GEISHA: máš štěstí, že trissie má v tuto roční dobu Balaštíka na stole vedle počítače :-)
i když teda obecná pravidla jsou tady:
[TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování]kde bych se řídila těmi 15+ minutami a teplotou 80-85C, při plnění zahorka a následném okamžitém zahájení sterilace v předehřátém hrnci můžeš ignorovat ten čas předehřevu.
TLDR: když to plníš zahorka a hned vrazíš do teplé vody, tak 15-20 minut při 80-85C je cajk.
Když ta voda není úplně teplá, tak 15-20 minut od chvíle, kdy ti teploměr ukáže 80-85C.
Když nezačínáš s úplně horkými sklenicemi (co si budeme povídat, zavařování pro mrňata obvykle probíhá s mrňatama, takže ne úplně vše jde podle plánu), tak aspoň těch 15-25 minut na předehřev vody+obsahu sklenic a pak začít počítat těch 15-20 na sterilaci.
Makes sense?