• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kefírové jsou navíc drsné, tak nekloužou z ruky. Je čas, aby synek poznal zákys. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ano, přesně tyhle. Ale ty kefírové vypadají fakt podobně :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tyhle? http://www.dm-drogeriemarkt.cz/...a/babylove_produkty_vyziva_ostatni/851840/170327-stava-jablko.html

    Hodně podobné má madetta na kefír, možná i hezčí, ten piju. Mám jich na šťávy už asi 10, myjí se pravda fajn, slabší mi přišlo nalévání.



    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: úplně nejlepší na mytí (protože se vejdou do myčky a do běžné skříňky) jsou lahve od dětské jablečné šťávy Babylove z DM - půllitrové. Jsou opakovaně použitelné (staršímu, který tuhle šťávu pil coby mimino, už taky bude šest, a lahve drží rok od roku lépe) - ovšem chce to mít zdroj.

    Ty IKEA jsou dobrý kompromis, ale co se mytí týká, je to na ruční mytí (tvar lahve plus ten drátek, co drží víčko) a s kartáčem se do toho leze blbě (mám osvědčené usazeniny potom odmáčet ve vroucí vodě). A umýt po vyprázdnění a ne až když už chytají plíseň. Jinak ale se s nimi manipuluje dobře. A samozřejmě, jak je to to nasazovací víčko s drátkem, tak drží opravdu spolehlivě :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MVEK: tak dobrá, odběhneme od vtipů. Lahve na tu trochu sirupu si ráda koupím, shromažďování sklad od něčeho mě dost nebere. Ikea je fajn volba, jestliže ty jejich uzávěry lze dobře mýt a drží.

    Loni proběhla čistka ve sklenicích na marmelády, nechala jsem jen druh "bonne mamam" a koupila obří krabici rovných, širokohrdlých a stejných sklenic a byl to výborný nápad. Dobře se to rovná a skladuje, dobře se to plní, vyjídá a myje.

    (A lambrusco může mít 420 různých typů lahví ;))
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAR_TINA: Tak podobné lahve jako rum má i některé víno, třeba Lambrusco apod. Prostě najde se jich víc.

    Ale jo, tyhle odkazované Trissie z IKEA budu asi lepší už kvůli mytí a sterilaci víčka/zátky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: to rozhodně ne, je to kráva obří, nedovedu si představit to potom čistit nebo s tím i jen pracovat...
    marmeládu dřív v pekárně, teď jen v hrnci (od té doby, co mi jednou epesně vykypěla do pekárny... čistila jsem to pak dvě hodiny); povidla v crock-potu.
    V hrnci jen zavařuju.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a děláš v tom i marmeládu, ve smyslu vaříš ovoce s cukrem přímo v tom hrnci?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RADUZA: jo, a víc než jen dobré :-)
    když tak zde v klubu filtruj "LIDL", jsou i tací odborníci, co v tom vaří pivo (protože to je strašně háklivé na dodržování a udržování přesné teploty).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RADUZA: to ztroskotává na tom, že bych nashromáždila tak jednu za tři roky :)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    MAR_TINA: v obyčejných 0,5l na závit - od rumu :-)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    TRISSIE: máte někdo s lidláckým hrncem zkušenosti? Trochu mi cuká ruka, že bych si na starý kolena hrnec pořídila, zkušenost s elektrickým nemám žádnou, celej život zavařuju v obyčejným s teploměrem uprostřed
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    zavařovací sezona je tady :-)
    ZAVAŘOVACÍ HRNEC 1 800 W - Pondělí, 05.06. - LIDL - správná volba. Kvalita je u nás na 1. místě
    http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetail&id=78008
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    V jakých lahvích uchováváte sirupy?

    Jo a chystám se co nejdříve na rebarborovou, než mi vykvete. Zkusím tuto https://www.hodnedomaci.cz/recepty/rebarborovy-sirup

    LEISHA
    LEISHA --- ---
    ANNNA: Cukrový sirup vydrží, pokud obsahuje víc než 60% cukru.
    S tou šťávou ti úplně nerozumím, ale mě se pro tyhle případy osvědčilo ze šťávy udělat ledový kostky a podle potřeby vyndavat z mrazáku a vhazovat do limonády.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Když jsme u trvanlivosti:
    Občas dělám takové rychlé jednoduché domácí limonády, kde se v zásadě opakuje - rozpustit cukr, něčím to okyselit, něčím to navonět. Tj. rozpustím cukr, dám tam citrón, něco pro barvu a vůni (v létě čerstvé, v zimě zmrzlé ovoce z mrazáku, mátu, zázvor...). Nejvíc času zabere rozpustit ten cukr. Napadlo mě zjednodušit si život a připravit čistý cukrový sirup. Vydrží to? Skladovat v lednici/na lince? Případně kdyby byly zrovna levné citrony, vydržela by v tom třeba týden citronová za studena vylisovaná šťáva, nebo je to bez toho vstupního převaření bez šance?
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZOIDBERG: Jo, to stačí. Těch stromů tolik není:-), takže se to vypije brzy. Ale škoda, že se už dědy nemůžu zeptat, víme všichni dobře, že s plenami nebo filtračními papíry vyváděl. on přitom měl dost času vypozorovat, že se drť zvedne během těch pár dnů, a tak maximálně filtrovat až tehdy, ale opět stáčením kohoutkem nebo hadičkou a pak přes filtr.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MVEK: Mošty je nechat v chladnu vyčeřit, stačí i do druhého dne, ideálně ve velké nádobě s kohoutkem nade dnem kvůli snadnému stočení bez laborace s hadičkou. Žádné zázračné metody filtrace v domácích podmínkách asi nejsou. Průmyslově se používají velké a drahé křemelinové filtry, vinaři stáčejí víno přes deskové filtry z hobrafiltu, ale je k tomu třeba dosti drahé zařízení. Plachetky jsou slepá ulička.
    LEISHA
    LEISHA --- ---
    MVEK: Bylinný sirupy dělám i s kyselinou citrónovou, i bez ní (podle toho, jestli ho chci používat na limošku nebo třeba jako sirup proti kašli).
    Sirupy vydržej zavařený asi že neomezeně (tři roky mám vyzkoušený). Ale když se otevřou, tak ten s kyselinou citrónovou v pohodě vydrží měsíc dva otevřenej (dýl nevím bo se to vždycky spotřebovalo), ten bez ní začne v létě během pár týdnů plesnivět....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam