách. Takže hotova marmeláda a nechala jsem jo tam cca 5minut zahřívat vytáhla promíchala a nandala do skleničky. Bylo to fakt výborný. Uz se těším na jahody v marmeládě zůstal kvítek z bezu a bylo to i pro potěchu oka. Za sebe muzu jenom doporučit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANAT0MI: to zní zajímavě. Mám na mrazáku asi 20kg jahod a buď je nasušim na placky, nebo jsem si řikal, že bych si udělal základ do jogurtů.
    To jen do hotové marmelády (horká/teplá?) hodíš květ, necháš chvíli (jak dlouho?), vyndáš a zavaříš?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Pár let nazpět jsem taky dělal pokusy s agarem. Dělal jsem jablečno-zázvorovou a jablečno-skořicovou marmeládu. Cukr jsem nedával vůbec, ale zavařovanou hmotu jsem odpařil na 3/4-1/2, kdy to už celkem drželo pohromadě a pak jsem přidal trošku agaru.
    Agarová pachuť se nekonala. Nutno dodat, že jsem používal ultračistej laboratorní agar, kterýho stačí dávat 1/10 proti tomu, co se koupí běžně v krámě.
    Nedávno jsem našel pár zapadlých čtyřletých skleniček a ta zázvorová je stále top :)

    A jinak agar není žádná chemie, je to "vyčištěná" řasa...
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    TRISSIE: Loni jsem experimentovala a v poslední skleničce jsem vymáchala bezovy květ. Nebyla toho ani cela sklenička od přesnídávky a byla to nejlepší marmeláda z jahod co jsem jedla:) letos prdím na jahody a rebarboru bude jen s bezovym kvetem :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    SARRI:
    Zkus to přerazit želírovacím cukrem a třeba mátou nebo něčím aromatickým.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: technologicky je to dost nesmysl, ale tyhle moderní trendy, kdy se popírá smysl konzervace náhražkami...pektin je látka ovoci naprosto přirozená, ale pokud chceš mít jen ovocný, lehce oslazený rozvar, musí se používat ty chemicky upravené, které fungují při nižší koncentraci cukru, než ten čistě přírodní

    marmeláda (džem, zavařenina) je konzervovaná cukrem, když tam ten cukr není, musí se to něčím nahradit, obvykle chemickou konzervací, nebo se smířit s tím, že se to po otevření musí spotřebovat značně rychle, ostatně by si stálo za to spočítat, jaká spotřeba při jednom použití té zavařeniny/marmelády je a jestli ta ušetřená půl lžička cukru stojí za ty brikule s agarem a podobnými věcmi
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: marmelády je lepší želírovat pomocí pektinů - v gelfixu, quitlinu apod. jsou ovocné zcela bez chemického ocasu. A s cukrem se dostaneš až na poměr 4:1.
    SARRI
    SARRI --- ---
    MOIRAIN: protoze se mi s nim vzdy lepe pracovalo .. vim presneji pri jake davce to jak tuhne a muzu diky tomu snizit obsah cukru v zavarenine
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: proboha, proč tam cpeš agar????
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak jsem dneska udelala tresnovou marmeladu a pouzila novou varku agaru a muzu to cele vylit .. ma to chemicky ocas .. ach jo .. s tim uz nemam sansi asi nic udelat co?
    agan kupuju po 250g z anglie .. uz po nekolikate, ale tahle varka je divna ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: povařit spolu a já bych ještě mátu na konci vyndala, protože nemám ráda v marmeládách "cizí" předměty.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    TRISSIE: V ledničce mi teď leží rozmixované jahody s cukrem, bazalkou a černým pepřem - po třech dnech z toho svařuju sirup.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: vloni jsem dělala nektarinky s mátou, vařila jsem to spolu.
    A byla teda výborná ::)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: o tom už jsem slyšela, svařit s tou mátou nebo přidat do skleničky?

    JANAVI: jj, jahody s rebarborou jsou taky v plánu, plus odložit jahody, až bude rybíz, "obyč" jahodová už mi moc nejede.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: ochutnávala jsem jahodovou marmeládu s máto a bylo to zajímavý, tak dva lístky na skleničku.
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    TRISSIE: ve čtvrtek jsem dělala džemy čistě jahodové a rebarborovo-jahodové - půl na půl, rebarboru podusit a rozmixovat, jahody jen trochu rozmačkat, máme rádi kousky. Je mírně kyselejší než samotná jahodová.
    A ze zbytku http://kitchenette.cz/clanek/170-francouzsky-rebarborovy-kolac - ale náplň opět jahody s rebarborou napůl. Máme to tak raději.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu devět kilo jahod, spoustu cukru, čtyři gelfixy, doma rebarboru, vanilkové lusky, mátu a meduňku na záhonku... a chuť experimentovat. Jo a v mrazáku meruňky a švestky.
    nemusí (a ani by neměly - v plánu je kompot, knedlíky a možná syrup) padnout všechny jahody do džemů, máme ještě loňské, tak spíš něco speciálního.
    WERKA
    WERKA --- ---
    SAL: Já si to představuju tak, že do hrnce naleju vodu, vydrbu ho a vodu výpustným kohoutem vypustím. Ale ber mne s rezervvou - já zavařuju na starém sporáku ve starém prádelním hrnci (teda sklenice, na vaření marmelád a povidel mám vysoký oválný pekáč)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SAL: mno... slyšela jsem i o guláši, ale nedělala bych to. Max ten čaj. Nádoba vyndavaci neni, je to obrovsky smaltovaný hrnec,ktery je napevno spojený s topným tělesem pod dnem. A je v tom ta výpusť, kterou bych od marmelády čistila nerada...
    SAL
    SAL --- ---
    ANNNA: Prý se dá i přímo v něm vařit marmeláda, dohřívat čaj, kakao a já nevím co ještě - tak mě napadlo, je vnitřek tý nádoby vyndavací? Nebo jinak rozumně umytelná? Nedovedu si představit že v tom svařím marmošku, stočím do sklenic (super!) a pak to celý ponesu do vany vymýt?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam