• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BEBERA: rajčata jsou speciální případ, pokud tam nepřidáváš kyselinu citronovou, či ocet, je pravděpodobné, že to není kyselé dost (američani uvádí pH 4,6 jako hraniční, já mám dojem, že my jsme se učili asi 4)
    ono to nevyžaduje nic moc navíc, prostě to druhý den přesteriluješ znova
    a před podáváním prostě povařit 10 minut
    jako on je botulislmus extrémně vzácný, ale když už je, tak je zas extrémně nebezpečný
    (a přiznám se, že jsem si to buď ze školy nepamatovala, nebo nám to neřekli, jak příklady nekyselých konzerv byl uváděn zavařený hrášek a fazolky na slano)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MOIRAIN: Těmi rajčaty jsi mě teď dostala. Už dlouho tady na nyxu čtu - kyselé botulotoxin ne / nekyselé riziko. Neodvazuju se zavarit nic slaného, ale zrovna (kyselé) rajčatové omáčky v klidu a s pocitem bezpečí zavaruju...
    ADD
    ADD --- ---
    MOIRAIN: Asi mam stesti, ale mne se marmelady takto delane nekazi.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BEBERA: v takovém případě počítej, že pokud nebudeš konzervovat ještě chemicky, je vysoká šance, že se ti zkazí
    (jo, jsem postižená vzděláním a zrovna v tomhle oboru, takže to vidím většinou dost černě)
    já to chápu, nejsem na sladký, takže jakkoli mám ráda různé příchuti džemů, tak mám spotřebu zanedbatelnou cca 2x ročně na palačinky

    třeba rajčata, přesto, že jsou zelenina, tak zavařené jako omáčka jsou dost náchylná k vybuchování a botulismu, protože to není dost kyselé
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TESSS: nemáš ještě sklenici na ochutnání? Značka naduroda.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MAR_TINA: TRISSIE: MOIRAIN:
    WERKA: MAR_TINA: Děkuju všem za postřehy. Zkusím marmelády jen s třetinou cukru a pektinem, takové mám nejraději, normální jsou na mě moc sladké... Zítra vyrazím na trh a uvidím, co bych mohla zavařit :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MAR_TINA: já bych je zkvasila na ruský způsob https://www.zkvaseno.cz/2013/09/rajcata-ii.html
    TESSS
    TESSS --- ---
    Jako okurky, stejnej lak. Vynechala jsem mrkev a ubrala koreni. Mozna bych pridala na cukru, ale zalezi na typu rajčat. Byly dobry. Jednu sklenici jsem dala tchyni a manzel mi vynadal :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TESSS: jak cherry vcelku? nadúroda totiž bude :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    MAR_TINA: aha, ja delala cherry v celku. Neloupana. Naduroda :) Jinak kdyz je sezona delam omacku podle M.Hazan / doufam,ze mam spravny pocet pismen/ a mrazim. Ale ty peceny se mi dost libi, zkusim. Diky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TESSS: na omáčku. oloupat, nakrájet, povařit - já vařím hodiny, redukuju je na 1/4-1/3, lehce osolit, přidat sorban dle návodu (až dle váhy - odhadem konečného množství), horké do sklenic, po vychladnutí jedne horký cyklus v myčce bez prášku.

    Nebo pečená. neloupat. Rozpůlit po rovníku, řezem nahoru na plech, posolit, posypat bylinama, případně česnekem, na 150 st. do trouby cca hodinu. Trochu vychladlá nasypat do mixéru, rozmixhovat, do sklenic, do myčky.
    TESSS
    TESSS --- ---
    MAR_TINA: jak zavarujes rajcata? Loni jsem je delela a pouzila jsem standardni nalev. Byly OK. Ale rada se poucim o jinem postupu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: je trochu opruz s ní psát na kulaté sklo, je třeba hodně naklepat a tlačit při psaní. Po cyklu v myčce se smyje část, zbytek lihobenzím, aceton, cokoli. Nebo i houbička a trocha drbání.

    My řešíme samolepky kvůli odmývání, chceme pohodlí - dojíst marmeládu (pozdě večer, že muži :)) a dát do myčky. Ten fic není optimu, letos jsem začla stříhat samolepky na maličké, jde to lépe. A mám objednané štítky na washi pásce, ta by měla jít stáhnout. Ale plesnivět bude ochotně.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Na to jsem koukala v domácích potřebáh - koupím, až rozbiju ten omáčník :-). už jsem an něj zvyklá... :-)
    MOIRAIN: Mně právě přijde jednodušší sterilizovat po všechno najednou (a rovnou přiznám, že sterilizuju v prádelním hrnci bez teploměru).
    MAR_TINA: Díky za tip, laková fixa mne nenapadla (předpokládám, že se smyje odlakovačem na nehty - skleničky točím vícekrát). Zrovna tuhle mne mohl vzít šlak, když jsem se bez brejlí pokoušela identifikovat, co za marmeládu držím v ruce (zrovna loni jsme vyráběli různé kombinace rybízu, blum, třešní, angreštu, jablek....)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: k tomuhle nejméně opatrnému postupu jsem se dozavařovala časem.
    Bez sorbanu si troufnu většinu marmelád, krom kombinací s čokoládou. A taky teda vím, že je do dvou let sníme. Dr. oetker má pytlíčky čistého pektinu na 2 kg ovoce, tak z nich, nejodvážnější poměr byl 2 kg ovoce a 0,5 kg cukru, jahody a vypadá to ok.
    Zavařuju v myčce jen nechycené kusy (méně než 1 z 10).

    Naopak sorban dávám do kompotů, hlavně hruškového a do rajčat (ráda vybuchují a není v nich cukr). To obojí zavařuju v myčce, i když je to po horkém rozlivu.


    WERKA: místo samolepek můžeš použít bílou lakovou fixu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: naprosto geniální věc, lituji každého roku, kdy jsme to neměla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (a kdo nemá po ruce oldschoolové domácí potřeby - i když mám pocit, že tu svoji jsem svého času koupila v Kauflandu - tak to mají i v Tescomě: https://www.tescoma.cz/nalevka-na-zavarovaci-sklenice-della-casa )
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: možná jsem masňák, ale už si fakt nedovedu představit vyrábět džemy bez tohohle udělátka:
    Nálevka do zavařovacích sklenic - na marmeládu, Omnia Česká Republika
    https://www.prokuchare.cz/cz-detail-626837-nalevka-do-zavarovacich-sklenic-na-marmeladu-omnia.html

    stojí to pár korun a krom marmelád se to dá využít na přesypávání čehokoli kamkoli (zrovna včera jsem tím sesypávala usušené bobule aronie do sklenice :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WERKA: no a to je ten rozdíl, buď vyvaříš sklenice a víčka před rozlitím džemu, nebo steriluješ po, bez toho zákroku je celkem slušná šance, že se to zkazí - zplesniví/zkvasí
    WERKA
    WERKA --- ---
    BEBERA: Já rozlívám taky pomocí jiné nádoby (používám starý omáčník, protože jím se do sklenic trefuji narozdíl od naběračky bez opatlání kolem). Sklenice myju normálně ve dřezu, naběračku ani stěrku a lžíci nesterlizuju. Na víčka zevnitř a kraje sklenic se snažím nesahat, ale rozhodně to nehrotím. Ale je pravda, že po zavíčkování všechny džemy ještě sterilizuju. Už ani nepamatuju, kdy by mi něco zplesnivělo. Jen samolepky s názvem džemu a rokem výroby - máme dost vlhký sklep, takže ty většinou plíšeň chytí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já teda jsem se tady na nyxu naučila všechny víčka prolít bílou pálenkou a pak osušit papírovou utěrkou, a hrdla sklenic od marmelády otřít tímtéž - neměla jsem problémy s plísní ani předtím, ale občas se něco nechytlo, kdežto takhle 100% úspěšnost.
    Jo a dávám gelfix, protože chci marmelády s hodně ovoce-málo cukru, a ovoce co nejmíň povařené. A navíc marmeláda zůstává otevřená v ledničce občas i dýl než měsíc (tam je teda potřeba hlídat primárně to, aby do ní nikdo nelezl špinavým nožem), tak ta špetka sorbanu docela pomůže.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam