• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAR_TINA: Jako jo, něco jiného je to mít 24 hodin, a něco jiného 72, navíc ještě s asi malým množstvím citrónu. Ale trochu mě pořád to louhování jen ve vodě, popř. vodě s citrónem odrazuje:-). Ale uvidíme, když se neozve nikdo jiný.
    Další tedy věc je sehnat bio citrón, kdyby tam těch 12 hodin nebyl jen ten, tak bych řekl, že na kůru je možné se vykašlat, když tam pak přijde stejně kyselina citrónová, že to je asi jen na chuť.

    A dáváš tam celé kosmatice, prostě hned pod prvním větvením, nebo z každého květenství odtrháváš menší kusy?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MVEK: já úspěšně vyrobila tento, blog je snad i někoho z nyxu. Od sběru do lahve ti stačí cca 26 hodin http://cervenyrendlik.blogspot.cz/2013/06/pred-bezem-klekni.html
    A je zavařený pár let ve spíži a nijak se nekazí.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Vloni se nám povedl jen s citrónem a cukrem, ale bohužel netušíme podle jakého receptu celkem fajn, ještě dneska ho konzumujeme, sice v té lednici trochu asi pracuje, protože při otevření po týdnu je tam buď podtlak, nebo přetlak, ale pořád by šel. Jen asi tušíme, že se máčel s cukrem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jo jo, to si tak někdo myslí, že s minimem zkušeností ve spěchu zkombinuje recepty z netu, a pak je na vyhození několik kilo bezových květů.
    Ale čekal bych, že tuhle chybu udělám já, a ne žena, která přece jen vaří, byť jen rychlá jídla (zeleninová).
    Aneb pochybuji, že ten divně zatuchle zapáchající hrnec květů bezu v převařené vodě (vychladlé sotva tak na 50), se šťávou ze sotva půlky citrónu, místo plátky citrónu na možná navíc poloviční množství, co tam je, se dá nějak využít.

    Ale protože za týden letíme na dovolenou, tak řeším, co tento víkend. Jaký máte na bezový sirup osvědčený recept vy? Našel jsem jich hafo, třeba:
    https://recepty.vareni.cz/bezinkovy-sirup/ - kde se skutečně nechává louhovat jen ve vodě a citrónu, ale jen den, ne 3...
    nebo http://blog.veruska.cz/bezinkovy-sirup-a-moje-vychytavky/ kde se aspoň louhuje v chladu
    tady trochu nepřesný podivný http://www.recepty.cz/recept/bezinkova-limonada-4780

    Nebo pak varianty s odstáváním týden a víc: http://www.recepty.cz/recept/bezinkova-limonada-ii-4863 atp.

    Mám totiž jeden problém, v pondělí večer zmizíme a vrátíme se další týden v úterý večer. Takže odstát něco 8-10 dní můžu, ale zamíchat tak leda jednou při návštěvě rodičů v půlce.

    A druhá věc mi není jasná, často se píše, že se mají stonky odstranit hned pod květy. Myslí se pod "květy", nebo "květenstvím", aneb odstřiháváte nebo odtrháváte vysloveně svazky jen těch kvítků, aby tam bylo co nejméně zeleného, nebo až hned pod větvením květenství?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nakonec jsem sehnala pár víček ve starých domácích potřebách, tak snad jim nějake ještě během sezóny dorazi
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    ZEMINO: kečupová víčka a asi i sklenice má například Kudrnáč (jsou tam milí ochotní a umí dobře poradit - moc ráda tam chodím) http://www.domacipotreby.cz/katalog.php
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    Ještě na ty šťávy - loni jsem na mošty kupovala tyhle, v litrovém provedení teda. Vrch lahve je taky "neklouzací"
    Lahvová sklenice na džus 700 ml | IR THERMIC
    http://www.irthermic.com/lahvova-sklenice-na-dzus-700-ml
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    FKA82: super zkusím
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZEMINO: vydej se do obchodu, není to ekvivalent 1:1
    FKA82
    FKA82 --- ---
    ZEMINO: Jezdím do Polska, hned za hranicema v Olze, je zahradnictví. Prvně jsou skleníky a asi 50 metrů zatím prodávají mimo zahradní techniky i sklenice a různé víčka. Mají velký výběr a dobré ceny. Jmenuje se to Centrum Ogrodnicze I&L.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A ještě dotaz..chystám se na bezovou šťávu. .mam tam psanou kyselinu citrónovou. .mám ji ale málo, dá se nahradit čistě šťávou z citronu nebo se radši vydat do obchodu?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    A kde připadne sháníte náhradní vička? Sirup dělam do sklenic od džusu. .mají stejný uzávěr jako kečupy, ktere dělam taky..a vička začínají rezivět. .zatím jsem na ne ale nikde nenarazila
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Kdybys byla z Prahy, tak tě můžu zásobovat půllitrovkama od Božkova...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: já už tu jablečnou šťávu dávno nekupuju, ale zásoby ještě mám :-)¨nově to dávám do té IKEA.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kefírové jsou navíc drsné, tak nekloužou z ruky. Je čas, aby synek poznal zákys. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ano, přesně tyhle. Ale ty kefírové vypadají fakt podobně :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tyhle? http://www.dm-drogeriemarkt.cz/...a/babylove_produkty_vyziva_ostatni/851840/170327-stava-jablko.html

    Hodně podobné má madetta na kefír, možná i hezčí, ten piju. Mám jich na šťávy už asi 10, myjí se pravda fajn, slabší mi přišlo nalévání.



    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: úplně nejlepší na mytí (protože se vejdou do myčky a do běžné skříňky) jsou lahve od dětské jablečné šťávy Babylove z DM - půllitrové. Jsou opakovaně použitelné (staršímu, který tuhle šťávu pil coby mimino, už taky bude šest, a lahve drží rok od roku lépe) - ovšem chce to mít zdroj.

    Ty IKEA jsou dobrý kompromis, ale co se mytí týká, je to na ruční mytí (tvar lahve plus ten drátek, co drží víčko) a s kartáčem se do toho leze blbě (mám osvědčené usazeniny potom odmáčet ve vroucí vodě). A umýt po vyprázdnění a ne až když už chytají plíseň. Jinak ale se s nimi manipuluje dobře. A samozřejmě, jak je to to nasazovací víčko s drátkem, tak drží opravdu spolehlivě :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MVEK: tak dobrá, odběhneme od vtipů. Lahve na tu trochu sirupu si ráda koupím, shromažďování sklad od něčeho mě dost nebere. Ikea je fajn volba, jestliže ty jejich uzávěry lze dobře mýt a drží.

    Loni proběhla čistka ve sklenicích na marmelády, nechala jsem jen druh "bonne mamam" a koupila obří krabici rovných, širokohrdlých a stejných sklenic a byl to výborný nápad. Dobře se to rovná a skladuje, dobře se to plní, vyjídá a myje.

    (A lambrusco může mít 420 různých typů lahví ;))
    MVEK
    MVEK --- ---
    MAR_TINA: Tak podobné lahve jako rum má i některé víno, třeba Lambrusco apod. Prostě najde se jich víc.

    Ale jo, tyhle odkazované Trissie z IKEA budu asi lepší už kvůli mytí a sterilaci víčka/zátky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam