• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: to jsi tedy dobrá :)
    Já nikdy nezavarovala, až asi před dvemi roky jsem zkusila marmelády (každý den je snidam). Ale moje zdroje jsou omezené, letos se ale urodilo hodně jablek. Zkusila jsem dělat marmeládu, což by mě před lety nikdy nenapadlo :) jablečná!!!!
    Přidala jsem do ní zázvor a citron a je fakt dobrá!

    Ale teď jsem dělala další várku a moc jsem to neochutila. Myslíš, že by šlo dodatečně? Tedy při konzumaci? :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: myalíš ty základní, nebo směsky?

    já nemám nijak extra velkou zahradu (pozemek má 840m i s barákem), ale můj hlavní požadavek na architekta byl "hodně ovocných stromů a trávník pro děti" a nějak se mu sem povedlo nacpat (plus teda moje pozdější úpravy) hrušku, jabloně, švestku, meruňku, broskvoň, višeň, třešeň a mišpuli, a z plodících keřů aronii, rybízy (bílé, červené i černé), angrešty (taky bílé i červené) a rakytník. Fíkovník a borůvky (kanadské, indiánské a kamčatské) nepočítám, to se sežere rovnou z větve :-)

    Nejlepší letošní objev jsou ale marmelády na rakytníkovém základu - s broskví nebo hruškou (hruškama nastavuju ráda, přidají sladkost a texturu) je to geniální, po rakytníku to má barvu a nakyslou chuť, a ten sladký základ to hezky uzemní.
    zajímavé jsou taky ty mišpule, ale to je strašnýho sraní.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jenom? :))))
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: a jaké např máš?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    uklízím spíž - máme 58 skleniček marmelády celkem 19 různých druhů (počítám směsky jako separátní druh).
    a to byl letošní rok na úrodu dost chudý!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    QUIP: špendlíky maj taky mnohem větší pecky.. :). zpracovával jsem docela macky (cca 2cm) - https://www.instagram.com/p/BnyAaSUh86r/
    QUIP
    QUIP --- ---
    VODOMERKA: s tema ztratama je to zajimavy. Spendliky mi takhle jdou odpeckovat temer bezestrat. Tak snad pristi rok nekde najdu drin, abych to mohl vyzkouset :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    QUIP: s dřínkama je hroznej vopruz s odpeckováním. ani takovej ten pasírovací cedník není všespásnej (hrozný ztráty). ale marmeláda z nich je výborná! :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    LD_DRTH: No, sipkovy jsem delal loni a za to srani s tim to nestoji. Vysledek neni kdovijaka lahoda. Zadny specialni recept to nebyl, proste sipky, cukr, voda, pektin. Trnky nebo dřínky by me zajimaly vic, ale nemam zdroj surovin :)
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    Máte osvědčený recept na šipkový džem? Dělali jste ho? A trnky?
    MVEK
    MVEK --- ---
    AIJA: Víčko bylo "porcelánové", takže to nemůže být málo utažené, to prostě má těsnit. Plná nebyla ano. Že by tedy tím tam bylo o to víc kyslíku na kvašení...? Je fakt, že i loňské pokusy jsem po načnutí měl v lednici.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MVEK:
    Nebylo to tím, že ta lahev nebyla plná a víčko bylo moc utažené? Taky se mi to kdysi stalo u málo naplněné lahve a ostatní byly v pořádku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    MVEK: Me loni zacal kvasit bezinkovy sirup, az z neho bylo "bezinkove sampanske" :) Ale u likeru bych to teda necekal. Nicemne je asi mozne, ze alkoholove kvaseni nastane i v necem, do ceho byl alkohol uz v nemale mire pridany. On ten pullitr tuzemaku na nejake 3 litry bezinkove stavy (voda + cuktr + bezinky) je docela malo. Nekde kolem 8% alkoholu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Má někdo podobnou zkušenost s něčím, nebo umí vysvětlit, jak nám mohl explodovat bezinkový likér? Myslím ten s kávou a alkoholem.

    Konkrétně zhruba toto složení:
    2 kg otrhané černé bezinky
    6 hvězdička badyánu
    1 l voda
    1 kg cukr (1:4 třtinový a bílý)
    lžička mleté skořice (schovala se nám celá kůra)
    6 kusů hřebíčku
    2 dl instantní káva
    1/2 l tuzemák (no spíš mix konzumního lihu naředěného zhruba na 40-50 % a trochu tuzemáku)

    Mám dvě lahve ze stejného hrnce. Sklenice byly nové, vypláchnuté i vařící vodou, "porcelánový" uzávěr politý též a ještě asi pokapaný 80% alkoholem. Jedna byla plná tak ze 3/4. Tu jsem daroval rodičům.
    Pár dní později nalezli v lahvi podezřelou pěnu. Lahev dali z tak 18 do 24 stupňů, že to za pár hodin radši zkontrolují. Ale nepovedlo se. Lahev se rozsypala na drť skla až na dno a vršek s uzávěrem, ale kdyby se jen rozsypala a tekutina se rozlila, tak řeknu, že byla špatná lahev. Jenže ona střepy odmrštila i na dva metry daleko, že se zasekly do linky.

    Ta druhá lahev u nás je naprosto ok, po otevření snad ani nesykla. Ano, některé bezinky mohly být červivé a v některých mohlo začínat kvašení. Ale samozřejmě tekutina byla přecezená přes plátno, vařená před filtrací a pak znovu s cukrem, slazená a ještě s nezanedbatelným množstvím alkoholu (i chuťově). Takže takové kvašení, aby se lahev roztrhla, nechápu ani s přihlédnutím k možné vadě lahve.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Ja na to mam neco podobneho, jako tohle https://www.oriontrebic.cz/kosik-drat-fritovaci-pr-18-cm.html ale nema to ty bocni usi, ma to uprostred takove obloukove ucho, jako ma kotlik nad ohen. (coz na funkci odpeckovavace nema vliv) :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    Na halušky jsou moc velké díry.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    QUIP: na halusky
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUIP:
    Asi se na to vykašlu, marmelád máme hafo...Volím variantu B:-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    AIJA: No uprime, ja bych nechtel 3 prepravky vypeckovavat. :) Pokud z nich chces delat nejakou marmeladu, nebo povidla, tak mi stejne prijde jednodussi je rozvarit a pecky z toho vyndat potom - kor v takovem mnozstvi. Ale zkus a uvidis. Nemam s nima zkusenosti, ale se spendlikama to takhle delam vzdycky. Pouzivam na to takovy drateny kosik, skoro jako do fritaku, ma velke diry. Nevim, k cemu ma puvodne slouzit, koupil jsem ho v domacich potreba prave na to, abych dostal ven pecky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUIP:
    To se mi technicky moc nezamlouvá, navíc jich mám tři přepravky....Zkusím jich dávku povařit a uvidím, jestli to je k něčemu.
    Asi to spíš narvu do mrazáku na knedlíky a do toho mače.
    QUIP
    QUIP --- ---
    AIJA: Udelal bych to jako se spendlikama - rozvarit i s peckou a pak pecky vybrat nejaky cednikem s velkyma dirama.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jak se dají vypeckovat durancie? Je jich velká úroda, ale klasicky nejdou od pecky. Asi spíš do mače než na marmeládu?
    QUIP
    QUIP --- ---
    MVEK: Presne jak popisujes, kulicky byly casto takove seschle, ale to mi prijde, ze loni bylo vetsi sucho nez letos a pritom kulicky byly vsude obrovske. Svestek byla letos uroda a pekne velke, urcite nijak suchem nepoznamenane. Tak vazne nevim, co se letos nelibilo bezu. I tak jsem udelal aspon 3 lahve likeru a jednu lahev sirupu :)
    MVEK
    MVEK --- ---
    QUIP: Já bych řekl, že suchem. Někde jsem viděl obří kuličky a krásné, někde spoustu seschlých a některé ještě přitom nezralé (na stejném okolíku). My špatně vychytali čas, a pak jsme ještě měli problém to zpracovat, takže se nám část zkazila doma:-). Tak jsem aspoň zlikvidoval jednu mraženou várku starou dva roky, takže to tragédie nebyla a bude se méně chlastat likéru:-).

    Na druhou stranu švestky sice mám také malé vlivem sucha a jde o staré stromy, které se po částech rozpadají, ale zato bez jediného červa.
    QUIP
    QUIP --- ---
    MVEK: Taky me ty cervici letos prekvapily. Loni ani jeden. Ona ta letosni urado bezu je celkove takova mizerna, oproti lonsku. Nevim proc.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Letošní zjištění amatéra:
    - černý bez může být červivý (jsou maličké bílé)
    - cukr může plesnivět (pravda, ne čistý, ale nejprve promíchaný s šeříkovými květy)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Kdyby to někoho zajímalo, tak dneska potkán v Lidlu ve výprodeji zavařovací hrnec
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: hruškovo-rakytníková je taky dost dobrá :-)
    pravda, toho rakytníku je tam spíš symbolicky (20%), ale vyčeřovala jsem šťávu na sirup a u toho rakytníku po Boženě je hroznýho "odpadu" (hustá šťáva s pevným sedimentem), co už se do sirupu dát nedá, ale vyhodit je ho líto, když se ten rakytník tak blbě sklízí.
    (rady, že mám větve ostříhat a dát do mrazáku, znám, ale tohle je rakytník ze živého plotu a potřebuju ho hustej)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je pravda, že většina letošních experimentálních směsí je nutnost daná tím, že ničeho nemám dost na čistou várku, ovšem rakytníkovo-broskvová marmeláda se skořicí je naprosto luxusní!
    to jen kdybyste měli přebytek rakytníku :-)
    ADD
    ADD --- ---
    JAJITA: Tak na marmeladu me tam ten banan asi rusi, ale kdyz se marmeladova hmota nalije do tvoritek na nanuky, je z toho bajecna merunkovo-bananova dren. Asi ji detem vsechnu snim a budu vyrabet dalsi. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam