• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANAT0MI: pečeny čaj?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANAT0MI: závidím :) tak bud ještě kompot nebo zamrazit na zimu
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    Nejaky typ co s ostruzinama? mame stavu, marmelady a ostruzin je porad strasne moc :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZEMINO: Já zavařuju (v hrnci). Švestkovou omáčku jsme dělali loni - tak nějak od oka. Kromě švestek jsme dávali ještě cibuli, cuketu, rajče, papriku a trochu česneku a chilli. Byl to takový experiment, co dům dal a na to, že jsme to vařili trochu jako pejsek s kočičkou dort, to není špatné.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZEMINO:
    Horké nalít do flašek a obrátit dnem vzhůru.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nějaký tip na studenou švestkovou omáčku k masu?V naší oblíbené od Otmy jsou jablka a švestky..čím to zakonzervovat?bude stačit ocet a cukr?bude stačit pak už jen nalít do lahví nebo byste ještě zavařily v troubě?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    kdybyste nekde v praze a okoli, pripadne smerem na kutnou horu, narazili na levny merunky na marmeladu, dejte vedet :]
    GALE
    GALE --- ---
    JAJITA: Tchýně takhle čistí mrazák před začátkem sezóny. Nazývám to mrazakový výběr a na jaře čerstvou marmeládu jako když najdeš.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MRTVYKOTE: ještě loni to prodávali jenom v sadě se struhadly, kterou nepotřebuji, jelikož ji mám od koupě robota. A letos konečně to rozdělili a prodávali zvlášť.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    MAR_TINA: ještě že jsi se pochlubila, vůbec by mne nenapadlo po tom koukat, posteskla jsem si doma, že by se nám tento nástavec na ty tuny rybízu co rodina zpracovává hodil a během zítřka by už měl dorazit i k nám domů :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a vlastně děkuji k postrčení ke snažšímu česání :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: děkuju! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kvůli tobě, jsem tam nasypala červený rybíz i s větvičkama a projelo to hned, spousta šťávy a suchý zbytek. Myslím, že rybíz je nejsnáz lisovatelné ovoce.
    Naopak překvapivě to nefunguje na jahody, jen je šnek rozmačká a tečou otvorem pro dřeň.

    A jahodovo rybízová je dobrá, v poměru cca 1:1 spíš víc rybízová a kyselá. Příště bych dala 2 díly jahod a 1 díl rybízu jen na okyselení jahod.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    ANNNA: Škoda, já mám právě na rybíz starý mlýnek po babičce a u toho nástavce na Boženu píšou že lze použít i na šípky, což je lákavé, stejně jako ty rajčata. Ale pořád váhám, jestli to na ty šípky bude opravdu fungovat spolehlivě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ANNNA: díky.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    JAJITA: Rozhodně. Různé druhy si tak na sebe můžou počkat do směsi.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    FKA82: Nezkoušela...


    TRISSIE: Čtyřka. Já ho teda nevyužívám na maximum, loni jenom rybíz a ty rajčata, letos jsem marná a ještě jsem ho nevytáhla. Ale na bezinky se těším!
    Je dobrej a ani nenadělá moc sajrajtu. Dá se seřídit, nakolik vymačkává do sucha. Jen se to nesmí přehnat, pak je schopný nadrtit i ta semínka :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    prosím vás, dá se udělat marmeláda i ze zamrazeného ovoce?
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Já na rybízovou marmeládu rvala rybíz do lisu na ovoce vždycky i se stopkama. Ale teda dělala jsem to na prehistorické Etě a když před asi třemi lety chcípla, tak jsem od sousedky dostala nějaký odšťavňovač, jehož značku se nepamatuju. Nicméně taky to strojem proháním 2x jako MAR_TINA:, protože první zbytky jsou dost mokré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: na čtyřkovou, nebo na jinou? dobře vědět, na příští rok taky pořídím, letos už je pozdě. Jen škoda, že u toho čtyřkového píšou, že není na maliny, těch se taky urodilo (zatím zpracováno necelé dvě kila, ale už zas dozrávají...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam