• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: zkusila bych oldschool drogerie, vinařské potřeby nebo tak...
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Ok. Ten sorban seženu kde? Zatím velice neuspokojivé výsledky ve všech drogeriích...
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já dával převařenou vodu a potom co litr nálevu, to kilo cukru.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: myslím, že požadovaná koncentrace je 67% - já dávám 1,5kg cukru na 1l roztoku, všechno musí projít varem (co želíruje, nejdřív převařím bez cukru a pak s cukrem na 85C), a je to těsně pod hranicí, ale zatím to vždycky stačilo.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TRISSIE: Ti to nepřijde jako dost cukru? A kolík by bylo dost? Tu vodu jsem btw převařilala, resp. vařila s cukrem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY: divoké kvasinky. Jsou všude. Nemáš tam konzervant pořádný (sorban by byl pomohl), nemáš tam dost cukru (na zastavení potřebuješ víc nasycený roztok) a nepřevařila jsi to, takže ses jich do základu nezbavila.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Hele, a čím to? Proč to kvasí?
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    To nezarazíš. A když, tak třeba v mrazáku, ale prakticky chvíli po nalití to bude pokračovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ZEMINO: Tak mi ta stává za studena začala kvasit. Nějaký nápad, co s tím? Nějaký konzervant, třeba, co by ten kvasný proces zarazil?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: dělám léta bezovou šťávu bez svaření i zavaření a rok mi nevydrží, bo ji vypijeme.. na 2,5litru vody dávám 1,5kg cukru 20g kyseliny citronové a 1dcl citronové šťávy
    Letos jsem jednu láhev našla před měsícem a byla pitelna,jen se trochu dole kalila. Skladuju ve spajzu, kde je teplotní rozptyl dost velký
    TABBY
    TABBY --- ---
    FAT: Senzace, dik.
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Já to skladoval ve sklepě, ale bylo tam dost teplo. A konzervované je to jak tím cukrem, tak ještě kyselinou citronovou. Bez obav.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MONI: Chci, aby rok vydrzela. A ulozena bude v garazi, tzn. teplota vsechno mezi +2 a +20.
    MONI
    MONI --- ---
    TABBY: záleží co pak chceš s tou šťávou dělat - jak rychle ji spotřebuješ a kde ji budeš skladovat...
    TABBY
    TABBY --- ---
    Googlila jsem recept na bezovou stavu. Prvnich pet receptu stavu nevari ani nezavaruje (jeden ji mrazi). Co vy na to, klapne to? Mám urcite podezreni.... (Nicmene pokud je rozpis kilo cukru na litr vody, tak by to mohlo jit, ne?)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je na to letos ještě sakra brzo, ale já si to sem uložím, protože jinak to do podzimu ztratím :-)

    recept na želé z německé mišpule
    recipe of medlar jelly / RHS Gardening
    https://www.rhs.org.uk/advice/grow-your-own/recipes/medlar-jelly
    poznámka: samo o sobě neželíruje, je potřeba přidat pektin/želírovací cukr
    MVEK
    MVEK --- ---
    TABBY: Také by mě to zajímalo, já zatím skončil u nákupu třeba deseti lahví konzumního 80% lihu v Praze tady: https://alkosbirka.cz/detail/lihoviny-12/lih-konzumni-1-0l-20212/ a pak naředit. Tedy vyšel jsem tuším z tabulky z Wikipedie, která není prý přesná, neboť není při pokojové teplotě. Ale když jsem našel nějak přepočet, lišilo se to v pár procentech.
    FAT
    FAT --- ---
    TABBY: Co znamená sousloví "cenově výhodný"?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Máte někdo tip na cenově výhodný alkohol na výrobu extraktů (potřebuju cca 5 litrů), nejlépe v nějakém kanystru? Google neporadil...
    AIJA
    AIJA --- ---
    WERKA:
    Tu jsem zkoušela a i s Haneliným rumem. Teda všechno jsem narvala do polévkovaru a udělalo se to samo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam