• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: dneska jsem si vzpomněla, že mám vlastně v komoře ty mišpule, tak jsem se rozhodla zjistit, jak to dopadlo.

    k mému velkému překvapení nebyl až tak velký problém hmotu stočit - teda, stočit, prohnala jsem to přes řidší cedník, jemný cedník, a nakonec přes kávové filtry, protože v tom marastu vůbec nemělo cenu se o něco pokoušet se stáčecí hadičkou. Jak to kvasilo skoro pět měsíců, musela jsem přidat vodu (skoro 50%) a navíc mi to přišlo moc kyselé, tak jsem v té vodě rozmíchala ještě tři lžíce cukru. Ale jako... dobré to je. Hodně dobré. A furt ještě hodně silné.

    Příští rok budu muset nějak vychytat ty poměry, jak jsem odlívala hmotu a doplňovala převařenou vodu, tak naprosto netuším, jaký vlastně poměr ovoce:cukr:voda tam byl. No a možná bych doporučila kvasit v něčem, co má trochu širší otvor, než klasický demižon, protože do toho se ty mišpule strašně špatně cpou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: no neříkala já jsem to?
    měla jsem tušení, že ten recept je nějakej divnej a že ty poměry jsou špatně, ale už jsem neměla sílu to řešit, nechala demižon v kuchyni na lince a šla spát, že na finální místo ho přesunu ráno... v noci mě probudil divný zvuk, ale pak bylo ticho, tak jsem to neřešila.
    A ráno v kuchyni hrnečku vař - kvasnou zátku to vystřelilo (střepy všude), mišpulová hmota všude. zkusím dneska půlku nějak vylít z demižonu, doplnit vodou, a dát tam novou zátku. Ještě že jsem rovnou kupovala dvě ty skleněné bublací trubičky :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FUNTL: právě na střídačku cpeme do demižonu základ na mišpulové víno, tak se zeptej tak za tři až čtyři měsíce :-)

    (cpeme a na střídačku je opravdu realita - je to husté, trychtýřem to neteče, takže to tam strkáme čajovou lžičkou a pošťuchujeme, aby to spadlo dovnitř. jsem VELMI zvědavá na výsledek - popravdě i na to, jestli to fakt začne kvasit, jak má, nebo jestli to vybouchne a vymaluje komoru :-)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    AIJA: a co s nima jinak? Náš strom je mladý, tak sklizeň nebyla velká, ale sonduju, co pak v dalších letech.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Mišpule jsem párkrát dělala, ale je s tím hrozně práce a minimální výtěžnost.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ATUARFIK: K plísni na zavařenině přistupuj jako v lese k houbě, kterou neznáš. Jako jo, MOHLA by být jedlá, ale riskovat to nechceš!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ATUARFIK: Tak tak. Ve chvili, kdy uz je plisen pozorovatelna pouhym okem, tak uz ma velmi rozsahle podhoubi
    ADD
    ADD --- ---
    ATUARFIK: Pry ne. Asi je to zbytecny risk. Bude to jako u ovoce a zeleniny - cim mekci, tim je riziko vetsi. Kdyz to budou nejaka do tuha vyvarena povidla, troufla bych si to vykrojit - ale ony zase nemaji tendenci plesnivet. Ty ridke marmelady budou zasazene vsude.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ADD: Díky. Apropo plesnivá - dokud není hlad, tak ale plesnivou ne-e, že jo? Protože když je ta plíseň na povrchu, tak už je to prolezlý, že jo? Já jen, jestli mám litovat, že jsem letos několik sklenic vyhodila.
    ADD
    ADD --- ---
    ATUARFIK: V pohode jde. V dobach nouze nase babicky prece marmelady, ktere chytily plisen, prevarovaly a znova zavickovavaly. Kdyz to slo s plesnivou, se zdravou to musi jit taky.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Jak moc velká prasárna je otevřít velkou sklenici letošní domácí marmelády, znova provařit a zavařit do několika menších sklenic? Utrpí chuť / trvanlivost? Jde to vůbec?
    WERKA
    WERKA --- ---
    Experiment z dýně hokkaido - džem s pomerančem a zázvorem. Chuťově je to malinko zvláštní, na chleba bych si to nedala, ale třeba k sýru nebo masu to asi nebude marné

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ještě se chystám na mišpulové víno, tak když tak budu referovat :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kdyby někdo měl potřebu vyrábět džemy i v tomto počasí, právě dozrály mišpule! Nebo teda, dozrály... přemrzly a změkly :-)

    vyráběla jsem z nich povidla a jsou docela zajímavá... kdyby někdo chtěl zkusit, tak doporučuju vzít těch mišpulí hodně (měla jsem velký košík a mám z toho 4.5 skleničky), dužinu (já pasírovala přes cedník) svařit se skořicí, nechat odležet, a pak teprve s cukrem a pektinem. Děsně prská, fakt chce hodně míchat.
    Chuť neumím vůbec ničemu připodobnit, taková hodně... jižní a exotická?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CAMKA: pokud je dobre navrzene a kvalitni, tak to asi bude fungovat, ale moje zkusenost s podobnym bazmekem z Tesca byla takova, ze se to prvni davkou malin a rybizu zaneslo tak, ze jsem stejne skoncila s lzici a jeste mi tam prekazela ta ramena...
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    ZATAMOKO: já jsem podobný dostala a zejména při výrobě sirupů to oceňuju. Rozhodně pohodlnější a efektivnější než to mačkat rukama přes nějakou plenu nebo jak už bylo zmíněno lžící přes cedník.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: super, diky, neberu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: měla jsem podobné a bylo to hrozný. Přijde mi pořád rychlejší to vzít přes běžný cedník lžící nebo dnem naběračky, než tohle. Materiál se hrne nad lopatky, ptáčí se to špatně apod.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Máte někdo zkušenost s pasírovacím sítem z https://www.lidl-shop.cz/ERNESTO-Nerezovy-pasirovaci-mlynek/p100240551 ?
    Dá se to, nebo je to "plechovka" na jedno použití?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TABBY: bud jen horke nalila do sklenic a zavickovala nebo jeste povarila v hrnci s vodou, uz fakt nevim. Vypili jsme je tehdy behem par tydnu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BONEMINA: A jak jsi to konzervovala, ten sirup? Mam jeste nejake v garazi...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: pred lety ja. Ale jako jestli ti to pomuze... :(



    BONEMINA --- --- 23:41:35 1.8.2014
    Tak mirabelky nejsou mirabelky, ale slivoň myrobalán, ževraj. Takže nešly od pecky, výsledkem čehož je, že mám skvělý sirup, který už neudělám nikdy znovu.
    Když jsem asi u desáté slívy začala běsnit, že to od té pecky ne a ne pustit, napadlo mě podusit je s trochou vody a následně propasírovat. Dušením vznikl parádní základ na sirup, stačilo přidat cukr v poměru 1 díl cukru na 2 díly tekutiny (800 na 1600) a k tomu lžičku kyseliny citronové. Ale kolik jsem tam původně dala ovoce a kolik vody, to už nikdy nezrekonstruuju :( Chutná to perfektně, jako něco mezi meruňkovým a švestkovým sirupem a má to šanci stát se druhým nejoblíbenějším v naší domácnosti.
    Povidla z propasírované hmoty vypadají taky slibně. Takže kompotama pro příště nebudu ztrácet čas ani suroviny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam