• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: divoké kvasinky. Jsou všude. Nemáš tam konzervant pořádný (sorban by byl pomohl), nemáš tam dost cukru (na zastavení potřebuješ víc nasycený roztok) a nepřevařila jsi to, takže ses jich do základu nezbavila.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Hele, a čím to? Proč to kvasí?
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    To nezarazíš. A když, tak třeba v mrazáku, ale prakticky chvíli po nalití to bude pokračovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZEMINO: Tak mi ta stává za studena začala kvasit. Nějaký nápad, co s tím? Nějaký konzervant, třeba, co by ten kvasný proces zarazil?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: dělám léta bezovou šťávu bez svaření i zavaření a rok mi nevydrží, bo ji vypijeme.. na 2,5litru vody dávám 1,5kg cukru 20g kyseliny citronové a 1dcl citronové šťávy
    Letos jsem jednu láhev našla před měsícem a byla pitelna,jen se trochu dole kalila. Skladuju ve spajzu, kde je teplotní rozptyl dost velký
    TABBY
    TABBY --- ---
    FAT: Senzace, dik.
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já to skladoval ve sklepě, ale bylo tam dost teplo. A konzervované je to jak tím cukrem, tak ještě kyselinou citronovou. Bez obav.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MONI: Chci, aby rok vydrzela. A ulozena bude v garazi, tzn. teplota vsechno mezi +2 a +20.
    MONI
    MONI --- ---
    TABBY: záleží co pak chceš s tou šťávou dělat - jak rychle ji spotřebuješ a kde ji budeš skladovat...
    TABBY
    TABBY --- ---
    Googlila jsem recept na bezovou stavu. Prvnich pet receptu stavu nevari ani nezavaruje (jeden ji mrazi). Co vy na to, klapne to? Mám urcite podezreni.... (Nicmene pokud je rozpis kilo cukru na litr vody, tak by to mohlo jit, ne?)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je na to letos ještě sakra brzo, ale já si to sem uložím, protože jinak to do podzimu ztratím :-)

recept na želé z německé mišpule
    recipe of medlar jelly / RHS Gardening
    https://www.rhs.org.uk/advice/grow-your-own/recipes/medlar-jelly
    poznámka: samo o sobě neželíruje, je potřeba přidat pektin/želírovací cukr
    MVEK
    MVEK --- ---
    TABBY: Také by mě to zajímalo, já zatím skončil u nákupu třeba deseti lahví konzumního 80% lihu v Praze tady: https://alkosbirka.cz/detail/lihoviny-12/lih-konzumni-1-0l-20212/ a pak naředit. Tedy vyšel jsem tuším z tabulky z Wikipedie, která není prý přesná, neboť není při pokojové teplotě. Ale když jsem našel nějak přepočet, lišilo se to v pár procentech.
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Co znamená sousloví "cenově výhodný"?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Máte někdo tip na cenově výhodný alkohol na výrobu extraktů (potřebuju cca 5 litrů), nejlépe v nějakém kanystru? Google neporadil...
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Tu jsem zkoušela a i s Haneliným rumem. Teda všechno jsem narvala do polévkovaru a udělalo se to samo.
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUIP: Na kilo dýně 2 pomeranče, 3 citrony, zhruba 50 g zázvoru . Celý recept tady - https://veverkoviny.blogspot.com/2018/12/dynovy-dzem-s-pomerancem-zazvorem.html (včetně fotodokumentace :)).

HANELA: Hm - rum by nebylo špatné vytunění :). Ale letos na mne zbyla jedna malá dýně, takže džem nebude...
    HANELA
    HANELA --- ---
    na FB vítězí tato, ale nemajíc dýně, nezkoušela jsem

QUIP
    QUIP --- ---
    WERKA: pamatujes si zhruba nejake pomery dyne / pomeranc / zazvor? Mam tu jeste hodne dyni, tak bych to zkusil. Posledni pokus s dynovou marmeladou me spis zklamal (chutove)
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUIP: Já dělala se zázvorem (a pomerančem) marmeládu i z dýně a taky to celkem mělo úspěch (bylo to tedy spíš jako dip k sýrům než na chleba)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ta vaše jablka mi připomenula: myslíte, že se nějak výrazně liší Apple butter a naše jablečná povidla?
    HANELA
    HANELA --- ---
    QUIP: tak takhle používám tu svou marmeládu.... Horký jablečný nápoj je výborný!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam