• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    GALE
    GALE --- ---
    JAJITA: Teď nevím, jestli ti pomůžu, ale pila jsem ho v jedné kavárně v domácí limonádě s malinami. A stojí za to. Já jsem ale tymiánový šílenec a dávám ho málem i do krupicove kaše.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Tak jinak. Sirup za tu práci nestojí:-)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Nějaký osvědčený poměr rebarbory a jahod do džemu?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: ptala jsem se na sirup, ale díky za radu, že ho můžu sušený dát do jídla :P
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Přijde mi jednodušší ho nasušit a pak používat podle potřeby. Přihodit do jídla, udělat čaj nebo tak něco.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: ne, sirup obdobný, jako mátový, bezový a podobné.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Myslíš to vrstvení tymiánu a cukru v zavařovačce a nechat bůhví jak dlouho na parapetu na sluníčku?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    nezkoušel jste někdo tymianový sirup? Jestli to stojí za tu práci :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Taky sirupy dělám. Na mátový a meduňkvový se chystám v sobotu. Ještě zlikviduju oregano, ale to asi udělám sirup i s chilli, aby bylo na dochucování jídel.
    WERKA
    WERKA --- ---
    Zkoušela jsem mátový sirup - základ receptu z přílohy MfDnes, mírně upraveno, navíc jsem dala citron a upravila dobu varu. Jinak není špatný - mírně jím dochucuji vodu s citronem. Trvanlivost uvidím, dělala jsem dvě pididávky, jednu mám v lednici, druhou jsem zasterilizovala do sklenice od kompotu s víčkem twist-off. Úspěšnost ukáže čas.
    Upravený recept tady - http://werka13.blog.cz/1706/matovy-sirup.

    MVEK
    MVEK --- ---
    MAR_TINA: Naopak já chtěl poradit, když se nám bio citróny nepovedlo sehnat. Předpokládal bych, že někdo to už zkoušel bez kůry. Ale ano, díky použití odpovědi tobě to už stejně asi nikdo jiný nečetl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MVEK: a myslíš, že si od tebe nechám radit?
    já jsem s receptem spokojená.
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAR_TINA: Vykašlat se na kůru, ne na ten zbytek citrónů. Jak to nakonec dopadnout musí, protože bio se nepodařilo sehnat.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MVEK: ja dělám takto.. 2,5litru převařene zchladle vody,30-40 květu bezu nechám 1-2 dny naložene. ..přecedím přes plinu, přidám 1 dcl šťávy z citronu - taky přes plinu, 1,5kg cukru, 20g kyseliny citrónove. .začnu zahřívat, nemělo by vařit. .plnim do lahví.
    Letos jsem nechávala vodu chladnout tak hodinu,začinala jsem v noci po práci, ráno jsem dala hrnce do ledničky kvůli vedra po zbytek času. Zatím nám doma nevydržely dyl než rok, bo je vypijeme. Jo a dávám cele ty trsy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MVEK: celý květenství do kýble, žádný mazání s tím. citronu jsem asi dávala víc, kvůli chuti. v čem bys to jako chtěl louhovat?
    Konzervaci zastane svaření a cukr a dobré lahve s uzávěrem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAR_TINA: Jako jo, něco jiného je to mít 24 hodin, a něco jiného 72, navíc ještě s asi malým množstvím citrónu. Ale trochu mě pořád to louhování jen ve vodě, popř. vodě s citrónem odrazuje:-). Ale uvidíme, když se neozve nikdo jiný.
    Další tedy věc je sehnat bio citrón, kdyby tam těch 12 hodin nebyl jen ten, tak bych řekl, že na kůru je možné se vykašlat, když tam pak přijde stejně kyselina citrónová, že to je asi jen na chuť.

    A dáváš tam celé kosmatice, prostě hned pod prvním větvením, nebo z každého květenství odtrháváš menší kusy?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MVEK: já úspěšně vyrobila tento, blog je snad i někoho z nyxu. Od sběru do lahve ti stačí cca 26 hodin http://cervenyrendlik.blogspot.cz/2013/06/pred-bezem-klekni.html
    A je zavařený pár let ve spíži a nijak se nekazí.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Vloni se nám povedl jen s citrónem a cukrem, ale bohužel netušíme podle jakého receptu celkem fajn, ještě dneska ho konzumujeme, sice v té lednici trochu asi pracuje, protože při otevření po týdnu je tam buď podtlak, nebo přetlak, ale pořád by šel. Jen asi tušíme, že se máčel s cukrem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jo jo, to si tak někdo myslí, že s minimem zkušeností ve spěchu zkombinuje recepty z netu, a pak je na vyhození několik kilo bezových květů.
    Ale čekal bych, že tuhle chybu udělám já, a ne žena, která přece jen vaří, byť jen rychlá jídla (zeleninová).
    Aneb pochybuji, že ten divně zatuchle zapáchající hrnec květů bezu v převařené vodě (vychladlé sotva tak na 50), se šťávou ze sotva půlky citrónu, místo plátky citrónu na možná navíc poloviční množství, co tam je, se dá nějak využít.

    Ale protože za týden letíme na dovolenou, tak řeším, co tento víkend. Jaký máte na bezový sirup osvědčený recept vy? Našel jsem jich hafo, třeba:
    https://recepty.vareni.cz/bezinkovy-sirup/ - kde se skutečně nechává louhovat jen ve vodě a citrónu, ale jen den, ne 3...
    nebo http://blog.veruska.cz/bezinkovy-sirup-a-moje-vychytavky/ kde se aspoň louhuje v chladu
    tady trochu nepřesný podivný http://www.recepty.cz/recept/bezinkova-limonada-4780

    Nebo pak varianty s odstáváním týden a víc: http://www.recepty.cz/recept/bezinkova-limonada-ii-4863 atp.

    Mám totiž jeden problém, v pondělí večer zmizíme a vrátíme se další týden v úterý večer. Takže odstát něco 8-10 dní můžu, ale zamíchat tak leda jednou při návštěvě rodičů v půlce.

    A druhá věc mi není jasná, často se píše, že se mají stonky odstranit hned pod květy. Myslí se pod "květy", nebo "květenstvím", aneb odstřiháváte nebo odtrháváte vysloveně svazky jen těch kvítků, aby tam bylo co nejméně zeleného, nebo až hned pod větvením květenství?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nakonec jsem sehnala pár víček ve starých domácích potřebách, tak snad jim nějake ještě během sezóny dorazi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam