• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MVEK: na sirupy mám tyhle z IKEA:
    KORKEN Láhev s uzávěrem - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30213552/
    jak dlouho v nich sirup vydrží, netuším, u nás většinou jen pár měsíců :-)

    velmi dobrou zkušenost mám i s těmihle lahvemi:
    babylove bio jablečná šťáva, 500 ml on-line nákupy za trvale nízké ceny | dm.cz
    https://www.dm.cz/...010355118578.html?wt_mc=google.ads_shopping.1947982237.71107908432.351217566655
    mám je doma od roku 2012, sirupy do nich dělám každý rok a stále vakuují tak dobře, že bývá problém je otevřít :-) třeba bys přes nějaký z nyx mateřských klubů sehnal někoho, kdo to kupuje a vyhazuje.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Aneb po pár letech střídavých úspěchů a neúspěchů jsme letos vylili tři ze čtyř bezových sirupů, protože zplesnivěl uzávěr či se z něj objevila aspoň jedna malá kra plísně na hladině. Takže šroubovací lahve už budu znovu používat jen na alkoholické věci (griotku, likéry...), tam problém ještě nebyl.
    A vyhazovat každý rok nové šroubovací uzávěry mi je líto už kvůli tomu zbytečnému odpadu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Máte s tímto typem uzávěrů dobré zkušenosti na sirupy a mošty?

    A případně máte tip na vhodné konkrétní lahve? Před časem jsem si koupil na zkoušku asi moc levnou půllitrovou, a ta jednou (prázdná) spadla na bok, bouchla do něčeho uzávěrem, a ten se rozlomil (nebyl to porcelán, ale plast).

    Takže hledat v IKEA?
    Nebo koupit hromadu těch zálohovaných piv s tímto uzávěrem a nevrátit je?

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jsem koza, sice jsem tady TRISSIE říkala, že recept na aroniové víno upravím a uvidím, ovšem jak jsem ho upravila, to jsem sem nenapsala, a teď to samozřejmě nevím :-(
    každopádně, pár poznámek:
    1) v demižonu bylo, ve srovnání s angreštovým a rybízovým, překvapivě málo až prakticky žádný kal - trochu pochybuju o tom, jak moc je alkoholické (kde jsou kurník mrtvé kvasinky?), ale dala jsem si půl decky (od ostatních po lžíci, to se nemůže počítat) a trochu to cítím, tak asi jo?
    2) cukru to chce rozhodně strašně moc. v základní verzi je suché až trpké. mám připravený cukrový rozvar 1:2 a budu doslazovat v lahvích, a příště rozhodně přidám víc cukru do základu.
    3) je to docela acquired taste, ale já aronii prostě ráda, no :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: OK :)
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    TABBY: my jsme si to s muzem dávali denně preventivně (jeden malý panák), no vydrželo to, kým jsme to nevypili, ale jak dlouho to trvalo nevím :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Jak dlouho to vydrzi? Znama dela neco podobneho, ale pouziva to jenom pri nachlazeni...
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    TABBY: nevím kde jsem ho už četla, dělám ho už tak nějak od oka. Suroviny: 500g kořene zázvoru, oloupaného a nastrouhaného najemno, šťáva z 5 citronů, 500ml vodky, cca 10 lžic tekutého medu. Všechno spolu vpravim do litrové lahve s uzávěrem, a snažím se rozmíchat (trvá to někdy dýl), pak v temnu nechám odležet tak tři dny a s lahví míchám, pak to přes cedník a čistou utěrku "přefiltruju", a řádně vymačkám utěrku, do čisté lahve. A to je vše
    TABBY
    TABBY --- ---
    LD_DRTH: Jiste, je tam litr vodky :-) Prosim o recept na zazvorovici. A dekuji za nazor.
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    TABBY:je to v alkoholu? já bych se toho nebála, přes sterilní gázu, nebo čistou utěrku, bych přes nálevku plnila čisté lahve. (Léta takhle dělám zazvorovici, nezkazilo se mi zatím nic a to je to plné kousků)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pokouším se vyrobit ořechovku. Končím fázi "scedit, měsíc nechat odstát na slunném místě". Dalším krokem je podle receptu "stočíme do lahví". Dá se tento postup nahradit předcezením (eventuálně přecezením) přes plátno, nebo je v tom stáčení pomocí hadičky něco zásadně magického? (V té ořechovce nejsou žádné drobné kousky). Dík za radu.
    WERKA
    WERKA --- ---
    FRENNET: Zavařovali jsme je na kyselo - jako okurky. Používali jsme nálev z Deka.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Nema nekdo osvedceny recept na zavareni zelenych fazolek?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: vyšlo mi to na sedm skleniček (marmeládová velikost, tedy 300-400ml).
    Se semínky jsem se u běžných cuket (tzn. to, co se prodává v obchodě; ne takové ty kilové macky, co člověk občas od někoho dostane) neobtěžovala :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: kolik toho ve výsledku je?
    a musím dloubat semínka, i když mám cukety mladinké a malé? (tj o semínkách se moc hovořit nedá)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    inspirace ;)

    MVEK
    MVEK --- ---
    Ničí příliš silná koncentrace alkoholu nějaké užitečné látky? Bavíme se o otázce naložení bobulí jako rakytník do alkoholu v rozmezí 40-80 %.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kdybyste to náhodou nevěděli, tak přes nástavec na Boženu lze prohnat i meruňky a výsledkem je pyré hladké jak dětská prdelka (a to i v případě, že máte takovou mrchu meruňku jako já, které dřevnatí pletivo v plodech do tvrdých celulozových vláken).
    Akorát teda (což může být na vrub té mé meruňce a těm vláknům, možná kdyby tam byly jen slupky, tak to jde i bez toho) je potřeba cca jednou za 3/4 kila výsledného pyré rozebrat tu odšťavňovací část a vypláchnout.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Mám hrnec povařeného a propasírovaného rakytníku. Máte někdo nápad co s tím ještě dalšího? Budou marmelády, mražená dřeň a chilipesto.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TRISSIE:
    Tak do toho jdu! Má tři obří cukety, tak je musím zpracovat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam