• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    TABBY: Také by mě to zajímalo, já zatím skončil u nákupu třeba deseti lahví konzumního 80% lihu v Praze tady: https://alkosbirka.cz/detail/lihoviny-12/lih-konzumni-1-0l-20212/ a pak naředit. Tedy vyšel jsem tuším z tabulky z Wikipedie, která není prý přesná, neboť není při pokojové teplotě. Ale když jsem našel nějak přepočet, lišilo se to v pár procentech.
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Co znamená sousloví "cenově výhodný"?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Máte někdo tip na cenově výhodný alkohol na výrobu extraktů (potřebuju cca 5 litrů), nejlépe v nějakém kanystru? Google neporadil...
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Tu jsem zkoušela a i s Haneliným rumem. Teda všechno jsem narvala do polévkovaru a udělalo se to samo.
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUIP: Na kilo dýně 2 pomeranče, 3 citrony, zhruba 50 g zázvoru . Celý recept tady - https://veverkoviny.blogspot.com/2018/12/dynovy-dzem-s-pomerancem-zazvorem.html (včetně fotodokumentace :)).

    HANELA: Hm - rum by nebylo špatné vytunění :). Ale letos na mne zbyla jedna malá dýně, takže džem nebude...
    HANELA
    HANELA --- ---
    na FB vítězí tato, ale nemajíc dýně, nezkoušela jsem

    QUIP
    QUIP --- ---
    WERKA: pamatujes si zhruba nejake pomery dyne / pomeranc / zazvor? Mam tu jeste hodne dyni, tak bych to zkusil. Posledni pokus s dynovou marmeladou me spis zklamal (chutove)
    WERKA
    WERKA --- ---
    QUIP: Já dělala se zázvorem (a pomerančem) marmeládu i z dýně a taky to celkem mělo úspěch (bylo to tedy spíš jako dip k sýrům než na chleba)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ta vaše jablka mi připomenula: myslíte, že se nějak výrazně liší Apple butter a naše jablečná povidla?
    HANELA
    HANELA --- ---
    QUIP: tak takhle používám tu svou marmeládu.... Horký jablečný nápoj je výborný!
    QUIP
    QUIP --- ---
    HANELA: Zazvor je poklad. Takova spendlikova se zazvorem, to je hned uplne neco jinyho. A jednou jsem jedl i nejakou citrusovou se zazvorem a to bylo taky super (myslim, ze to byla pomerancova s citronem a zazvorem)

    K hruskam, nebo jablkum pridavam rozdrceny hrebicek (a klasicky skorici).
    Jablka i hrusky se daji taky rozvarit na pyre, pridat koreni a cukr, nepridavat zadny pektin na zahusteni a pak je v zime pouzivat na horky ovocny napoj - par lzicek do hrnecku a zalejt varici vodou.
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: já kdybych to nesnidala, tak bych se s tím nedělala. U nás to jinak nikdo nejí :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: já myslím, že když to decentně posypeš skořicí, tak tím vůbec nic nezkazíš :-)

    moji prarodiče měli obrovský sad se vším možným, "kupovanou marmeládu" jsem znala jen ze školy v přírodě, tak pokračuju v rodinné tradici. I moje máma, která bydlí v bytě, má tendence aspoň jednou za rok nějakou marmeládu vyrobit a pak nadává, protože to u nich vůbec nikdo nejí, tak to nosí ke mně :-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: to jsi tedy dobrá :)
    Já nikdy nezavarovala, až asi před dvemi roky jsem zkusila marmelády (každý den je snidam). Ale moje zdroje jsou omezené, letos se ale urodilo hodně jablek. Zkusila jsem dělat marmeládu, což by mě před lety nikdy nenapadlo :) jablečná!!!!
    Přidala jsem do ní zázvor a citron a je fakt dobrá!

    Ale teď jsem dělala další várku a moc jsem to neochutila. Myslíš, že by šlo dodatečně? Tedy při konzumaci? :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: myalíš ty základní, nebo směsky?

    já nemám nijak extra velkou zahradu (pozemek má 840m i s barákem), ale můj hlavní požadavek na architekta byl "hodně ovocných stromů a trávník pro děti" a nějak se mu sem povedlo nacpat (plus teda moje pozdější úpravy) hrušku, jabloně, švestku, meruňku, broskvoň, višeň, třešeň a mišpuli, a z plodících keřů aronii, rybízy (bílé, červené i černé), angrešty (taky bílé i červené) a rakytník. Fíkovník a borůvky (kanadské, indiánské a kamčatské) nepočítám, to se sežere rovnou z větve :-)

    Nejlepší letošní objev jsou ale marmelády na rakytníkovém základu - s broskví nebo hruškou (hruškama nastavuju ráda, přidají sladkost a texturu) je to geniální, po rakytníku to má barvu a nakyslou chuť, a ten sladký základ to hezky uzemní.
    zajímavé jsou taky ty mišpule, ale to je strašnýho sraní.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jenom? :))))
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: a jaké např máš?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    uklízím spíž - máme 58 skleniček marmelády celkem 19 různých druhů (počítám směsky jako separátní druh).
    a to byl letošní rok na úrodu dost chudý!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    QUIP: špendlíky maj taky mnohem větší pecky.. :). zpracovával jsem docela macky (cca 2cm) - https://www.instagram.com/p/BnyAaSUh86r/
    QUIP
    QUIP --- ---
    VODOMERKA: s tema ztratama je to zajimavy. Spendliky mi takhle jdou odpeckovat temer bezestrat. Tak snad pristi rok nekde najdu drin, abych to mohl vyzkouset :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    QUIP: s dřínkama je hroznej vopruz s odpeckováním. ani takovej ten pasírovací cedník není všespásnej (hrozný ztráty). ale marmeláda z nich je výborná! :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    LD_DRTH: No, sipkovy jsem delal loni a za to srani s tim to nestoji. Vysledek neni kdovijaka lahoda. Zadny specialni recept to nebyl, proste sipky, cukr, voda, pektin. Trnky nebo dřínky by me zajimaly vic, ale nemam zdroj surovin :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam