• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: já hledám inspiraci tady - https://www.mlsnasklenicka.cz/ :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ověřený recept na pomerančovou marmeládu, prosím? Mám bio pomeranče, tak bych s nimi ráda experimentovala.
    (Jak to tak bývá, je na internetech spousta receptů, které si radikálně odporují ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    GALE: Dik. Ja ty vakuovaci nadoby nemam, ale pro priste proste jenom orechy kratce zavarim, aby se vicka chytla, a slus.
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: Aha, tak si myslím, že budou stačit vakuovací nádoby. Teď jsem měla ořechy dva roky ve skříni jen v uzavřené skleniciv kuchyni a sice nebyly úplně v kondici, ale do štrůdlu dobrý.
    TABBY
    TABBY --- ---
    GALE: Ja jsem to prave zavarovala proto, abych usetrila misto v mrazaku. Navic nemam sklep, tak doufam, ze zavarene orechy rok vydrzi i bez toho chladu.
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: U ořechů jde hlavně o nevyměňování atmosféry v nádobě, takže vakuování bude fungovat v pohodě. Také se mi osvědčilo jen vzduchotěsně uzavřít a neotvírat a k tomu uchovat v chladu (sklep nebo lednice). I když byly normálně ve skříni, půl roku vydržely nežluklé. Jinak ořechy dávám do sáčku, vysaju vzduch a do mrazáku.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZAVAROVANI ORECHU

    Máte zkušenost se zavařováním vlašských ořechů? Odborné literatury nemajíc, hledala jsem postupy na internetu, a našla čas a teplotu dosti odlišné - 20 min na 80 stupňů vs. dovést vodu k bodu varu, "jen aby se sklenice zatáhly". Co z uvedeného byste doporučili, a pokud druhou variantu (vytvořit podtlak), tak mne zajímá, zda by řešením nebyly pouze vakuové dózy. Dík.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A když už tu zazněla marmeláda ze zmraženého rybízu...
    Zkusit udělat malou sklenici bezového sirupu z mražené krabice kosmatic je asi blbost, co? Bojím se spíš toho, že to bude úplně špatné, ne že to bude slabé.
    Takže asi přece jen udělat z nich polévku bude lepší...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Sorry, dlouho jsem se sem nedostal, díky za odpovědi. Ano, pár Korkenů z Ikey a pár víček na "Babylove" jsem si koupil (víčka jsou na cestě), tedy díky víčkům bych mohl asi využít i nějakou kečupovku nebo Bohe mléko, protože to taky vypadá na twist 43 mm.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: někde jsem zaregistroval, že je z něj vykapaný skvělý rosol. jenom s cukrem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Rozvarila a prepasirovala jsem hloh velkoplody. Je to spíš pasta než šťáva. Asi to před finálním marmeládovanim poredim jablečným mostem.
    Máte někdo s hlohem zkušenosti?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: já jo, stačí na to použít čistou šťávu bez dužiny z kvalitního odšťavňovače :-(
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Já mám u lineckého i ráda, když je marmeláda trochu "vsakovací", takže si dělám na linecký řidší verzi. Pektin jsem si asi nikdy neodstanila. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ADD: občas to selže, například když se pasírováním podaří odstranit pektin (neptej se mě jak). A pak to na cukroví nenamažeš.
    ADD
    ADD --- ---
    TABBY: K okamzitemu zpravovani bych nepridavala nic, leda kyselinu citronovou. Rybiz tuhne sam a zakonzervovat to nepotrebujes.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Fakt? U jedné várky jsem to použila taky...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: sichr i pektin. Přeci jen potřebuješ tuhou.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Rybízová marmeláda na linecké. Našla jsem v mrazáku kus letošní rybízové úrody, kterou bych ráda přeměnila na marmeládu. Doporučujete, v souladu s internetovými recepty, povařit, odšťavit a přidat jenom cukr, nebo pro sichr i pektin / Želírfix?
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Nedes me. Ja to letos taky riskla. Zelatinova zrnka mi asi vyrazne nevadi, ale nevim, co ostatni,j kterych je kazda zmena duvodem k mrzutosti...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    koupila jsem letos na marmelády https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/zavarovani/pripravky-na-zavarovani/pektin namísto klasického x +1 na kilo ovoce.
    Tak je to !@#$% . Všechny jahodové, byť ztuhly krásně, mají v sobě drobná zrnka "gumových medvídků". Ostružinová je nepříjemně hustá a mazlavá. Jahodových je 30+ 350 ml sklenic. Jsem moc nasraná a přemýšlíme, jak to opravit.

    Asi každou sklenici po otevření přepasírujeme. Nejdřív vylovíme jahody, přetřeme přes síto a vrátíme jahody.
    TABBY
    TABBY --- ---
    KATCHA88: Bude chutnat hnusně. Tak akorát slepicím nebo prasatům...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam