• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Mam tady plnej strom tresni a nevim co s nima uz..bublanina byla, zamrazeno mam, dneska jsem zkousela sirup, marmeladu ani kompot nechci. Uniklo mi neco?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MAR_TINA: jak pises.... letos jsem si akorat spocitala, ze se mi nevyplati samosber ani nikam jezdit, tak jsem je koupila v hol. trznici... loni jsem jeste taky byla ve vrananech...

    ZEMINO: ano, pekne nas tady na OZ masti ;]]] neda se ni delat... jeste donedavna jsem protestovala, ale uz jsem odevzdana a platim ;]
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: mi toho zbylo dost ze všeho - a to rozdávám docela dost :) takže letos jen pár kompotů pro syna i z malin a ostružin a čekám na zeleninu - kečupy,uncle bens směsy a řepu se zelím - toho není nikdy dost
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: nějak nám zbyly taky marmelády z loňka (celekm 18 sklenic :) a tak jsem udělala jen 8 nových ze dvou kil a budu zavořovat jiné věci.
    jen si kupujem košík na snědení, to je stejně nejlepší :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    tak u nás (Ova) se letos prodávaly jahody dokonce i za 29,-/kilo jinak průměr 40.-/kg .. je pravda,že v Pze jsem docela valila oči,za kolik vám je prodávají
    MAR_TINA: jako jo,máš recht,víš co v nich je,já letos zhodnotila,že mám ještě dost zásob marmelád z lonska,tak jsem udělala pár kompotů a knedliky do mrazaku
    WERKA
    WERKA --- ---
    SQUZZA: Na trzích na Hájích myslím měli minulý týden kolem za 120 Kč dvoukiový košík, ale úplně jistá si nejsem - jen jsem šla kolem a nějak moc jsem to nesledovala.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Kupuju ve Vraňanech za 220 Kč koš - 3 kg. Letos je znát, že není optimální počasí, jsou nerovnoměrně dozrálé a pomačkané deštěm, ale marmeláda je z nich dobrá. V současných podmínkách je sezóna kratší, výnosy nižší a odráží se to i na vyšší ceně.
    Může se stát, že za 14 dní začnou dovážet levné jahody z Polska, kvalita taky nebývá špatná, ale jisté to není.

    A stojí mi to za to, protože vím, že ve sklenici mám ze 3/4 jahody a 1/4 cukr a nic víc.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Tak mam kontrolu nad tim, co v tom je...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SQUZZA: bohužel neporadím. .ale za takovou cenu za kilo se snad nevyplatí ani cokoliv vyrábět
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Tak jeste jeden dotaz zkusim, snad uspesneji :) koupim jeste nekde v pze/okoli jahody za slusnou cenu? (Do 70/kg)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Jak delate jahodovou stavu? Mixujete/pasirujete/odstavnujete?
    WERKA
    WERKA --- ---
    AIJA: SQUZZA: Já třešně miluju a jsem schopná jich sníst neuvěřitelné množství. Jenže po koupených mne škrábe v krku (alergie), zatímco po těch, co jím rovnou ze stromu, ne. Na odpeckování mám odpeckovávač (a tedy musím přiznat, že většinu poslední úrody, odpeckovala máma). A rezerva mražených mi vyhovuje - hrnková buchta s třešněmi je ideální nouzovka.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tresen jsem letos uz zkusila, nevim odrudu, ale stavnata krupava a kyselejsi, s badyanem a trochou skorice a hrebicku a za mne tedy dost dobry, na livance ideal... samotna tresen je vetsinou chutove dost chuda, ale koreni ji dost pomuze, vahala jsem nad smeskou, ale takhle dobry.
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    My jsme třešni pokáceli...špačci a na jaře spousta včel, na podzim hromada listí:-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    WERKA: nam to taky zerou... letos jsme teda stihli neco obrat, ale vlastne ani nevim, jestli jsem rada ;] toho casu s vypeckovavanim, zabrany misto v mrazaku a nakonec z toho udelam jen nejakej kolac... ;] no mam oblibenejsi ovoce :]]
    WERKA
    WERKA --- ---
    SQUZZA: U nás třešňová marmeláda taky velký úspěch neměla - všem nám přišla taková nudná nevýrazná. Nakonec jsem jí promazávala perník - napůl s rybízovou. Další rok jsem míchala třešně s rybízem, to nebylo špatné. A loni nás našli špačci, takže myslím, že už nikdy problém, co s nadbytkem třešní, mít nebudu - jeden víkend třešně nebyly zralé a další už jsme hleděli jen na spoustu pecek pod stromem :-(. Letos tedy budou mít chudé žně i špačci, valná část nám pomrzla (Vysočina, no)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SARRI: matně si vzpomínám, že když kdysi dávno babička zavařovala s pektózou (nějaký chemický pektin 70. - 80. let), čekalo se pár týdnů s konzumací, až to ztrací "ocas". Třeba čas fakt pomůže.

    A někdy stačí vystydnutí. Já třeba nemám ráda teplý pudink, ten ze škrobu a mléka.
    SARRI
    SARRI --- ---
    SQUZZA: prave, ze jsem to chutnala pred agarem a ta pachut tam nebyla .. ale nakonec jsem finalni produkt uz podrobila jazykove zkousce nekym uplne jinym a asi jsem jen prilis citliva ja nebo to ta skorice zvladla zakryt po vystydnuti jeste vic .. nevim
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SARRI: jojo myslela jsem to tak - ze by treba ten puvodce pachuti vubec nemusel byt ten agar ale obecne konzervovani tresni...
    SARRI
    SARRI --- ---
    btw mam rada zajimave kombinace ovoce, koreni a dalsich ingredienci .. abych to nakombinovala spravne tak si pomaham timhle .. treba se to bude to bude hodit i nekomu zde

    SARRI
    SARRI --- ---
    SQUZZA: delam ji uz nekolik let nebo co myslim tim bezne? .. tresne se skorici ..
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    HABRENKA: do mycky to strkas, kdyz to neplnis horky a neotacis na vicko, tj prave treba ty kompoty.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SARRI: a delas tresnovou marmeladu bezne? ja jsem treba tahle nenadsena byla z tresnovyuho sirupu loni - mel chemickej ocas aniz by v nem byla chemie... marmelada mi taky nejede, tak jsem od toho uplne upustila.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    JANAVI: jo, tak je delam, ale premyslela jsem, k cemu je dobre ono opevovane zavarovani v mycce, krom okurek, ktere zavarovat neplanuju :)... prdim na to, delam marmeladu, mycka aspon umyje nadobi :)
    JANAVI
    JANAVI --- ---
    HABRENKA: marmeláda se stále dělá tak, že se horká plní do vypařených skleniček, zavře vyvařeným víčkem, otočí na 10 minut víčkem dolů, potom se obrátí a hotovo. Je to rychlovka a dobrota, takže doporučuju udělat marmeládu.
    Kompoty nezavařuju, ale okurky zavařuju v horkovzdušné troubě, takže s myčkou neporadím.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    trochu debil dotaz, pardon... dostala jsem dve kila jahod a tresni... vaham, zda se mi chce crcat s marmeladou, nebo ze bych zkusila male kompoty...
    otazka zni - ma cenu to zavarovat v mycce, kdyz uz ji konecne mam? prvni problem, na ktery jsem ted narazila je, ze spodni kos je rovny, ale ma velka "oka", a horni kos ma vetsinu reliefu plastickou, kvuli hrneckum a spol, tzn tam rovne sklinky taky nedam...
    pripadne, pokud se mi aspon neco do mycky povede vyskladat, jak moc utahnout vicka (sroubovaci)? marmelady jsem driv delala tak, ze do ciste sklenicky sla horka marmelada, zavrela jsem, postavila na vicko a po vychladnuti hotovo, uz zadne zavarovani a drzi, tuk tuk... ale zase male jahodove kompoty na vecerni mlsani mne dost lakaji... rady, tipy, zkusenosti? diky!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MYRTHIE1: Šťávy vařím podle TRISSIE: ze všeho možného, nic nevypeckovávám a funguje to spolehlivě.
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    Mám doma v mrazáku třešně, ale jsou bohužel nevypeckovaný a ráda bych z nich udělala asi spíš sirup, než marmeládu. Jak na to? Dát do hrnce, rozvařit, přecedit a pak teprv cukr a citron? A kolik cukru? Je to jedno, nebo jaký je poměr? Děkuji
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Co půllitrová Hollandie? Tu mají prakticky všude... je teda 3%, nevím, jak moc trváš na 1,5%... Každopádně kdybys sháněla jogurtovač, tak se ozvi ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: aspoň jsem to zkusila :-)

    ANNNA: obal od mlíka je aspoň jen jeden, a dá za šest jogurtů :-) a je ten jogurt polotučnej, že :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam