• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: mně na kupovaných vadí tři věci: 1) ekologický aspekt obalů 2) složení (škroby atd) 3) v našem LIDLu mají bílé jen smetanové a jezdit speciálně ještě jinam pro polotučný nezvládám. O cenu až tak nejde, klidně si koupím na každou várku nový startér, ale aspoň se nepodílím na výrobě hromad plastů na skládce (stačí že děti dlabou jen ovocné).

    MOIRAIN: zuzka ně odkázala dál, u té už jsem to zkoušela, ta vyrábí kefír (a ten prý sežere všechno, krom skleněné lahve :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: tak, jak píše ANNNA: raději ob jedno kysání kysat novou kulturou, ať už kupovanou čistou, nebo z koupeného jogurtu a velmi pečlivě dodržovat teploty, kolik to vydrží, průmyslové hygieny nedosáhneš nikdy, ale týden bych si lajzla, ovšem nejdřív testovat na dospělých, víc bude vědět ID Zuzkaou
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Nejsem Morain, ale dovolím si praktickou zkušenost - i při dodržení popsaných hygienických postupů se kultura postupně "zvrhávala" a nešlo dlouhodobě přeočkovávat doma vedenou kulturou - první třeba tři dávky dobrý, postupně se jogurt choval a chutnal divně, bylo třeba znovu koupit živý jogurt a znova naočkovat. Infeční ni interní jsme nikdy nenavštívili, postupně nás to přestalo bavit. A ono bez vlastní krávy se to ani moc finančně nevyplatí :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: naprosto nesouvisejícně, jaký má moirain vztah k domácímu kysání jogurtů? a jaká je při zachování rozumných hygienických opatření (tzn. mléko zahřáté na teplotu 82C, rychle zchlazené na 40C, kysací skleničky a veškeré použité náčiní vypařené vroucí vodou, použití jogurtovače a rychlé zchlazení po ukončení kysání) trvanlivost takového jogurtu (v zavřené skleničce, ne že se do toho leze olízanou lžičkou)?

    Protože na webu jsem našla děsuplné články, jak je to málem jedovaté a děti vraždící hned po dokysání, a že by se v domácích podmínkách vůbec kysat nemělo; na druhou stranu to dělá docela dost lidí a nezdá se, že by hromadně navštěvovali infekční či interní oddělení nemocnic...
    SARRI
    SARRI --- ---
    MOIRAIN: ok, to beru ;)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: Moirain je postižená vzděláním v oboru technologie konzervace potravin
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: obojí je přírodní, ale pektin je vlastní ovoci a agar řasám. Tak chuťově spíš sedne do ovoce pektin. Ještě tam dávám kyselinu citronovou, ta taky není žádný zlo a je taky přírodní vlastně a hlavně je výborný konzervant.

    Ale kdysi dávno jsem zažila i pachuťový pektin, myslím, že ten levnější od firmy labeta nebo jak se jmenuje.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANAT0MI: to mě právě napadlo, nějak ty kvítky odrbat a nechat v tý marmeládě :)
    SARRI
    SARRI --- ---
    mno .. vazne vam prijde agar jako neco vyrazne vic chemickeho nez pectin?? ja v tom teda vicemene nevidim rozdil .. nejsem chemik, ale domnivam se, ze oboji je prirodniho puvodu a oboji se pro ucel zavarovani musi zpracovat (mozna i chemicky) tak aby se to dalo pouzit dle potreb ...
    agar pouzivam z duvodu tuzeni ruznych sirupu na jelly .. nejrychleji tak treba udelam bazove zele s matou .. coz je jedna z nejlepsich zavarenin, kterou jsem kdy ochutnala
    vzdycky byl agar co jsem pouzila naprosto bez chuti a bez problemu delal co jsem po nem chtela a jelikoz ho beru od stejneho dodavatele tak jsem byla dost prekvapena, ze tentokrat to ma takovy chemicky ocas .. coz jsem jeste nezazila a to uz jsem zpracovala agarem zavrareniny z pres 100 kg/l ovoce a ovocnych stav, jelly shoty nebo ruzne zelatinove dorty (pro ktere nechci pouzivat klasickou zelatinu zvireciho puvodu)
    nehodlam se s nikym hadat tak to berte spis jako muj osboni nazor .. kazdopadne me pekvapil az skoro karavy ton Moirain .. kazdy pouziva to co mu prijde nejvhodnejsi .. neprisla jsem pro radu cim mam tuzit .. spis me zajimalo zda se nekomu stalo neco podobneho a zda existuje sance jak to zachranit .. netusila jsem ze narazim na pektinovy odboj ;)
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    ZATAMOKO: Ja to dělala podle oka. Bylo toho pul sklenicky od přesnídávky a jeden menší květ. Zbytek uz byl zavíčkovány ve skleničkách. Takže hotova marmeláda a nechala jsem jo tam cca 5minut zahřívat vytáhla promíchala a nandala do skleničky. Bylo to fakt výborný. Uz se těším na jahody v marmeládě zůstal kvítek z bezu a bylo to i pro potěchu oka. Za sebe muzu jenom doporučit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANAT0MI: to zní zajímavě. Mám na mrazáku asi 20kg jahod a buď je nasušim na placky, nebo jsem si řikal, že bych si udělal základ do jogurtů.
    To jen do hotové marmelády (horká/teplá?) hodíš květ, necháš chvíli (jak dlouho?), vyndáš a zavaříš?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Pár let nazpět jsem taky dělal pokusy s agarem. Dělal jsem jablečno-zázvorovou a jablečno-skořicovou marmeládu. Cukr jsem nedával vůbec, ale zavařovanou hmotu jsem odpařil na 3/4-1/2, kdy to už celkem drželo pohromadě a pak jsem přidal trošku agaru.
    Agarová pachuť se nekonala. Nutno dodat, že jsem používal ultračistej laboratorní agar, kterýho stačí dávat 1/10 proti tomu, co se koupí běžně v krámě.
    Nedávno jsem našel pár zapadlých čtyřletých skleniček a ta zázvorová je stále top :)

    A jinak agar není žádná chemie, je to "vyčištěná" řasa...
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    TRISSIE: Loni jsem experimentovala a v poslední skleničce jsem vymáchala bezovy květ. Nebyla toho ani cela sklenička od přesnídávky a byla to nejlepší marmeláda z jahod co jsem jedla:) letos prdím na jahody a rebarboru bude jen s bezovym kvetem :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    SARRI:
    Zkus to přerazit želírovacím cukrem a třeba mátou nebo něčím aromatickým.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: technologicky je to dost nesmysl, ale tyhle moderní trendy, kdy se popírá smysl konzervace náhražkami...pektin je látka ovoci naprosto přirozená, ale pokud chceš mít jen ovocný, lehce oslazený rozvar, musí se používat ty chemicky upravené, které fungují při nižší koncentraci cukru, než ten čistě přírodní

    marmeláda (džem, zavařenina) je konzervovaná cukrem, když tam ten cukr není, musí se to něčím nahradit, obvykle chemickou konzervací, nebo se smířit s tím, že se to po otevření musí spotřebovat značně rychle, ostatně by si stálo za to spočítat, jaká spotřeba při jednom použití té zavařeniny/marmelády je a jestli ta ušetřená půl lžička cukru stojí za ty brikule s agarem a podobnými věcmi
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: marmelády je lepší želírovat pomocí pektinů - v gelfixu, quitlinu apod. jsou ovocné zcela bez chemického ocasu. A s cukrem se dostaneš až na poměr 4:1.
    SARRI
    SARRI --- ---
    MOIRAIN: protoze se mi s nim vzdy lepe pracovalo .. vim presneji pri jake davce to jak tuhne a muzu diky tomu snizit obsah cukru v zavarenine
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SARRI: proboha, proč tam cpeš agar????
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak jsem dneska udelala tresnovou marmeladu a pouzila novou varku agaru a muzu to cele vylit .. ma to chemicky ocas .. ach jo .. s tim uz nemam sansi asi nic udelat co?
    agan kupuju po 250g z anglie .. uz po nekolikate, ale tahle varka je divna ..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: povařit spolu a já bych ještě mátu na konci vyndala, protože nemám ráda v marmeládách "cizí" předměty.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    TRISSIE: V ledničce mi teď leží rozmixované jahody s cukrem, bazalkou a černým pepřem - po třech dnech z toho svařuju sirup.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam