• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Děláte zavařeniny z třešní, nemyslím kompot, ale něco jako džem s kousky, podelite se o recept?
    BAAL
    BAAL --- ---
    JAJITA:
    TRISSIE: Cau holky, je to tak, mel jsem ho pujcen od Trissie na první várku, pak si koupil ten stejný opět díky tipu od Trissie na poslední akční kus:-)

    Uvařil jsem v tom zhruba 18 várek, bez nejmenšího problému,tady jsou nejake varnaky z OneNote. Kazdopadne, ted na to absolutne nemam cas, takze kdyste ho nektera chtela, tak se domluvime na cene.

    ADD
    ADD --- ---
    MRNOUS: Manzel ho zase koupil pro jiny nezavarovaci ucel - na akcich v nem udrzuji horkou vodu na kafe. Myslim, ze jede nekolikaty rok nekolikrat za mesic cely vikend, a bez problemu.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: ok, díky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: ale nedalo mi to a asociativní metodou jsem se dopracovala k tomu, že šlo o ID BAAL. dotazy tedy přímo na něj,
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: akorát že já si nemůžu vzpomenout, komu jsem to vlastně půjčovala :-(
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: a to mě zajímá, to pivo ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZATAMOKO: tak nevím, jestli jsi ty měl smůlu na špatný kus, nebo já štěstí na dobrý, ale mám ho od roku 2013 - jako nemám žádnou velkoplantáž, že by jel nepřetržitě, ale že by se na něj akorát prášilo, to taky ne.

    jinak krom běžného zavařování jsem ho půjčovala i na výrobu piva :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRNOUS: defacto je to tenhle https://www.mall.cz/zavarovaci-hrnce/vigan-mammoth-zh27-dgx-digital jen je to zase pod jinym brandem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRNOUS: po roce mi prorezla nadoba, voda kapala do elektroniky a hrnec byl kaput.
    Tatovi jsme koupili "to same" od jine znacky a s nerez nadobou a je s tim velmi spokojenej. Cena byla kolem 2500 Kc. Ten litr za ten klid imo stoji .)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nechala jsem luhovat další várku bezových květů.. na hladině se mi udělal takový na omak lepkavý povrch .. je to špatně?zkvasilo to?nikdy jsem to neviděla,tak nevím jestli to vylít nebo zpracovat
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    Kdo mate LIDL zavarovaci hrnec, na co vsechno ho pouzivate? Zase ho maji tento tyden, tak o nem uvazuju..

    Zavarovujem spis presnidavky a cokoliv z rajcat, obcas nejaky dzem... vyuziju ten hrnec vubec?:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Nahod prosim recept na stavu. Mne je lito to nechat ladem, na druhou stranu ta marmelada je fakt za trest...
    AIJA
    AIJA --- ---
    FUNTL:
    Spotřebuj na pečení. Do i na koláče a táče. Přidávej při rozvaření máku apod. Kolik toho máš? Já se loni zapřísahala, že na špendlíky už kašlu, protože je s tím moc práce.
    Tak uvidím jak letos...:-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ZEMINO: tak jsem ho nakonec lehce oplachla
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: já mám spendlikovou marmeládu v poměru 2:1 a je nakysla, ale dobrá. Taky šťáva dopadla výborně. Právě že to není šíleně sladké
    TABBY
    TABBY --- ---
    FUNTL: Jediné ovoce, se kterým se dají špendlíky IMHO kombinovat, jsou banány. A to proto, že jsou kyselé. Když se podíváš na recepty na přípravu marmelády ze špendlíků, zjistíš, že v rozpisu jsou na kilo špendlíků 2 kg cukru. Takže když použiješ banány, omezíš trochu toho cukru, který je potřeba, aby výsledek nebyl neúnosně kyselý. (Mám v garáži zásobu špendlíkové marmelády, vařené z kila cukru na kilo špendlíků. Je to jenom pro odhodlané jedlíky, používáme na palačinky a do jogurtu.)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    koukám, že už tu začíná sezóna :) Mám jeden rest ještě z loňska - při nadúrodě špendlíků a nějakém časovém presu jsem část úrody jen rozvařila a šoupla do mrazáku. Je to tam stále, v množství cca 1 - 2 litry. Nemám odvahu se podívat, jestli je to bez pecek nebo ne. No ale, co byste si mysleli, že s tím jde takhle v další zavařovací sezóně dělat? Mám to zkombinovat s nějakým brzkým ovocem? Nebo je to lepší zpracovat do pečení (a jak?)?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: Nemyju, aby mi neodtekl ten voňavý pyl. jen nechám odlézt povory a lehce oklepu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam