• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    WERKA
    WERKA --- ---
    TRISSIE: Na to jsem koukala v domácích potřebáh - koupím, až rozbiju ten omáčník :-). už jsem an něj zvyklá... :-)
    MOIRAIN: Mně právě přijde jednodušší sterilizovat po všechno najednou (a rovnou přiznám, že sterilizuju v prádelním hrnci bez teploměru).
    MAR_TINA: Díky za tip, laková fixa mne nenapadla (předpokládám, že se smyje odlakovačem na nehty - skleničky točím vícekrát). Zrovna tuhle mne mohl vzít šlak, když jsem se bez brejlí pokoušela identifikovat, co za marmeládu držím v ruce (zrovna loni jsme vyráběli různé kombinace rybízu, blum, třešní, angreštu, jablek....)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: k tomuhle nejméně opatrnému postupu jsem se dozavařovala časem.
    Bez sorbanu si troufnu většinu marmelád, krom kombinací s čokoládou. A taky teda vím, že je do dvou let sníme. Dr. oetker má pytlíčky čistého pektinu na 2 kg ovoce, tak z nich, nejodvážnější poměr byl 2 kg ovoce a 0,5 kg cukru, jahody a vypadá to ok.
    Zavařuju v myčce jen nechycené kusy (méně než 1 z 10).

    Naopak sorban dávám do kompotů, hlavně hruškového a do rajčat (ráda vybuchují a není v nich cukr). To obojí zavařuju v myčce, i když je to po horkém rozlivu.


    WERKA: místo samolepek můžeš použít bílou lakovou fixu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: naprosto geniální věc, lituji každého roku, kdy jsme to neměla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (a kdo nemá po ruce oldschoolové domácí potřeby - i když mám pocit, že tu svoji jsem svého času koupila v Kauflandu - tak to mají i v Tescomě: https://www.tescoma.cz/nalevka-na-zavarovaci-sklenice-della-casa )
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WERKA: možná jsem masňák, ale už si fakt nedovedu představit vyrábět džemy bez tohohle udělátka:
    Nálevka do zavařovacích sklenic - na marmeládu, Omnia Česká Republika
    https://www.prokuchare.cz/cz-detail-626837-nalevka-do-zavarovacich-sklenic-na-marmeladu-omnia.html

    stojí to pár korun a krom marmelád se to dá využít na přesypávání čehokoli kamkoli (zrovna včera jsem tím sesypávala usušené bobule aronie do sklenice :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    WERKA: no a to je ten rozdíl, buď vyvaříš sklenice a víčka před rozlitím džemu, nebo steriluješ po, bez toho zákroku je celkem slušná šance, že se to zkazí - zplesniví/zkvasí
    WERKA
    WERKA --- ---
    BEBERA: Já rozlívám taky pomocí jiné nádoby (používám starý omáčník, protože jím se do sklenic trefuji narozdíl od naběračky bez opatlání kolem). Sklenice myju normálně ve dřezu, naběračku ani stěrku a lžíci nesterlizuju. Na víčka zevnitř a kraje sklenic se snažím nesahat, ale rozhodně to nehrotím. Ale je pravda, že po zavíčkování všechny džemy ještě sterilizuju. Už ani nepamatuju, kdy by mi něco zplesnivělo. Jen samolepky s názvem džemu a rokem výroby - máme dost vlhký sklep, takže ty většinou plíšeň chytí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já teda jsem se tady na nyxu naučila všechny víčka prolít bílou pálenkou a pak osušit papírovou utěrkou, a hrdla sklenic od marmelády otřít tímtéž - neměla jsem problémy s plísní ani předtím, ale občas se něco nechytlo, kdežto takhle 100% úspěšnost.
    Jo a dávám gelfix, protože chci marmelády s hodně ovoce-málo cukru, a ovoce co nejmíň povařené. A navíc marmeláda zůstává otevřená v ledničce občas i dýl než měsíc (tam je teda potřeba hlídat primárně to, aby do ní nikdo nelezl špinavým nožem), tak ta špetka sorbanu docela pomůže.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BEBERA: pán vaří spíše sladké ovocné rozvary, marmeláda/džem musí želírovat, takže když v ovoci není, musí se přidat pektin, citrusový nebo jablečný
    děláš to správně, sklenice vysterilované, víčka vysterilované, guma musí být taky (nehamtat na to rukama, mastnota z rukou (i ta přirozená) může způsobit nechytnutí sklenice)
    cukru musí být dostatek, je to i konzervační látka
    někde v materiálech ze školy bych našla rovnici, jak se spočítá poměr kyseliny citronové, cukru a pektinu, ale na to je třeba refraktometr a pH měřidlo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BEBERA: dělám něco mezi. Ovoce a cukr 3:1, pektin, vařím 5 minut, kys. citronovou, rozliju hned do sklenic (projetých myčkou na 60 a víc stupňů, zavickuju (nesahá zevnitř rukama, zvenku jo), nestavím na víčko. Vyzkoušeno mám, že se chytí víčka u objemu 300ml a víc, to už to teplo stačí. Nechycené kusy nechám projít myčkou. Do citlivých druhů přidávám konzervant.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak jsem si našla na youtube návody a skutečně to takhle dělají všichni. V tom případě na vaření marmelád vůbec nic není a pustím se do toho.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Ten proces je vidět asi od 3. minuty
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Teď jsem shlédla reportáž o marmeládách z Ráje a trochu mě to rozhodilo. https://www.televizeseznam.cz/video/vyletak/marmelady-z-raje-broskvova-s-matou-259172

    Nemám se zavařováním velké zkušenosti, ale když se do toho pouštím, vypadá to dost jinak. Nepoužívám konzervanty, takže ovoce vařím déle a cukru se bojím dát málo, aby se to bez chemie nezkazilo. Ve vedlejším hrnci ve vařící vodě vypařím sklenice, víčka i naběračku, víčka pak opatrně vytahuju lžičkou a sahám na ně jen z venku a rozlévám ještě vařící do ještě horkých sklenic. Tady ten pán přidává jen citronovou šťávu, žádnou chemii, cukru má prý málo, vařené ovoce si přelévá do džbánu a z něj to rozlévá (takže mu to mezitím vychládá), sklenice netuším, jestli předtím prošly nějakým procesem, ale na ta gumová těsnění hrabe před uzavřením rukama. Opravdu to takhle jednoduše stačí? Mám zbytečné obavy a zbytečně komplikovaně "sterilní" proces? Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a tady: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-aronii-recepty.html
    jsou taky zajímavé nápady (ale jejich recept na víno se mi nějak nezdá, takže to stejně skončí cukrovým rozvarem a po dokvašení uvidíme :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a protože jsem teď dvacet minut hledala recept na aroniový likér, tak ho hodím radši i sem :-)

    Recept na aroniový likér od ID VOSTER
    (kurzivou jsou moje poznámky)
    na 1kg aronie, 500g cukru a (asi půl litru) alkohol (světlého, možno použít i nepitelné domácí pálenky, jen je potřeba jim dát víc času). dám to celé do lahve a alkoholu tak aby to bylo ponořené a jednou týdně to míchám (není potřeba). Pak jen scedím a hotovo. nechávám to cca 2 měsíce čím dýl, tím líp

    vylouhované bobule nevyhazovat, jsou sladké a silně alkoholické, něco jako višně v rumu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kouknu ti večer doma, když tak se připomeň
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: vidíš, likér, ten dělám taky, zkontroluju zásoby :-)
    kompot teda vyzkouším! skořice + cukrový nálev? Citron to myslím potřebovat nebude! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: máma dělá likér, je to sladké a voňavé. Kompot Byl takový dospělácký, podobný klikvě
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LD_DRTH: na džem mám osvědčený recept tenhle: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] (ten třetí odzhora) - neuvěřitelně voňavá záležitost...
    ale jak tak na to koukám, i ten s vínem by mohl být zajímavý :-)
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    TRISSIE: dělala jsem z arónie kompot i marmeládu. Kompot ok, zaměnitelný s borůvkami do buchet, marmeláda celkem zelirovala sama, byli jsme spokojení
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam