• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ADD: Díky. Apropo plesnivá - dokud není hlad, tak ale plesnivou ne-e, že jo? Protože když je ta plíseň na povrchu, tak už je to prolezlý, že jo? Já jen, jestli mám litovat, že jsem letos několik sklenic vyhodila.
    ADD
    ADD --- ---
    ATUARFIK: V pohode jde. V dobach nouze nase babicky prece marmelady, ktere chytily plisen, prevarovaly a znova zavickovavaly. Kdyz to slo s plesnivou, se zdravou to musi jit taky.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Jak moc velká prasárna je otevřít velkou sklenici letošní domácí marmelády, znova provařit a zavařit do několika menších sklenic? Utrpí chuť / trvanlivost? Jde to vůbec?
    WERKA
    WERKA --- ---
    Experiment z dýně hokkaido - džem s pomerančem a zázvorem. Chuťově je to malinko zvláštní, na chleba bych si to nedala, ale třeba k sýru nebo masu to asi nebude marné

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ještě se chystám na mišpulové víno, tak když tak budu referovat :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kdyby někdo měl potřebu vyrábět džemy i v tomto počasí, právě dozrály mišpule! Nebo teda, dozrály... přemrzly a změkly :-)

    vyráběla jsem z nich povidla a jsou docela zajímavá... kdyby někdo chtěl zkusit, tak doporučuju vzít těch mišpulí hodně (měla jsem velký košík a mám z toho 4.5 skleničky), dužinu (já pasírovala přes cedník) svařit se skořicí, nechat odležet, a pak teprve s cukrem a pektinem. Děsně prská, fakt chce hodně míchat.
    Chuť neumím vůbec ničemu připodobnit, taková hodně... jižní a exotická?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CAMKA: pokud je dobre navrzene a kvalitni, tak to asi bude fungovat, ale moje zkusenost s podobnym bazmekem z Tesca byla takova, ze se to prvni davkou malin a rybizu zaneslo tak, ze jsem stejne skoncila s lzici a jeste mi tam prekazela ta ramena...
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    ZATAMOKO: já jsem podobný dostala a zejména při výrobě sirupů to oceňuju. Rozhodně pohodlnější a efektivnější než to mačkat rukama přes nějakou plenu nebo jak už bylo zmíněno lžící přes cedník.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MAR_TINA: super, diky, neberu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: měla jsem podobné a bylo to hrozný. Přijde mi pořád rychlejší to vzít přes běžný cedník lžící nebo dnem naběračky, než tohle. Materiál se hrne nad lopatky, ptáčí se to špatně apod.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Máte někdo zkušenost s pasírovacím sítem z https://www.lidl-shop.cz/ERNESTO-Nerezovy-pasirovaci-mlynek/p100240551 ?
    Dá se to, nebo je to "plechovka" na jedno použití?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TABBY: bud jen horke nalila do sklenic a zavickovala nebo jeste povarila v hrnci s vodou, uz fakt nevim. Vypili jsme je tehdy behem par tydnu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BONEMINA: A jak jsi to konzervovala, ten sirup? Mam jeste nejake v garazi...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: pred lety ja. Ale jako jestli ti to pomuze... :(



    BONEMINA --- --- 23:41:35 1.8.2014
    Tak mirabelky nejsou mirabelky, ale slivoň myrobalán, ževraj. Takže nešly od pecky, výsledkem čehož je, že mám skvělý sirup, který už neudělám nikdy znovu.
    Když jsem asi u desáté slívy začala běsnit, že to od té pecky ne a ne pustit, napadlo mě podusit je s trochou vody a následně propasírovat. Dušením vznikl parádní základ na sirup, stačilo přidat cukr v poměru 1 díl cukru na 2 díly tekutiny (800 na 1600) a k tomu lžičku kyseliny citronové. Ale kolik jsem tam původně dala ovoce a kolik vody, to už nikdy nezrekonstruuju :( Chutná to perfektně, jako něco mezi meruňkovým a švestkovým sirupem a má to šanci stát se druhým nejoblíbenějším v naší domácnosti.
    Povidla z propasírované hmoty vypadají taky slibně. Takže kompotama pro příště nebudu ztrácet čas ani suroviny.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ATUARFIK: Muzes z nich udelat korenky :-)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    BALAENA: Doufala jsem právě, že někdo zkušenější než já to s nima umí. Tak nic, jdou do skla.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BALAENA: Beee beee :( Myslela jsem si to....
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TABBY: to jsou ty, jak nejdou zavařovat
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TABBY: Vypadá to, že je to tohle:
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TABBY: Právě že jiný - má to profil závitů, ale ty profily jsou nižší. Víčka od Hello na to nejdou. Je to od přesnídávek Cvrček, detail prázdné jsem nikde nenašla, pokusím se nafotit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam