• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    AIJA: SQUZZA: Já třešně miluju a jsem schopná jich sníst neuvěřitelné množství. Jenže po koupených mne škrábe v krku (alergie), zatímco po těch, co jím rovnou ze stromu, ne. Na odpeckování mám odpeckovávač (a tedy musím přiznat, že většinu poslední úrody, odpeckovala máma). A rezerva mražených mi vyhovuje - hrnková buchta s třešněmi je ideální nouzovka.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    WERKA: nam to taky zerou... letos jsme teda stihli neco obrat, ale vlastne ani nevim, jestli jsem rada ;] toho casu s vypeckovavanim, zabrany misto v mrazaku a nakonec z toho udelam jen nejakej kolac... ;] no mam oblibenejsi ovoce :]]
    WERKA
    WERKA --- ---
    SQUZZA: U nás třešňová marmeláda taky velký úspěch neměla - všem nám přišla taková nudná nevýrazná. Nakonec jsem jí promazávala perník - napůl s rybízovou. Další rok jsem míchala třešně s rybízem, to nebylo špatné. A loni nás našli špačci, takže myslím, že už nikdy problém, co s nadbytkem třešní, mít nebudu - jeden víkend třešně nebyly zralé a další už jsme hleděli jen na spoustu pecek pod stromem :-(. Letos tedy budou mít chudé žně i špačci, valná část nám pomrzla (Vysočina, no)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: matně si vzpomínám, že když kdysi dávno babička zavařovala s pektózou (nějaký chemický pektin 70. - 80. let), čekalo se pár týdnů s konzumací, až to ztrací "ocas". Třeba čas fakt pomůže.

    A někdy stačí vystydnutí. Já třeba nemám ráda teplý pudink, ten ze škrobu a mléka.
    SARRI
    SARRI --- ---
    SQUZZA: prave, ze jsem to chutnala pred agarem a ta pachut tam nebyla .. ale nakonec jsem finalni produkt uz podrobila jazykove zkousce nekym uplne jinym a asi jsem jen prilis citliva ja nebo to ta skorice zvladla zakryt po vystydnuti jeste vic .. nevim
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SARRI: jojo myslela jsem to tak - ze by treba ten puvodce pachuti vubec nemusel byt ten agar ale obecne konzervovani tresni...
    SARRI
    SARRI --- ---
    btw mam rada zajimave kombinace ovoce, koreni a dalsich ingredienci .. abych to nakombinovala spravne tak si pomaham timhle .. treba se to bude to bude hodit i nekomu zde

    SARRI
    SARRI --- ---
    SQUZZA: delam ji uz nekolik let nebo co myslim tim bezne? .. tresne se skorici ..
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    HABRENKA: do mycky to strkas, kdyz to neplnis horky a neotacis na vicko, tj prave treba ty kompoty.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SARRI: a delas tresnovou marmeladu bezne? ja jsem treba tahle nenadsena byla z tresnovyuho sirupu loni - mel chemickej ocas aniz by v nem byla chemie... marmelada mi taky nejede, tak jsem od toho uplne upustila.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    JANAVI: jo, tak je delam, ale premyslela jsem, k cemu je dobre ono opevovane zavarovani v mycce, krom okurek, ktere zavarovat neplanuju :)... prdim na to, delam marmeladu, mycka aspon umyje nadobi :)
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    HABRENKA: marmeláda se stále dělá tak, že se horká plní do vypařených skleniček, zavře vyvařeným víčkem, otočí na 10 minut víčkem dolů, potom se obrátí a hotovo. Je to rychlovka a dobrota, takže doporučuju udělat marmeládu.
    Kompoty nezavařuju, ale okurky zavařuju v horkovzdušné troubě, takže s myčkou neporadím.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    trochu debil dotaz, pardon... dostala jsem dve kila jahod a tresni... vaham, zda se mi chce crcat s marmeladou, nebo ze bych zkusila male kompoty...
    otazka zni - ma cenu to zavarovat v mycce, kdyz uz ji konecne mam? prvni problem, na ktery jsem ted narazila je, ze spodni kos je rovny, ale ma velka "oka", a horni kos ma vetsinu reliefu plastickou, kvuli hrneckum a spol, tzn tam rovne sklinky taky nedam...
    pripadne, pokud se mi aspon neco do mycky povede vyskladat, jak moc utahnout vicka (sroubovaci)? marmelady jsem driv delala tak, ze do ciste sklenicky sla horka marmelada, zavrela jsem, postavila na vicko a po vychladnuti hotovo, uz zadne zavarovani a drzi, tuk tuk... ale zase male jahodove kompoty na vecerni mlsani mne dost lakaji... rady, tipy, zkusenosti? diky!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MYRTHIE1: Šťávy vařím podle TRISSIE: ze všeho možného, nic nevypeckovávám a funguje to spolehlivě.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám doma v mrazáku třešně, ale jsou bohužel nevypeckovaný a ráda bych z nich udělala asi spíš sirup, než marmeládu. Jak na to? Dát do hrnce, rozvařit, přecedit a pak teprv cukr a citron? A kolik cukru? Je to jedno, nebo jaký je poměr? Děkuji
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Co půllitrová Hollandie? Tu mají prakticky všude... je teda 3%, nevím, jak moc trváš na 1,5%... Každopádně kdybys sháněla jogurtovač, tak se ozvi ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: aspoň jsem to zkusila :-)

    ANNNA: obal od mlíka je aspoň jen jeden, a dá za šest jogurtů :-) a je ten jogurt polotučnej, že :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Půllitrové kelímky jsou geniální první stavebnice - rychle to roste, nebolí to, když to po sobě děti hážou, dobře se to stohuje a skladuje, a napříč výrobci jsou kompatibilní :)

    Chápu tě, ale myslím, že domácím jogurtováním tomu člověk bez krávy nepomůže - obal máš na mlíku taky.
    Můžeš se zkusit obrátit na Kláru z Co nového na kopci, ta se domácím mlékařstvím zabývá fest...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: je mi líto, z technologie mléka mám jen několik málo orientačních přednášek, možná tu budu mít nějakou literaturu v práci
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: mně na kupovaných vadí tři věci: 1) ekologický aspekt obalů 2) složení (škroby atd) 3) v našem LIDLu mají bílé jen smetanové a jezdit speciálně ještě jinam pro polotučný nezvládám. O cenu až tak nejde, klidně si koupím na každou várku nový startér, ale aspoň se nepodílím na výrobě hromad plastů na skládce (stačí že děti dlabou jen ovocné).

    MOIRAIN: zuzka ně odkázala dál, u té už jsem to zkoušela, ta vyrábí kefír (a ten prý sežere všechno, krom skleněné lahve :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: tak, jak píše ANNNA: raději ob jedno kysání kysat novou kulturou, ať už kupovanou čistou, nebo z koupeného jogurtu a velmi pečlivě dodržovat teploty, kolik to vydrží, průmyslové hygieny nedosáhneš nikdy, ale týden bych si lajzla, ovšem nejdřív testovat na dospělých, víc bude vědět ID Zuzkaou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam