• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    Omáčku nezavařuju, Ph nehlídám...Horké naleju do sklenic a otočím víčkem dolů. Nechám vychladnout...obvykle to tu čučí přes noc, protože se mi to večer nechce uklízet.
    Zavařuju tak buď jen cukety, rajčata nebo celou tuhle omáčku.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TABBY: děkuji za důvěru ve mně vloženou :D
    nezdá se mi, že by to mohlo mít pH pod 4, ale těžko odhadovat, dala bych buď přiměřené množství chemického konzervantu, nebo se k tomu chovala jako k masu, tj. tyndalizace, případně, pokud bych měla po ruce pH papírky, tak bych si to pH změřila (respektive, asi bych se s tím nevařila vůbec, ale otázka tak nezní ;) )
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOIRAIN: Prosím tě, ženo moudrá, jak dlouho a na kolik zavařovat cuketovou omáčku na špagety? Zde recept se tváří, že stačí nalít do vyhřáté sklenice, ale mám jisté pochyby: https://www.toprecepty.cz/recept/22634-cuketova-omacka-na-spagety/
    HARDY
    HARDY --- ---
    Letos se urodilo pořádně ořechů, mám dva demižony na ořechovku a chci dál experimentovat. Chci zkusit ty na sladkokyselo podle https://www.zkvaseno.cz/nezrale-orechy, má k tomu někdo nějaké tipy? Podle ingrediencí musí být výsledek dost brutální chuť :-D A Asi i ty kandované, ať je něco pro tchyni, tady je sváří s cukrem třikrát, jinde jsem našel šestkrát. Co je za racionale za tím opakovaným svářením, abych poznal, kdy se na to už vykašlat? A ty zrát pak už nemusí?

Ořechovku letos plánuju na několik dílů - klasiku, ředěnou rumem a pak nově chci zkusit dámskou pomerančovou verzi a naopak chlapáckou s novým kořením, pepřem, jalovcem... Napadl mě i rozmarýn, ale toho se docela bojím, aby to celé neutlouk, co myslíte?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Existuje nějaký pasirovač na maliny a ostružiny,který máte odzkoušeny?
    Mám za sebou několik kilo a ráda bych se napřesrok pasirovani přes sítko vyhla 😀😃
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MOIRAIN: oka, díky
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZEMINO: už nejsem na mobilu
    jako, vydržet to s tvým postupem může, jako jo, ale spíš v lednici a ani na to bych se nekoukala moc přívětivě
    jde o to, že v nekyselém pH, pro jednoduchost vyšším než 4 se daří i clostridium botulinum, převařením ho sice zabiješ, ale nezabiješ jeho spory, které v příznivější teplotě mohou vyklíčit a je o zábavu postaráno, stejně tak celá řada dalších MO, která sice není sporulující, ale nemusí jim tepelný zákrok stačit, když nevíš co děláš
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZEMINO: ne a probírá se to na nyxu v téhle diskzi i jiných furt dokola, guláš není marmeláda a nemá kyselé pH, takže zákrok na konzervaci potřebuje o hodně větší, najdi si tyndalizaci
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Měla bych dotaz ohledně "zavaření" guláše .. potřebuju udělat guláš na příští týden na chatu,ale mám čas ve středu tenhle týden ho uvařit .. normálně guláš mrazím,ale teď budeme před odjezdem na chatu celý den v pohybu,tak by se rozmrazil.
    Bude stačit,když ho dám do sklenic horký a sklenici otočím dnem vzhůru jako marmeládu? Vydrží týden? Nebo ho radši ještě projet ještě v troubě? Díky
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Potvrzuji, že typ "Hello" funguje bez problémů - i opakovaně.
    Jinak OT - mými favority na marmelády jsou skleničky od Jihočeských jogurtů a od Opočenských jogurtů, protože z nich jdou dobře sundat nálepky (za to třeba ze sušených rajčat Franz Josef je to sundavání za trest).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: a je to záměrně z hlediska výrobních a provozních nákladů, nikoli aby to pak nešlo záměrně použít znovu
    MUZA
    MUZA --- ---
    GEISHA: aaaha... Ok... :D
    MUZA
    MUZA --- ---
    Ahoj, mam plnou tasku od kosiku sklenicek od detske vyzivy i s vicky. Nechce nekdo? Vyzvednuti na Praze 13.
    Kdyztak mi napiste do posty...
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Už vím! Kupovala jsem ho přes net tady https://www.kitchenetteshop.cz/citrusovy-pektin
    Ale předtím jsem měla z obchodu.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    AIJA: tak labeta je to co jsem koupila ted v Albertu. Ja na to kouknu, diky :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    AIJA:
    A labeta to asi byla....
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Tam nevím, ale v takových těch "zdravých"obchodech mají. Nechala jsem si poslat větší balení odněkud od Znojma...teď nevím, ale od Grešíka apod. budou kelímky určitě mít leckde.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TRISSIE: tak ten nakonec u nas v Albertu nemili, tak jsem vzala co pise
    TABBY: 2:1. Ten sorban tam potrebuju at mi ta marmelada vydrzi vic nez rok, moc to nejime a chtela jsem navarit do zasoby.
    TABBY: u nas meli jen ty a nejak mne to vubec neurazelo, ten 3:1 meli v albertu sacek za 10czk. Nakonec jsem dokoupila jeste ten jejich zelirovaci cukr 4:1, tam sice neni sorban, ale tu davku bez sorbanu do roka snime. Libi se mi taky asi nejvic.
    AIJA: ten neznam! Kdyz se dostanu jeste k nejakemu ovoci, tak to skusim nekde koupit. V drogerii na orli, treba?
    TABBY
    TABBY --- ---
    FRENNET: Jedině Zelirfix. Je český a stojí asi třetinu co Gelfix. Kupuji ho v akci v Lidlu, asi za 3 Kč. Zelirfix 1:1 neobsahuje konzervanty, v 2:1 i 3:1 je sorban.
    AIJA
    AIJA --- ---
    FRENNET:
    Asi nejvíc se mi osvědčil citrusový pektin. Ale když nemám v dosahu, tak gelfix 3:1.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a s rumem bych se řídila receptem - mám jak recepty, které velí zalít rumem hned na začátku (třeba u aroniového v troubě pečeného džemu), tak takové, kde se přilije a nechá odpařit, tak povidla, kde kápneš trochu nahoru na prodloužení trvanlivosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam