• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    AIJA
    AIJA --- ---
    FUNTL:
    Spotřebuj na pečení. Do i na koláče a táče. Přidávej při rozvaření máku apod. Kolik toho máš? Já se loni zapřísahala, že na špendlíky už kašlu, protože je s tím moc práce.
    Tak uvidím jak letos...:-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: tak jsem ho nakonec lehce oplachla
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: já mám spendlikovou marmeládu v poměru 2:1 a je nakysla, ale dobrá. Taky šťáva dopadla výborně. Právě že to není šíleně sladké
    TABBY
    TABBY --- ---
    FUNTL: Jediné ovoce, se kterým se dají špendlíky IMHO kombinovat, jsou banány. A to proto, že jsou kyselé. Když se podíváš na recepty na přípravu marmelády ze špendlíků, zjistíš, že v rozpisu jsou na kilo špendlíků 2 kg cukru. Takže když použiješ banány, omezíš trochu toho cukru, který je potřeba, aby výsledek nebyl neúnosně kyselý. (Mám v garáži zásobu špendlíkové marmelády, vařené z kila cukru na kilo špendlíků. Je to jenom pro odhodlané jedlíky, používáme na palačinky a do jogurtu.)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    koukám, že už tu začíná sezóna :) Mám jeden rest ještě z loňska - při nadúrodě špendlíků a nějakém časovém presu jsem část úrody jen rozvařila a šoupla do mrazáku. Je to tam stále, v množství cca 1 - 2 litry. Nemám odvahu se podívat, jestli je to bez pecek nebo ne. No ale, co byste si mysleli, že s tím jde takhle v další zavařovací sezóně dělat? Mám to zkombinovat s nějakým brzkým ovocem? Nebo je to lepší zpracovat do pečení (a jak?)?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: Nemyju, aby mi neodtekl ten voňavý pyl. jen nechám odlézt povory a lehce oklepu.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    ZEMINO: já je myju, ale mám stejný pocit jako ty... Hlavně necham květy hodinu polezet na papíru ať odlezou potvory.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Ti co děláte bezovou šťávu.. myjete před naložením do vody květy? Na netu to všude píšou,ale nemám pocit že bychom to loni dělala.
    Navíc se říká, že se nemá sbírat bez po dešti..a když ho umyju,tak to vyjde přece nastejno jako po dešti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a teď dumám, jestli zkusit zkvasit i rebarboru :-)

    Homemade Rhubarb Wine
    https://practicalselfreliance.com/rhubarb-wine/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: dneska jsem si vzpomněla, že mám vlastně v komoře ty mišpule, tak jsem se rozhodla zjistit, jak to dopadlo.

    k mému velkému překvapení nebyl až tak velký problém hmotu stočit - teda, stočit, prohnala jsem to přes řidší cedník, jemný cedník, a nakonec přes kávové filtry, protože v tom marastu vůbec nemělo cenu se o něco pokoušet se stáčecí hadičkou. Jak to kvasilo skoro pět měsíců, musela jsem přidat vodu (skoro 50%) a navíc mi to přišlo moc kyselé, tak jsem v té vodě rozmíchala ještě tři lžíce cukru. Ale jako... dobré to je. Hodně dobré. A furt ještě hodně silné.

    Příští rok budu muset nějak vychytat ty poměry, jak jsem odlívala hmotu a doplňovala převařenou vodu, tak naprosto netuším, jaký vlastně poměr ovoce:cukr:voda tam byl. No a možná bych doporučila kvasit v něčem, co má trochu širší otvor, než klasický demižon, protože do toho se ty mišpule strašně špatně cpou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: no neříkala já jsem to?
    měla jsem tušení, že ten recept je nějakej divnej a že ty poměry jsou špatně, ale už jsem neměla sílu to řešit, nechala demižon v kuchyni na lince a šla spát, že na finální místo ho přesunu ráno... v noci mě probudil divný zvuk, ale pak bylo ticho, tak jsem to neřešila.
    A ráno v kuchyni hrnečku vař - kvasnou zátku to vystřelilo (střepy všude), mišpulová hmota všude. zkusím dneska půlku nějak vylít z demižonu, doplnit vodou, a dát tam novou zátku. Ještě že jsem rovnou kupovala dvě ty skleněné bublací trubičky :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    FUNTL:
    Do mače:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FUNTL: právě na střídačku cpeme do demižonu základ na mišpulové víno, tak se zeptej tak za tři až čtyři měsíce :-)

    (cpeme a na střídačku je opravdu realita - je to husté, trychtýřem to neteče, takže to tam strkáme čajovou lžičkou a pošťuchujeme, aby to spadlo dovnitř. jsem VELMI zvědavá na výsledek - popravdě i na to, jestli to fakt začne kvasit, jak má, nebo jestli to vybouchne a vymaluje komoru :-)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    AIJA: a co s nima jinak? Náš strom je mladý, tak sklizeň nebyla velká, ale sonduju, co pak v dalších letech.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Mišpule jsem párkrát dělala, ale je s tím hrozně práce a minimální výtěžnost.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ATUARFIK: K plísni na zavařenině přistupuj jako v lese k houbě, kterou neznáš. Jako jo, MOHLA by být jedlá, ale riskovat to nechceš!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ATUARFIK: Tak tak. Ve chvili, kdy uz je plisen pozorovatelna pouhym okem, tak uz ma velmi rozsahle podhoubi
    ADD
    ADD --- ---
    ATUARFIK: Pry ne. Asi je to zbytecny risk. Bude to jako u ovoce a zeleniny - cim mekci, tim je riziko vetsi. Kdyz to budou nejaka do tuha vyvarena povidla, troufla bych si to vykrojit - ale ony zase nemaji tendenci plesnivet. Ty ridke marmelady budou zasazene vsude.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ADD: Díky. Apropo plesnivá - dokud není hlad, tak ale plesnivou ne-e, že jo? Protože když je ta plíseň na povrchu, tak už je to prolezlý, že jo? Já jen, jestli mám litovat, že jsem letos několik sklenic vyhodila.
    ADD
    ADD --- ---
    ATUARFIK: V pohode jde. V dobach nouze nase babicky prece marmelady, ktere chytily plisen, prevarovaly a znova zavickovavaly. Kdyz to slo s plesnivou, se zdravou to musi jit taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam