• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TABBY
    TABBY --- ---
    Jak byste nalozili s dyni hokkaido?
    Zavarit pyre, nebo hotovou polevku (osmahnuta cibule, dyne, brambora, mrkev, sul)? A jak dlouho a na kolik?
    Diky predem za zkusenosti.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KAERI: před pár lety jsem si takovej polotovar dělal.
    Jablka jsem nastrouhal, nacpal do sklenic, sklenice nahřál ve 100°C páře 20 minut a potom prohnal 5-10minutovým varem na 121 °C.
    Lepší polotovar do štrůdlu jsem neměl :)
    Jenže já mám 44litrový stove-top sterilizer s kapacitou 27ks 720ml sklenic, tak to mám krapet jednodušší ;)

    Ty křížaly asi takto ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak balaštík doporučuje na polotovar na moučníky tento postup:

    jablka nastrouhat nebo naplátkovat. na dno 0,7l sklenice 3 lžíce vody, jablka utláčet 10mm pod okraj sklenice, nahoru lžíci cukru. Sterilovat ve vodní lázni 90-95C 15-20minut.

    no asi zůstanu u toho nasucho, ale očividně to má fungovat i s cukrem a minimálně teda tohle jsou doporučené sterilizační teploty.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KAERI: Jo, nakrouhat, upěchovat, zavařit "nasucho". S rozinkami bych to raději nepokoušela, to je minimum práce tam nasypat... S cukrem to bude IMHO pouštět víc šťávy, ale nezkoušela jsem...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZATAMOKO: Kráječ máme taky, ale moc nefunguje na ty mrňavý pokřivence, který tu zpracováváme na přesnídávky :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KAERI: za vdana a se zahradou jsem zavařovala jen na plátky jablka a fungovalo to.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: u nás se tento polotovar zavaruje jen z jablek, s cukrem by fungovalo určitě, s rozinkami si nejsem jistá, jak se budou chovat.
    Jinak základ je při pechování slevat stavu (otocis vzhuru nohama nad miskou a primacknes), aby polotovar nebyl rozhnahnany.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAERI: babička to dělala, jmenovalo se to strouhaný jablka. Pro jistotu bych přidala pomůcku ke konzervování (proti plísním).
    Ale mám dojem, že tam bylo riziko kvašení a výbuchu a to nevím, jestli zavaření zastaví s jistotou. Cukr ne, ten je potrva pro kvasinky.
    KAERI
    KAERI --- ---
    Výborně, začínají se řešit jablka! :)) Prosím, někdo, kdo víte, co děláte... Mám tento nápad a potřebuju vědět, zda bude fungovat:

    Chci si zavařit štrúdlový polotovar. Rodina toho sežere neskutečné množství a nebaví mě pořád dokolečka krájet jablka, takže bych chtěla nastrouhat jablka na robotu, smíchat se skořicovým cukrem, přidat rozinky, napěchovat nahusto do sklenic a takhle zavařit. Dělám si naděje, že cukr by měl přispět k lepší konzervaci a ne naopak (ne naopak???).

    A jinak ano!!! Křížaly!!! To je ta další věc, co jsem chtěla z jablek udělat!
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZATAMOKO: nechtěl bys být můj přítel? :D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: u jablek si pomáhám tímto http://www.bionaire.cz/ezidri/krajec.htm ;)
    20kg jablek je připravených do hoďky, pak stačí rozvařit, rozmixovat a naskleničkovat. Za 2-3h je hotovo.
    Dělal jsem s tím i 80 kg jablek na křížaly a vč. skládání do sušičky to bylo 2h na 20kg várku.

    S kamarády jsme ve 3 lidech o víkendu dělali cca 70 kg švestek (4 klasicky prepravky vc. cesani) ve vlastní šťávě (90 sklenic po 720ml) + jsem jeste zavaril zaklad na dzem (20 sklenic + 1 okurkac).
    To byly teprve galeje, palec jsem mel uplne rozpichanej od pecek :)))
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZATAMOKO: Já bych se zcvokla, dělat najednou 3 velké hrnce jablečného rozvaru. Zpracovávám na to horší, menší jablka, tak je to otrava připravovat :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: to já naopak, dělám co největší, abych využil hrnec :)
    ANNNA: na to jsem přesně narážel. Ve vodě také jedu na těch 80-85 °C, ale v páře většinou hrnec nastavím na 98-99 °C, aby si jen tak mírně pobublával.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZATAMOKO: Na zavařování v páře bych určitě volila vyšší teplotu, než těch 80. Nevěřím, že ten hrnec dokáže z pár centimetrů vody na 80° vyprodukovat dost páry, aby zajistil prohřátí na 80 v celém obrovském hrnci...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZATAMOKO: Zavařuju více vrstev ve vodě. Tak jsem to vyčetla v návodu, tuším že i Trissie sem svého času posílala krásné ilustrační obrázky, jak víčka mají být POD hladinou, navzdory tradici maminek a babiček... horkou vodou pak většinou smyju nádobí, aby mi nebylo líto vypustit 10 litrů teplé vody bez užitku trubkama... Ovšem maximálně jsem dělala 2 vrstvy, raději pracuju v menších dávkách. 4 vrstvy tam IMHO nenarveš tak jako tak (ani na výšku, natož aby se to nehroutilo. Ten rošt trochu pruží...)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: zavařuješ v páře (= více vrstev), nebo jednu vrstvu a v hladině vody?
    Většina receptů počítá s tím, že jsou sklenice ve vodě o dané teplotě.
    On je ale celkem rozdíl, jestli zavařuju najednou 12 skleniček, nebo 48.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANNNA: Dikes.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TABBY: Tak jsem to přesně dělala, a za tři sezóny se zkazila jediná sklenička, tj. 1 z cca 150.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: 20 minut na 80 stupnu jsem nasla...
    TABBY
    TABBY --- ---
    Prosím o radu: jak dlouho a na kolik zavarovat jablecnou presnidavku? (Mam Lidl zavarovaci hrnec.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam