• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: já hledám inspiraci tady - https://www.mlsnasklenicka.cz/ :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ověřený recept na pomerančovou marmeládu, prosím? Mám bio pomeranče, tak bych s nimi ráda experimentovala.
    (Jak to tak bývá, je na internetech spousta receptů, které si radikálně odporují ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    GALE: Dik. Ja ty vakuovaci nadoby nemam, ale pro priste proste jenom orechy kratce zavarim, aby se vicka chytla, a slus.
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: Aha, tak si myslím, že budou stačit vakuovací nádoby. Teď jsem měla ořechy dva roky ve skříni jen v uzavřené skleniciv kuchyni a sice nebyly úplně v kondici, ale do štrůdlu dobrý.
    TABBY
    TABBY --- ---
    GALE: Ja jsem to prave zavarovala proto, abych usetrila misto v mrazaku. Navic nemam sklep, tak doufam, ze zavarene orechy rok vydrzi i bez toho chladu.
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: U ořechů jde hlavně o nevyměňování atmosféry v nádobě, takže vakuování bude fungovat v pohodě. Také se mi osvědčilo jen vzduchotěsně uzavřít a neotvírat a k tomu uchovat v chladu (sklep nebo lednice). I když byly normálně ve skříni, půl roku vydržely nežluklé. Jinak ořechy dávám do sáčku, vysaju vzduch a do mrazáku.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZAVAROVANI ORECHU

    Máte zkušenost se zavařováním vlašských ořechů? Odborné literatury nemajíc, hledala jsem postupy na internetu, a našla čas a teplotu dosti odlišné - 20 min na 80 stupňů vs. dovést vodu k bodu varu, "jen aby se sklenice zatáhly". Co z uvedeného byste doporučili, a pokud druhou variantu (vytvořit podtlak), tak mne zajímá, zda by řešením nebyly pouze vakuové dózy. Dík.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A když už tu zazněla marmeláda ze zmraženého rybízu...
    Zkusit udělat malou sklenici bezového sirupu z mražené krabice kosmatic je asi blbost, co? Bojím se spíš toho, že to bude úplně špatné, ne že to bude slabé.
    Takže asi přece jen udělat z nich polévku bude lepší...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Sorry, dlouho jsem se sem nedostal, díky za odpovědi. Ano, pár Korkenů z Ikey a pár víček na "Babylove" jsem si koupil (víčka jsou na cestě), tedy díky víčkům bych mohl asi využít i nějakou kečupovku nebo Bohe mléko, protože to taky vypadá na twist 43 mm.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: někde jsem zaregistroval, že je z něj vykapaný skvělý rosol. jenom s cukrem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Rozvarila a prepasirovala jsem hloh velkoplody. Je to spíš pasta než šťáva. Asi to před finálním marmeládovanim poredim jablečným mostem.
    Máte někdo s hlohem zkušenosti?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: já jo, stačí na to použít čistou šťávu bez dužiny z kvalitního odšťavňovače :-(
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Já mám u lineckého i ráda, když je marmeláda trochu "vsakovací", takže si dělám na linecký řidší verzi. Pektin jsem si asi nikdy neodstanila. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ADD: občas to selže, například když se pasírováním podaří odstranit pektin (neptej se mě jak). A pak to na cukroví nenamažeš.
    ADD
    ADD --- ---
    TABBY: K okamzitemu zpravovani bych nepridavala nic, leda kyselinu citronovou. Rybiz tuhne sam a zakonzervovat to nepotrebujes.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Fakt? U jedné várky jsem to použila taky...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: sichr i pektin. Přeci jen potřebuješ tuhou.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Rybízová marmeláda na linecké. Našla jsem v mrazáku kus letošní rybízové úrody, kterou bych ráda přeměnila na marmeládu. Doporučujete, v souladu s internetovými recepty, povařit, odšťavit a přidat jenom cukr, nebo pro sichr i pektin / Želírfix?
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Nedes me. Ja to letos taky riskla. Zelatinova zrnka mi asi vyrazne nevadi, ale nevim, co ostatni,j kterych je kazda zmena duvodem k mrzutosti...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    koupila jsem letos na marmelády https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/zavarovani/pripravky-na-zavarovani/pektin namísto klasického x +1 na kilo ovoce.
    Tak je to !@#$% . Všechny jahodové, byť ztuhly krásně, mají v sobě drobná zrnka "gumových medvídků". Ostružinová je nepříjemně hustá a mazlavá. Jahodových je 30+ 350 ml sklenic. Jsem moc nasraná a přemýšlíme, jak to opravit.

    Asi každou sklenici po otevření přepasírujeme. Nejdřív vylovíme jahody, přetřeme přes síto a vrátíme jahody.
    TABBY
    TABBY --- ---
    KATCHA88: Bude chutnat hnusně. Tak akorát slepicím nebo prasatům...
    KATCHA88
    KATCHA88 --- ---
    Hola, prosím o radu. Teď jsem objevila, že 3 ze 4 letošních švestkových kompotů jsou zkvašené. Co s tím? Můžu je ještě použít na koláč nebo už radši ne? Nechce se mi je vyhazovat..:/
    MONI
    MONI --- ---
    MVEK: mám ve sklepě několik volných Babylove a Hipp lahví, jsou vymyté nepoužité, za odnos můžu přenechat. Sever Prahy, kdyžtak pošta.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Sirupy jsem zavařila do zavařovaček 0,7, protože jsem neměla lahve. Ten k pití přinesu do bytu, přeliju do použitelné jakékoli lahve a dám do lednice. Vydrží víc než 5 let (nějak nám nejedou :))
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MVEK: já sirupy liju buď do lahví se stejným uzávěrem jako ty babylove, víčka se dají koupit..nebo od rumu, jiného alkoholu... láhve vyplachuji horkou vodou.. sirupy zatím vydržely max rok.. jinak je vypijeme dřív
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MVEK: ty babylove jsou s tím "proklikem" (jako že když to naplníš horkou náplní, tak se stáhne a nepropouští vzduch), takže možná ten rozdíl je v tom? u normální šroubovací od vodky to vakuum není.

    a myslím, že ty od piva jsem taky používala, ale ty z IKEA se mi víc líbí :-) a udržujou taky podtlak, když se plní zahorka. Vlastně rakytníkový sirup mám od loňska, a je úplně v cajku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale když koukám na tu Ikea Korken, tak si říkám, že ty exportní Pilsnery s tímto uzávěrem taky nemusí být špatný nápad. Vyjde to nastejno, navíc je to tmavá lahev (jasně, hůř uvidím, ale jinak na uskladnění lepší) a menší, kdyby se náhodou zkazila. Možná je paralelně začnu taky zkoušet, zatím mám jen jednu. Uvidíme pak časem, jak to dopadne.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TRISSIE: Tak v některém případě hlavní blbostí bylo použít víčko, které má tu vložku, protože pokud se už vyndá, většinou moc netěsní, a pokud ne, tak za ní bývá věcí... To jedině fakt čerstvou od vodky apod. po jejím dopití, ale víckrát už ne.
    Taky jsme víčka oplachovali horkou vodou, nicméně si říkám, copak hezkého se z toho plastu tím horkem uvolňuje, ale snad ne po tom oplachu, jen při něm.
    A zásadně zavírám cokoliv tak, že do víčka naliju pár cl 80% konzumního alkoholu, a pak to s tím zavřu (takže něco steče po závitu, něco do sirupu.

    Tedy problém bude asi fakt jen u těch špatně těsnících nebo obecně nevhodných. Je fakt, že možná nedopadlo něco špatně od lahve od kečupu, a rozhodně dopadla dobře vratná lahev od šlehačky z Německa, která má taky zhruba ten půllitr.
    Babylove u nás jede, ale zatím ne šťáva, takže vlastní produkci lahví nemáme, ale jasně, už jsem si to myslím před časem poznamenával.

    Do Ikea stejně budeme muset jet, tak vyzkoušíme várku těch jejich.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: nějakým, co nechceme pít, obvykle slivovicí, meruňkovicí nebo jinou domácí pálenkou :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Jakým alkoholem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam