• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ADD
    ADD --- ---
    GEISHA: Kde jsi nasla Brity, kdyz je tam napsano, ze je to maursky sirup a recept byl zapsan v Andalusii?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TABBY: Z andaluské kuchařky Kitab al tabikh fi-l-Maghrib wa-l-Andalus fi `asr al-Muwahhidin, li-mu'allif majhul - Kniha o vaření v Maghrebu a al-Andalus za vlády Almohadů. Kvůli čemu se ti to nezdá?
    TABBY
    TABBY --- ---
    BONEMINA: Odkud to máš? To 13. století se mi silně nezdá...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Potřebovala jsem se zbavit starých zásob bylinek z mrazáku a vykoukl na mě tenhle recept ze 13. století:
    Syrup of Mint: Way of Making It
    Take mint and basil, citron and cloves, a handful of each, and cook all this in enough water to
    cover, until its substance comes out, and add the clear part of it [filter it] to a ratl [1
    ratl=468g/1lb] of sugar.
    The [spice] bag: an ûqiya [1 ûqiya=39g/7tsp] of flower of cloves. And cook all this [the
    essence, the sugar, and the spice bag] until a syrup is made.
    Its benefits: it frees bodies that suffer from phlegm, and cuts phlegmatic urine, fortifies the
    liver and the stomach and cheers it a great deal; in this it is admirable.

    Tak jsem si zaexperimentovala a není to špatné, bazalka je jen slabě cítit, nejvýraznější je hřebíček, ale máta mu zdatně sekunduje. Využila jsem toho, že ve 13. století ještě nerozlišovali citrony a limety, tak jsem tam vrzla limetky a limetovou šťávu. S třtinovým rumem je to dobrý tlamolep, něco mezi mojitem a bromhexinem :D

    MVEK
    MVEK --- ---
    Dělám opakovaně něco špatně, nebo se fakt třtinový cukr hůř rozpouští? Nebo je to snad tím, že i ta u nás prodávaná balení, co nemají zdůrazněné, že jsou nerafinované, jsou nerafinované a obecně ten se hůř rozpouští?

    Třeba dneska jsme dělali šeříkový sirup, recept mluvil o rozmíchání 1:1 vody a cukru, ale přijde mi, že kdybych to fakt dodržel s třtinovým a nenastavil ho bílým, tak tam mám i za tepla po pár minutách míchání pořád "písečné" cukrové dno.
    Totéž při výrobě smrčkového "medu" z třtinového jsem dostal asi pětinu cukerné kaše nebo i krystalických útvarů místo medu a zbylých výhonků.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ale recept beru, tchýně dělával rebarborovou se skorici.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: vlastně 57, jsou tam ještě tý dvě od tebe :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jenom? Co budeš dělat? Mám recept na rebarborou marmeládu ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    co začala haranténa, tak hodně peču, dělám věci jako palačinky, vafle a podobná jídla náročná na spotřebu džemů.
    tak jsem dneska přerovnala spíž - už máme jen PADESÁT PĚT skleniček!

    asi mi přestává být tak líto, že letos nebudeme mít broskve a meruňky.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: já hledám inspiraci tady - https://www.mlsnasklenicka.cz/ :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ověřený recept na pomerančovou marmeládu, prosím? Mám bio pomeranče, tak bych s nimi ráda experimentovala.
    (Jak to tak bývá, je na internetech spousta receptů, které si radikálně odporují ;)
    TABBY
    TABBY --- ---
    GALE: Dik. Ja ty vakuovaci nadoby nemam, ale pro priste proste jenom orechy kratce zavarim, aby se vicka chytla, a slus.
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: Aha, tak si myslím, že budou stačit vakuovací nádoby. Teď jsem měla ořechy dva roky ve skříni jen v uzavřené skleniciv kuchyni a sice nebyly úplně v kondici, ale do štrůdlu dobrý.
    TABBY
    TABBY --- ---
    GALE: Ja jsem to prave zavarovala proto, abych usetrila misto v mrazaku. Navic nemam sklep, tak doufam, ze zavarene orechy rok vydrzi i bez toho chladu.
    GALE
    GALE --- ---
    TABBY: U ořechů jde hlavně o nevyměňování atmosféry v nádobě, takže vakuování bude fungovat v pohodě. Také se mi osvědčilo jen vzduchotěsně uzavřít a neotvírat a k tomu uchovat v chladu (sklep nebo lednice). I když byly normálně ve skříni, půl roku vydržely nežluklé. Jinak ořechy dávám do sáčku, vysaju vzduch a do mrazáku.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZAVAROVANI ORECHU

    Máte zkušenost se zavařováním vlašských ořechů? Odborné literatury nemajíc, hledala jsem postupy na internetu, a našla čas a teplotu dosti odlišné - 20 min na 80 stupňů vs. dovést vodu k bodu varu, "jen aby se sklenice zatáhly". Co z uvedeného byste doporučili, a pokud druhou variantu (vytvořit podtlak), tak mne zajímá, zda by řešením nebyly pouze vakuové dózy. Dík.
    MVEK
    MVEK --- ---
    A když už tu zazněla marmeláda ze zmraženého rybízu...
    Zkusit udělat malou sklenici bezového sirupu z mražené krabice kosmatic je asi blbost, co? Bojím se spíš toho, že to bude úplně špatné, ne že to bude slabé.
    Takže asi přece jen udělat z nich polévku bude lepší...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Sorry, dlouho jsem se sem nedostal, díky za odpovědi. Ano, pár Korkenů z Ikey a pár víček na "Babylove" jsem si koupil (víčka jsou na cestě), tedy díky víčkům bych mohl asi využít i nějakou kečupovku nebo Bohe mléko, protože to taky vypadá na twist 43 mm.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MAR_TINA: někde jsem zaregistroval, že je z něj vykapaný skvělý rosol. jenom s cukrem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Rozvarila a prepasirovala jsem hloh velkoplody. Je to spíš pasta než šťáva. Asi to před finálním marmeládovanim poredim jablečným mostem.
    Máte někdo s hlohem zkušenosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam