• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    JANAVI: jo, tak je delam, ale premyslela jsem, k cemu je dobre ono opevovane zavarovani v mycce, krom okurek, ktere zavarovat neplanuju :)... prdim na to, delam marmeladu, mycka aspon umyje nadobi :)
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    HABRENKA: marmeláda se stále dělá tak, že se horká plní do vypařených skleniček, zavře vyvařeným víčkem, otočí na 10 minut víčkem dolů, potom se obrátí a hotovo. Je to rychlovka a dobrota, takže doporučuju udělat marmeládu.
    Kompoty nezavařuju, ale okurky zavařuju v horkovzdušné troubě, takže s myčkou neporadím.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    trochu debil dotaz, pardon... dostala jsem dve kila jahod a tresni... vaham, zda se mi chce crcat s marmeladou, nebo ze bych zkusila male kompoty...
    otazka zni - ma cenu to zavarovat v mycce, kdyz uz ji konecne mam? prvni problem, na ktery jsem ted narazila je, ze spodni kos je rovny, ale ma velka "oka", a horni kos ma vetsinu reliefu plastickou, kvuli hrneckum a spol, tzn tam rovne sklinky taky nedam...
    pripadne, pokud se mi aspon neco do mycky povede vyskladat, jak moc utahnout vicka (sroubovaci)? marmelady jsem driv delala tak, ze do ciste sklenicky sla horka marmelada, zavrela jsem, postavila na vicko a po vychladnuti hotovo, uz zadne zavarovani a drzi, tuk tuk... ale zase male jahodove kompoty na vecerni mlsani mne dost lakaji... rady, tipy, zkusenosti? diky!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MYRTHIE1: Šťávy vařím podle TRISSIE: ze všeho možného, nic nevypeckovávám a funguje to spolehlivě.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám doma v mrazáku třešně, ale jsou bohužel nevypeckovaný a ráda bych z nich udělala asi spíš sirup, než marmeládu. Jak na to? Dát do hrnce, rozvařit, přecedit a pak teprv cukr a citron? A kolik cukru? Je to jedno, nebo jaký je poměr? Děkuji
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Co půllitrová Hollandie? Tu mají prakticky všude... je teda 3%, nevím, jak moc trváš na 1,5%... Každopádně kdybys sháněla jogurtovač, tak se ozvi ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: aspoň jsem to zkusila :-)

    ANNNA: obal od mlíka je aspoň jen jeden, a dá za šest jogurtů :-) a je ten jogurt polotučnej, že :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Půllitrové kelímky jsou geniální první stavebnice - rychle to roste, nebolí to, když to po sobě děti hážou, dobře se to stohuje a skladuje, a napříč výrobci jsou kompatibilní :)

    Chápu tě, ale myslím, že domácím jogurtováním tomu člověk bez krávy nepomůže - obal máš na mlíku taky.
    Můžeš se zkusit obrátit na Kláru z Co nového na kopci, ta se domácím mlékařstvím zabývá fest...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: je mi líto, z technologie mléka mám jen několik málo orientačních přednášek, možná tu budu mít nějakou literaturu v práci
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: mně na kupovaných vadí tři věci: 1) ekologický aspekt obalů 2) složení (škroby atd) 3) v našem LIDLu mají bílé jen smetanové a jezdit speciálně ještě jinam pro polotučný nezvládám. O cenu až tak nejde, klidně si koupím na každou várku nový startér, ale aspoň se nepodílím na výrobě hromad plastů na skládce (stačí že děti dlabou jen ovocné).

    MOIRAIN: zuzka ně odkázala dál, u té už jsem to zkoušela, ta vyrábí kefír (a ten prý sežere všechno, krom skleněné lahve :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: tak, jak píše ANNNA: raději ob jedno kysání kysat novou kulturou, ať už kupovanou čistou, nebo z koupeného jogurtu a velmi pečlivě dodržovat teploty, kolik to vydrží, průmyslové hygieny nedosáhneš nikdy, ale týden bych si lajzla, ovšem nejdřív testovat na dospělých, víc bude vědět ID Zuzkaou
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Nejsem Morain, ale dovolím si praktickou zkušenost - i při dodržení popsaných hygienických postupů se kultura postupně "zvrhávala" a nešlo dlouhodobě přeočkovávat doma vedenou kulturou - první třeba tři dávky dobrý, postupně se jogurt choval a chutnal divně, bylo třeba znovu koupit živý jogurt a znova naočkovat. Infeční ni interní jsme nikdy nenavštívili, postupně nás to přestalo bavit. A ono bez vlastní krávy se to ani moc finančně nevyplatí :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: naprosto nesouvisejícně, jaký má moirain vztah k domácímu kysání jogurtů? a jaká je při zachování rozumných hygienických opatření (tzn. mléko zahřáté na teplotu 82C, rychle zchlazené na 40C, kysací skleničky a veškeré použité náčiní vypařené vroucí vodou, použití jogurtovače a rychlé zchlazení po ukončení kysání) trvanlivost takového jogurtu (v zavřené skleničce, ne že se do toho leze olízanou lžičkou)?

    Protože na webu jsem našla děsuplné články, jak je to málem jedovaté a děti vraždící hned po dokysání, a že by se v domácích podmínkách vůbec kysat nemělo; na druhou stranu to dělá docela dost lidí a nezdá se, že by hromadně navštěvovali infekční či interní oddělení nemocnic...
    SARRI
    SARRI --- ---
    MOIRAIN: ok, to beru ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: Moirain je postižená vzděláním v oboru technologie konzervace potravin
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: obojí je přírodní, ale pektin je vlastní ovoci a agar řasám. Tak chuťově spíš sedne do ovoce pektin. Ještě tam dávám kyselinu citronovou, ta taky není žádný zlo a je taky přírodní vlastně a hlavně je výborný konzervant.

    Ale kdysi dávno jsem zažila i pachuťový pektin, myslím, že ten levnější od firmy labeta nebo jak se jmenuje.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANAT0MI: to mě právě napadlo, nějak ty kvítky odrbat a nechat v tý marmeládě :)
    SARRI
    SARRI --- ---
    mno .. vazne vam prijde agar jako neco vyrazne vic chemickeho nez pectin?? ja v tom teda vicemene nevidim rozdil .. nejsem chemik, ale domnivam se, ze oboji je prirodniho puvodu a oboji se pro ucel zavarovani musi zpracovat (mozna i chemicky) tak aby se to dalo pouzit dle potreb ...
    agar pouzivam z duvodu tuzeni ruznych sirupu na jelly .. nejrychleji tak treba udelam bazove zele s matou .. coz je jedna z nejlepsich zavarenin, kterou jsem kdy ochutnala
    vzdycky byl agar co jsem pouzila naprosto bez chuti a bez problemu delal co jsem po nem chtela a jelikoz ho beru od stejneho dodavatele tak jsem byla dost prekvapena, ze tentokrat to ma takovy chemicky ocas .. coz jsem jeste nezazila a to uz jsem zpracovala agarem zavrareniny z pres 100 kg/l ovoce a ovocnych stav, jelly shoty nebo ruzne zelatinove dorty (pro ktere nechci pouzivat klasickou zelatinu zvireciho puvodu)
    nehodlam se s nikym hadat tak to berte spis jako muj osboni nazor .. kazdopadne me pekvapil az skoro karavy ton Moirain .. kazdy pouziva to co mu prijde nejvhodnejsi .. neprisla jsem pro radu cim mam tuzit .. spis me zajimalo zda se nekomu stalo neco podobneho a zda existuje sance jak to zachranit .. netusila jsem ze narazim na pektinovy odboj ;)
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    ZATAMOKO: Ja to dělala podle oka. Bylo toho pul sklenicky od přesnídávky a jeden menší květ. Zbytek uz byl zavíčkovány ve skleničkách. Takže hotova marmeláda a nechala jsem jo tam cca 5minut zahřívat vytáhla promíchala a nandala do skleničky. Bylo to fakt výborný. Uz se těším na jahody v marmeládě zůstal kvítek z bezu a bylo to i pro potěchu oka. Za sebe muzu jenom doporučit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANAT0MI: to zní zajímavě. Mám na mrazáku asi 20kg jahod a buď je nasušim na placky, nebo jsem si řikal, že bych si udělal základ do jogurtů.
    To jen do hotové marmelády (horká/teplá?) hodíš květ, necháš chvíli (jak dlouho?), vyndáš a zavaříš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam